in

Nedjelja na Jadranu pretežno sunčana, bura slabi, na kopnu mjestimice snijeg

Nedjelja na Jadranu pretežno sunčana, bura slabi, na kopnu mjestimice snijeg
Slatka-Tajna.Eu
Nedjelja na Jadranu pretežno sunčana, bura slabi, na kopnu mjestimice snijeg

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

“Do srijede na Jadranu pretežno sunčano.Olujna, na sjevernom dijelu i orkanska bura u nedjelju će oslabjeti, a potkraj dana i u ponedjeljak okrenut će na sjeverozapadni vjetar. I na kopnu će se barem djelomice razvedriti, ali će još u nedjelju prevladavati oblačno, ponegdje uz slab snijeg, Od ponedjeljka će jutra mjestimice biti maglovita te posvuda hladna, ponegdje uz temperaturu i nižu od -5 °C.

Od četvrtka ponovno promjenjivo, uz mjestimične slabe oborine.”, sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika 2” u 19 sati pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nedjelja na Jadranu pretežno sunčana, uz slabiju buru, a na kopnu još ponegdje slab snijeg

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: “U nedjelju u istočnoj Hrvatskoj većinom oblačno. U noći i ujutro mjestimice slab snijeg, i to uglavnom na području Posavine. Puhat će povremeno umjeren sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka uglavnom oko -1 °C, a najviša dnevna oko 2 °C.

U središnjoj Hrvatskoj malo viša dnevna temperatura zraka. Prijepodne većinom oblačno, a poslijepodne postupno razvedravanje sa sjevera. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

U gorskim krajevima većinom oblačno, mjestimice sa slabim snijegom. Na sjevernom Jadranu djelomice sunčano, prijepodne s jakom, podno Velebita i olujnom burom koja će od sredine dana slabjeti. Jutarnja temperatura zraka od -4 do -2 °C, uz obalu između 0 i 3 °C. Najviša dnevna od -2 do 0 °C, na moru između 7 i 9 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano. U noći i ujutro puhat će jaka do olujna bura koja će već prijepodne slabjeti. More malo i umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od -2 do 0 °C, na moru između 3 i 5 °C. Najviša dnevna u unutrašnjosti oko 8 °C, uz obalu između 10 i 12 °C.

Podjednaka temperatura zraka bit će i na jugu Hrvatske, gdje će biti većinom sunčano, samo ponegdje s povećanom naoblakom. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.”

Početkom tjedna stabilno pa opet promjenjivo

U prvoj polovini idućeg tjedna u unutrašnjosti stabilno. Bit će djelomice sunčano, ujutro mjestimice s maglom. Jutra će biti hladna s mrazom, osobito u ponedjeljak i utorak s temperaturom zraka ponegdje nižom od -5 °C. Vjetar većinom slab.

Na Jadranu idućih dana barem djelomice sunčano. Jutra hladna, a na sjevernom dijelu ponegdje uz moguć slab mraz. U ponedjeljak i utorak puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak, a u srijedu će prolazno okrenuti na jugozapadnjak i jugo.”, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju za “Plodove zemlje” priprema Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Prije jednog stoljeća rođen je zaštitini znak hrvatske pop glazbe / Bljesak.info

Prije jednog stoljeća rođen je zaštitini znak hrvatske pop glazbe / Bljesak.info

Medvjed napravio 400 selfija (FOTO)

Medvjed napravio 400 selfija (FOTO)