in

Za novu tramvajsku prugu u Sarajevu 25 miliona eura kredita EBRD-a

Za novu tramvajsku prugu u Sarajevu 25 miliona eura kredita EBRD-a
Slatka-Tajna.Eu
Za novu tramvajsku prugu u Sarajevu 25 miliona eura kredita EBRD-a

Nova pruga će biti duga oko 13 kilometara i povezivat će Ilidžu sa naseljem Hrasnica. Investicija će uključivati izgradnju tramvajskog okretišta u Hrasnici i 20 novih tramvajskih stanica duž trase. Nove tramvajske pruge bit će povezane na postojeću mrežu, što će građanima Sarajeva omogućiti efikasnije putovanje na posao.

Kredit je dogovoren tokom posjete predsjednice EBRD-a Odile Renaud-Basso Bosni i Hercegovini. Predsjednik Renaud-Basso je rekao: “Oduševljeni smo što smo podržali toliko investicija koje će pomoći u poboljšanju zaštite životne sredine i životnog standarda u Sarajevu, uključujući ovu novu investiciju u gradski transport. Ovaj projekat će, također, usmjeriti razvoj Kantona prema ravničarskim područjima, udaljenim od okolnih brda koja su potencijalno podložna klizištima. Spremni smo pružiti daljnju podršku Kantonu i Bosni i Hercegovini za ulaganja koja mogu učiniti njene komunalne usluge i privredu zelenijim, efikasnijim i konkurentnijim.”

Ovaj projekat će proširiti postojeću mrežu tramvajskih pruga za oko 50 posto i omogućiti urbani razvoj ovog dijela Sarajeva. Nova tramvajska pruga će pomoći u smanjenju saobraćajnih gužvi u Kantonu Sarajevo, tako što će potaknuti veći broj ljudi da umjesto automobila koriste bolji i efikasniji gradski prijevoz. Očekuje se da će prelazak na ekološki prihvatljiviji način transporta dovesti do smanjenja emisija stakleničkih plinova.

Ova investicija u sistem javnog prevoza je sedma u okviru Zelenog akcionog plana EBRD-a za Sarajevo. Banka je ranije proširila finansiranje Sarajevu za rekonstrukciju postojećih tramvajskih pruga i kupovinu novih tramvaja i trolejbusa. Također pruža podršku Kantonu u unapređenju svoje vodovodne mreže i poboljšanju energetske efikasnosti javnih zgrada.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

“Dijete mi je silovao čovjek kog sam gledala kao brata”

“Dijete mi je silovao čovjek kog sam gledala kao brata”

Ne treba jesti poslije određenog sata

Ne treba jesti poslije određenog sata