in

Točno tri godine otkako je Velika Britanija napustila EU

Točno tri godine otkako je Velika Britanija napustila EU
Slatka-Tajna.Eu
Točno tri godine otkako je Velika Britanija napustila EU

Točno tri godine otkako je Velika Britanija napustila EU

Foto: Dnevnik / HRT

Točno u 23 sata po našem vremenu bile su tri godine otkako je Velika Britanija napustila Europsku uniju. Nestašice hrane, strani radnici koji napuštaju zemlju, benzinske crpke bez goriva, kolone kamiona i automobila u luci Dover. Sve to snašlo je Veliku Britaniju već u prvoj godini nakon isteka prijelaznog razdoblja.

Iz Londona se za središnji Dnevnik HTV-a javila Kristina Pešić. Danas, tvrdi Pešić, 54% stanovništva misli da Brexit nije dobra ideja. Čak je sve više onih koji smatraju da bi se trebali vratiti u Europsku uniju, dodala je.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je objavio predviđanja da je Britanija jedino napredno gospodarstvo među zemljama članicama G7 koje bi u ovoj godini trebalo obilježiti pad. Čak će bivša članica Rusija bilježiti rast, unatoč sankcijama.

– Britanci nisu mogli izabrati gore vrijeme za izlazak iz EU-a, zato što uz postojeće probleme koje imaju sve države zbog rata u Ukrajini, Brexit je postao težak uteg, izjavila je Pešić.

Bilježe pad trgovine s EU za 30 posto, izgubili su puno radnih mjesta zbog odlaska radnika, a uz sve to bilježe najveću inflaciju u posljednjih 40 godina.

Prošlo je trideset godina otkako je rođena Zagrepčanka odlučila postati Britanka, zbog ljubavi. Ne samo da ništa nije isto kao 90-ih nego nije ni kao lani. Primjerice, kad joj stigao račun za režije poslije Nove godine u iznosu od 480 funti, nije bila sigurna da dobro vidi, a nema što vidjeti ni kad odlazi u trgovinu.

– Kupovina je otišla oko 10% i drugo što se vidi je da nekih stvari u dućanu više nema. Imate prazne police, rekla je Snježana Maclean.

Sve su lošije i zdravstvene usluge, a primjećuje i da su im iz susjedstva gotovo nestali Poljaci. U hrvatsko-škotskoj obitelji malo se promijenio omjer snaga.

– Kada sam tek upoznao Snježanu, više je vrijedila moja britanska putovnica. Sada više vrijedi njezina hrvatska, kazao je Angus Maclean.

Brexit je, kaže, jedna od najlošijih odluka u britanskoj povijesti. 

– Nema smisla imati isti trgovinski sporazum s nekim u Singapuru i s nekim tko vam je tu na drugoj obali. To je suludo. Oni koji su glasali za Brexit vjerovali su da loše žive jer smo lutke u rukama Bruxellesa, a to s Europskom unijom nije imalo veze, dodao je.

Angus kaže za sebe da je ponosni Škot kojem otac nije nikad dao reći da je Englez, iako se rodio u Londonu. Nije za neovisnost Škotske jer misli da bi dodatnim cjepkanjem samo poraslo ogorčenje i siromaštvo. Dok starija kći studira u Glasgowu, mlađa sutra neće morati u školu. Zbog sve lošijeg standarda od sutra učitelji u Britaniji opet štrajkaju.

– Dosta su se vodile rasprave o tome je li ovo dobar trenutak za štrajk učitelja, s obzirom na to da mjesecima nismo išli u školu. Ali oni rade težak posao, treba izaći na kraj s tolikom djecom, tako da zaslužuju bolje plaće, izjavila je Fiona Maclean.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Štrajkovima se bore za veća materijalna prava

To što se neki štrajkovima bore za veća materijalna prava, vozačima turističkih autobusa donosi samo gubitke. Dan uoči prosvjeda koji će opet izazvati prometni kolaps, nemaju se čemu veseliti.

– Nama koji vodimo turiste je teško. Zbog štrajkova neprestano kasnimo, teško nam je doći na posao pa nakon posla kući, kazao je Mario, vozač turističkog autobusa.

Mario je bio za Brexit, smatrajući da nije pošteno to što radnici iz srednje i istočne Europe mogu lakše do posla nego sunarodnjaci iz zemalja Commonwealtha. Nije promijenio mišljenje ni danas, kada zbog posljedica trpe svi.

– I dalje moramo surađivati s cijelom Europom, što uopće nije lako. Teško nam ide prikupljanje novca za projekte. Mnogo je teže surađivati s istraživačkim centrima u drugim europskim gradovima, izjavio je Mark, znanstvenik na području umjetne inteligencije.

Dok većina istraživanja pokazuje da broj onih koji žale zbog napuštanja EU-a samo raste s gomilanjem problema, možda su ipak najveći gubitnici oni koji o svojoj budućnosti na referendumu nisu mogli ni reći što misle.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

VIDEO | Pogledajte film o tome kako su nastajali “Sretni ljudi” u HNK Mostar / Bljesak.info

VIDEO | Pogledajte film o tome kako su nastajali “Sretni ljudi” u HNK Mostar / Bljesak.info

Žgaravica stvara neprijatan osjećaj, ali nekada pokazuje simptome lošeg zdravlja

Žgaravica stvara neprijatan osjećaj, ali nekada pokazuje simptome lošeg zdravlja