in

NLB Grupa povezuje region kroz umjetnost

NLB Grupa povezuje region kroz umjetnost
Slatka-Tajna.Eu
NLB Grupa povezuje region kroz umjetnost

Viziju i ideje NLB Grupe koja podržava vizuelne umjetnosti u regionu Jugoistočne Evrope, predstavili su predsjednik Upravnog odbora NLB-a Blaž Brodnjak, Irena Čuk, direktorica NLB instituta za kulturno naslijeđe, dr. Meta Kordiš, kustosica i članovi novoosnovanog NLB umjetničkog vijeća, dr. Mira Gakjina (Skoplje), Maja Kolarić (Beograd) i Tevž Logar (Rijeka).

Blaž Brodnjak je uvjeren da ne postoji suverena nacija bez vlastitog kulturnog naslijeđa i snažnog finansijskog oslonca, a NLB, kao nosilac bankarske tradicije, je uvijek bila veliki pokrovitelj razvoja umjetnosti i kulture. NLB Grupa će kroz Umjetnički program i SEE ART zbirku, ponovo uvesti plemenitu tradiciju pokroviteljstva, proširiti je na region Jugoistočne Evrope i dovesti je u novo doba. „Umjetnost i ekonomija ne poznaju granice. NLB Grupa želi da aktivno doprinosi boljem kvalitetu života u regionu koji je njen dom i zbog toga sada osnažujemo našu podršku umjetnosti kao veoma važnog stuba održivih i društveno odgovornih operacija širom SEE regije, uključujući susjednu, prijateljsku Republiku Hrvatsku. SEE ART zbirkom povezujemo savremenu umjetnost i umjetnike, prepoznajemo talente u regiji, podržavamo i promovišemo ih, otvaramo vrata za saradnju, dijalog i nove prilike”, dodao je Brodnjak.

Ime SEE ART upućuje na South-Eastern Europe (SEE) – Jugoistočnu Evropu, region koji je dom NLB Grupe i zbirci daje jasan geografski okvir. Istovremeno, poziva nas da vidimo, gledamo i istražimo umjetnost na drugačiji način, u kontekstu sadašnjosti i prošlosti, sjećanja, različitih identiteta i kultura te izazova sadašnjosti i naše zajedničke budućnosti.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Svrha projekta je da poboljša razumijevanje i znanje o različitim kulturnim okruženjima, promovišući toleranciju i raznolikost. Istovremeno, rađaju se nove održive ideje i akcije koje u sebi sadrže različite oblike savremene umjetnosti.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Brzo se prave, a još brže pojedu: Recept za najmekše kroasane gotove za 20 minuta

Brzo se prave, a još brže pojedu: Recept za najmekše kroasane gotove za 20 minuta

Na sjeveru Kine i Japana temperature i niže od -40 °C

Na sjeveru Kine i Japana temperature i niže od -40 °C