Categories: Biznis

Maksimović: „Balkan Solar Summit“  je važna prilika za kompanije i investitore

On ističe da područje Balkana predstavlja sve značajnijeg aktera u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora.

ETMAX  je generalni sponzor „Balkan Solar Summita“, koji će se održati 9. i 10. februara u Banskom dvoru u Banjaluci, koja će ta dva dana biti centar solarne industrije.

Koji su benefiti za privredu i kompanije ukoliko pređu na obnovljive izvore energije, kao što je solarna energija?

MAKSIMOVIĆ: Važnost obnovljivih izvora energije u energetskom miksu je neupitna i svakim danom sve više dobija na značaju. Ono što je karakteristika korištenja solarne energije i gradnje fotonaponskih sistema različite namjene je u relativnoj bržoj i jednostavnijoj izradi tehničke dokumentacije, kao i u izvođenju samih elektrana, u odnosu na druge tipove elektrana. Naša područja su adekvatna u smislu prirodnih predispozicija za korištenje solarne energije za proizvodnju električne energije i ekspanzija investicija koje vidimo danas je svakako očekivana. Ipak, kada se dugoročno posmatra, mi smo sada u početnim fazama razvoja sektora korištenja OIE, odnosno korištenja solarne energije. Benefiti za privredu od izgradnje fotonaponskih sistema, zavisno od namjene su brojni: od ostvarivanja ušteda, povećanja prihoda, diverzifikacije poslovnih djelatnosti, do benefita u održivim praksama. Izgradnja fotonaponskih elektrana se smatra značajnim razvojnim iskorakom za kompanije i doprinosi pored direktnih i indirektnih finansijskih efekata i prepoznatljivosti društveno odgovornog djelovanja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Da li je investiranje u solarne elektrane isplativo, te koje biste savjete dali budućim investitorima?

MAKSIMOVIĆ: Da, investiranje u solarne elektrane jeste isplativo i broj realizovanih investicija je u ekspanziji i kod nas, ali i regionalno. Prateći medije i sami možete vidjeti koliko je novih projekata najavljeno ili realizovano na regionalnom nivou, što govori da šire područje Balkana predstavlja sve značajnijeg aktera u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora. Posmatrajući sadašnji trenutak i oscilacije cijena električne energije na širem nivou, povrat investicija je brži i opravdanost investiranja u solarne elektrane je sve vidljivija. Kao preporuku kompanijama, možemo naglasiti da je važno da budući investitori u pripremnoj fazi, kada donesu odluku da investiraju, odaberu pouzdane projektante i izvođače, koji mogu da osiguraju kvaliteno projektovanje i izgradnju. Posebna pažnja treba da se obrati na kvalitet opreme koja se instalira, jer se pažnja treba posvetiti kvalitetu  svih komponenti elektrana. Mi u ETMAX- u smo razvili dio komponenti za elektrane u vlastitoj proizvodnji, a kompletna oprema koju instaliramo je vrhunskog kvaliteta i sa maksimalnim garantnim rokovima za ovaj tip objekata. ETMAX je inače jedna od rijetkih kompanija na našem tržištu sa uspostavljenom kompletnom uslugom investitorima, od projektovanja, izgradnje i instalacije opreme, kao i usluga nadzora rada i održavanja.

Šta učesnici mogu čuti u okviru vašeg panela na „Balkan Solar Summitu“?

MAKSIMOVIĆ: ETMAX d.o.o se na „Balkan Solar Summitu“ predstavlja prvog dana, tačnije 9. februara, u okviru panela pod nazivom „Projektovanje i izvođenje solarnih elektrana“. Tokom panela ćemo ukazati na važne elemente u projektnoj i fazi izvođenja solarnih elektrana, održavanju, važnosti instaliranja kvalitetne opreme, radi osiguranja maksimalnih rezultata u proizvodnji električne energije. Panelisti će sa različitih aspekata ukazati na najvažnije elemente procesa, od projekta, do solarne elektrane u funkciji, jer želimo da kroz panel ukažemo na sve bitne elemente. Da bismo prenijeli što više važnih informacija prisutnima, na panelu na kojem učestvujemo će pored predstavnika ETMAX-a, učestvovati kao panelisti i predstavnici institucija u sektoru, koji će ukazati na zakonske regulative i bitna pitanja u tom dijelu procesa. Takođe, na panelu će biti predstavnici kompanija naših partnera, koji će ukazati na tehnološke aspekte opreme za solarne elektrane, nove trendove i inovativna rješenja i koliko je kvalitet opreme neophodan preduslov za dugoročno funkcionisanje solarnih elektrana.  Kada govorimo o važnosti povezivanja u sektoru solarne industrije, izuzetno je važno da kompanije iz sektora imaju priliku da na dešavanjima formata kakav je „Balkan Solar Summit“ predstave svoj rad, reference, da razmjenimo ideje i kontakte. Mi kao generalni sponzor summita, a inače kroz naš svakodnevni rad i djelovanje,važna  nastojimo da prenesemo što više informacija budućim investitorima i  da im ukažemo na investicione i razvojne mogućnosti u sektoru OIE kod nas.

Redakcija

Recent Posts

SNSD poziva partije iz RS da ne učestvuju na lokalnim izborima 6. oktobra

Milorad Dodik, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), izjavio je kako je prijedlog te stranke da…

23 minute ago

DOK SRBIJA BRUJI O INCIDENTU, EVO ŠTA RADE MARKO I LUNA: Isplivala prva fotka iz doma Miljkovića nakon hapšenja

Srbija bruji o incidentu koji je napravio Marko Miljković, a Luna se sada po prvi…

38 minuta ago

Objavljena lista najplaćenijih sportista, evo gdje je Jokić

Na Forbesovoj listi najbolje plaćenih sportista dominira Portugalac Kristijano Ronaldo sa svojim basnoslovnim ugovorom u…

39 minuta ago

3. Social Media Summit: Doživite snagu novih tehnologija i unaprijedite svoje kreativne strategije

Social Media Summit će na jednom mjestu okupiti  govornike iz cijele regije, koji će dijeliti…

2 sata ago

ODBIO 25.000 EURA OD VLADE: Baby Lasagna sve oduševio ovim potezom, bravo majstore

Ovogodišnji hrvatski predstavnik na Evroviziji, Baby Lasagna oduševio je cjelokupnu javnost svojim potezom da donira novac koji…

2 sata ago

Europska komisija istražuje Metu oko zaštite djece na platformama

EK pokrenuo istragu protiv MeteFoto: - / ShutterstockEuropska komisija objavila je da je pokrenula istragu…

2 sata ago