in

Opadanje kose kod žena: Pobijedite ga

Opadanje kose kod žena: Pobijedite ga
Slatka-Tajna.Eu

Odmah na početku teksta trebamo naglasiti da muškarci nisu jedini kojima opada kosa. Veliki broj žena ima ovaj problem. S obzirom na to da je kosa na neki način ukras jedne žene, ovaj problem može postati mnogo ozbiljniji, posebno onda kada se gubitak kose odrazi i na naše samopouzdanje. Zašto uopće dolazi do ovoga i da li je svako opadanje kose isto?

Uzroci i simptomi

Svima kosa opada, što je i normalno, ali kada počne opadati u većoj mjeri, onda se trebamo zabrinuti. Opadanje se može desiti u bilo kojem uzrastu, ali isto tako može biti povezano s procesom starenja, a neki od specifičnih uzoraka su u nastavku:

Genetika. Ukoliko su vaša majka, nana i ostale žene u porodici imale problem s opadanjem kose, može biti u pitanju nasljedni gubitak kose.

Menopauza. U menopauzi, nivo estrogena u tijelu opada, a to se može ogledati u izgledu kose u menopauzi koja postaje suha i počinje da opada.

Porođaj. Još jedan buran period u životu žena koji može da izazove promjene na kosi, a opet su uzrok tome ženski hormoni.

Policistični jajnici kao uzrok gubitka kose imaju višak muških hormona – androgena. I ovaj disbalans hormona u tijelu žene dovodi do gubitka kose, dok istovremeno dlake mogu da se pojave na drugim mjestima, nekarakterističnim za žensko tijelo, kao recimo na bradi. Ovo je ženska androgena alopecija.

Kontraceptivne pilule mogu da dovedu do prorijeđene kose kod žena ukoliko se naglo prekine njihovo uzimanje.

Stres. Moguće je da ste u proteklom periodu bili stalno nervozni, a to može da se odrazi na vašu kosu. Depresija također može da bude zaslužna što ženama opada kosa, pa može da opada i u pramenovima.

Štitna žlijezda, posebno kada je njena funkcija oslabljena. Neki lijekovi koji se piju za njeno liječenje, poput karbimazola i propiltiouracila imaju nus pojave, kao što je pojačano opadanje kose.

Nedostatak vitamina u ishrani dovest će do toga da kosa kod žena opada. Saznajte i koji su neophodni vitamini za lijepu kosu.

Liječenje opadanja

Liječenje opadanja kose kod žena zahtijeva konsultaciju s dermatologom, koji treba da ustanovi koji je tačan uzrok nastanka ovog problema i koja je tačno alopecija u pitanju. Pregled trihologa također može biti od velike koristi.

Nekad je ovu pojavu moguće riješiti hormonskom terapijom, jer kod žena oni igraju ozbiljnu ulogu na mnogim poljima i uzrokuju rijetku i tanku kosu.

Nekada je dovoljno samo primijeniti pravilnu njegu kose.

Vrlo često je ovaj problem kombinacija nekoliko faktora, pa je i liječenje kombinacija različitih tretmana.

Prirodni lijek

*Biljni šamponi su odlično rješenje za ovaj problem, jer se lako koriste, imaju ekstrakte, ulja i prirodne komplekse. Oni pomažu da se kosa oporavi, hidrira, ojača, ali i nahrani. Njihovom redovnom primjenom može se značajno poboljšati izgled naše frizure, ali i spriječiti opadanje dlaka.

*Raznovrsna i kvalitetna ishrana je veoma bitna za sprečavanje opadanja kose, ali i njenu otpornost. Trudite se da unosite što više svježih i zdravih namirnica, vitamina i minerala, kako bi vaša kosa ostala gusta i manje opadala.

*Obloge s bijelim lukom. On je poznat po sprečavanju opadanja kose, jer utječe na sprečavanje širenja bakterija i gljivica zbog čega smanjuje mogućnost upala. Sadrži sastojke kao što su fosfor, selen, vitamin C. Omogućava bolju cirkulaciju i smanjuje šansu za razvoj peruti.

*Eterična ulja. U tu svrhu možete upotrijebiti ricinusovo ili ruzmarinovo ulje. Masaža skalpa bi trebala da bude na vlažnoj kosi. Dovoljno je upotrijebiti nekoliko kapljica ulja i nanositi laganim kružnim pokretima. Nakon toga možete oprati kosu blagim šamponom i isprati je temeljno. Postupak bi trebalo ponavljati bar jednom sedmično.

Ako ništa od ovoga što možete sami ne pomaže, potražite stručnu pomoć.

The post Opadanje kose kod žena: Pobijedite ga appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Newcastle United prvi put poslije 47 godina u finalu Liga kupa

Newcastle United prvi put poslije 47 godina u finalu Liga kupa

VIDEO | Pogledajte film o tome kako su nastajali “Sretni ljudi” u HNK Mostar / Bljesak.info

VIDEO | Pogledajte film o tome kako su nastajali “Sretni ljudi” u HNK Mostar / Bljesak.info