in

HRT: Krička: U obnovi ključna politička volja; Celjak: Svi moraju dati maksimum

HRT: Krička: U obnovi ključna politička volja; Celjak: Svi moraju dati maksimum
Slatka-Tajna.Eu
HRT: Krička: U obnovi ključna politička volja; Celjak: Svi moraju dati maksimum

Hoće li novi Zakon rasteretiti proces i ubrzati obnovu?

Foto: Otvoreno / HTV/HRT

Obnova potresom pogođenih područja glavna je tema u Hrvatskom saboru. Zahvaljujući potpisima potpore 30 oporbenih zastupnika, SDP je uspio na dnevni red progurati svoju Interpelaciju o radu Vlade u sanaciji posljedica potresa. A Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u e-savjetovanje pustilo je prijedlog novog Zakona o obnovi.

Marko Krička, dogradonačenik Siska (SDP) u emisiji “Otvoreno” rekao je kako mu je žao što se o interpelaciji govori dvije godine nakon što je podnesena.

– Koliko je to bitno, najbolje znamo mi u Sisku. Obnova kao takva, sami brojevi govore o njoj. Ako je po zadnjem izvješću napravljeno šest kuća, a u ovom trenutku 12 tisuća objekata označeno je crvenom i žutom bojom, onda znate da brzina obnove nije samo u godinama već možda i desetljećima, rekao je Krička.

Glavnim problemom smatra pretjeranu birokraciju.

– Ovim prijedlogom rješava se dio problema i po meni doći će do određenog ubrzanja što se tiče same administracije pri obrađivanju određenog projekta od negdje 30 posto, ali suština cijelog problema je da je brzina izdavanja rješenja za obnovu 10 tjedana.

Krička ističe da je u cijelom procesu presudna politička volja.

– Kad država bude svjesna da je to prioritet nama na terenu i kad ministar bude upregnuo sve resurse koje ima na raspolaganju, a država ima itekako velike resurse, ali bojim se da do sada nije imala dovoljno veliki voljni moment, rekao je Krička.

Ivan Celjak, sisačko-moslavački župan (HDZ) kazao je kako obnova objekata javne namjene i javne infrastrukture u Sisačko-moslavačkoj županiji uz potporu Vlade RH ide dobrom dinamikom.

– Županija je u partnerstvu s Vladom obnovila oko 50-ak objekata. Trenutno imamo otvorena 44 gradilišta. Međuostalim, mi smo obnovili i uredili 13 stanova u koje smo smjestili obitelji koje su ostale bez doma u potresu iako nismo neposredno nadležni za obnovu obiteljskih stanova i kuća, rekao je Celjak dodajući da će za koji dan obnoviti još dva stana.

Siguran je da će novi prijedlog Zakona ubrzati proces obnove. Istaknuo je kako je “primarni cilj vratiti ljude koji se nalaze u privremenim mobilnim jedinicama u stabilne objekte, pa makar i privremeno dok im se domovi ne obnove”.

Celjak smatra kako svi koji sudjeluju u obnovi trebaju dati maksimum kako bi obnova bila što brža.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Potrebno je raditi 24 sata dnevno bez obzira na zakonske okvire, rekao je.

Nina Dražin Lovrec, predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva, rekla je kako su inženjeri pokazali da mogu brzo reagirati i kao struka dati doprinos cijeloj zajednici.

Rekla je kako se novim Zakonom, u čijoj je izradi sudjelovala i struka, ubrzava proces obnove, smanjuje se broj dionika u procesu te se smanjuje količina potrebne dokumentacije, naročito u dijelu koji se odnosi na stambene kuće.

Dražin Lovrec kazala je kako je struka zadovoljna izmjenama u Zakonu.

– Bit će jedno krovno tijelo za obnovu, mislim da će to jako ubrzati, pojednostaviti i standardizirati sve procese i odluke. U fokusu Zakona je pojednostavljivanje izrade projektne dokumentacije za obiteljske kuće. Nama je svima cilj da javne i sakralne zgrade idu jako dobro, sada treba znatno ubrzati obnovu obiteljskih kuća koje se na relativno brz i jednostavan način mogu obnoviti, poručila je.

Mario Todorić, projektant, od prvog dana intenzivno je uključen u proces obnove. 

– Ono što nas brine u cijelom procesu, analizom potrebnog vremena, vidimo da na proces projektiranja ide svega 10 do 20 posto vremena otkad se dogodio zagrebački potres do danas. Pozdravljam mjere koje vidimo u nacrtu Zakona. One u tehničkom smislu za projektante neće donijeti velike izmjene, smanjit će birokratsko-administrativni posao, a mi kao projektanti vjerujemo da ima prostora za još dodatna smanjenja, rekao je Todorić.

– To bi se moglo napraviti da se više objedine nabave, da se veći naglasak stavi na projektante tj. nadzore koje bi provodili na terenu i ono što nam nedostaju su stručnjaci u procesu javne nabave koji bi pomogli investitorima, pojasnio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Američka ekonomija na kraju 2022. porasla više od očekivanja

Američka ekonomija na kraju 2022. porasla više od očekivanja

Newsnight: Usvojen federalni budžet

Newsnight: Usvojen federalni budžet