in

Ćosić o Krajišnikovom pozivu Srbima: Sarajevo nije bilo pod opsadom!

Ćosić o Krajišnikovom pozivu Srbima: Sarajevo nije bilo pod opsadom!
Slatka-Tajna.Eu
Ćosić o Krajišnikovom pozivu Srbima: Sarajevo nije bilo pod opsadom!

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, u programu N1 pojasnio je zašto je Gradski odbor SNSD-a Istočno Sarajevo promijenio mišljenje i podržao Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u kojem je i Nenad Nešić, lider DNS-a. Govorio je i o njegovoj najavi postavljanja table na kojoj bi pisalo “grad 157.000 sarajevskih Srba koji su morali da ga napuste”.

Jučer je imenovano novo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. Među njima je i Nenad Nešić kao državni ministar sigurnosti protiv kojeg se, uoči imenovanja, pobunio Gradski odbor SNSD-a Istočno Sarajevo. Kažete “progutali smo Nešića” zbog interesa RS-a. Je li bilo teško “progutati” Nešića, šta tačno mislite o njemu?

Prije svega mislim na narod koji se najviše protivio Nešiću, a mi smo zaista morali preći preko tog imenovanja zato što koalicioni kapacitet u NSRS-u zahtjeva i učešće poslanika DNS-a čiji je predsjednik Nešić. Nemamo ništa lično protiv Nešića, ali se naši pravci političkog djelovanja razlikuju. Nešić je dobio 3.000 glasova, a ja 11.000. Jasno je da je narod rekao da ga ne želi. To je bio razlog našeg, kako da kažem…

Bunta?

Nije to bio bunt. Pogledajte, ima li ijedna politička partija da se u njoj može ovako jasno izraziti mišljenje? Neki dan sam stajao pored predsjendika Dodika gdje sam kazao da i dalje mislim da nije dobar.

Koji su to interesi RS-a konkretno?

RS je bio BiH u kojem se uvijek najbrže formira vlast i htjeli smo pokazati da nikako nećemo biti kočničari u formiranju Vijeća ministara. Na izbore se izlazi da bi bili vlast, nama je narod dao povjerenje. Nije bilo pojedinačno glasanje za Nešića, nego je bio paket za Vijeće ministara. RS neće biti kočničar dogovora na nivou Bosne i Hercegovine.

Mogu li to biti neki lični interesi. Vi političari mnogo bolje živitie nego obični ljudi. Vozite se u automobilu od 85.000 maraka?

To je automobil kupljeno za potrebe Skupštine grada Istočno Sarajevo. U njemu se voze i moje kolege.

Da li se radilo o nekoj trgovini? Danas vijest da će Tegeltija na mjesto šefa UIO-a, a neko iz Istočnog Sarajeva na poziciju ministra finansija? Jeste li to dogovorili sa Dodikom?

Pozicija direktor treba pripasti Srbima. Mi tu nismo ništa razgovarali. Ako dođe do neke rokade sasvim je logično da će SNSD Istočno Sarajevo tražiti neku poziciju.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Da li vam je Dodik nešto obećao?

On nam je obećao podrške za infrastrukturne projekte.

Odgovor na inicijativu Benjamine Karić

Najavili ste da ćete kao odgovor na tablu na kojoj piše da je Sarajevo bilo 1.423 dana pod opsadom postaviti tablu “grad 157.000 sarajevskih Srba koji su morali da ga napuste”. Zašto vam smeta tabla o tome koliko je trajala opsada Sarajeva, koja sadrži historijsku činjenicu?

Smeta mi zato što je Sarajevo bilo podijeljeni grad, a ako me pitate gdje je bilo podijeljeno – Grbavica i Ilidža su bili pod kontrolom VRS-a, odnosno bili su u Republici Srpskoj. Žao mi je svakog čovjeka, ali da neko kaže da je Sarajevo bilo po opsadom… Fakt je da je po popisu prije rata u Sarajevu bilo 157.000. Srba. Pitam sada – gdje su ti Srbi? Ako neko misli da treba postavljati tu tablu onda je moje mišljenje da će biti i druga tabla.

Ovo je fakt da je Sarajevo bilo pod opsadom?

Moje mišljenje je da je bio građanski rat. Jesam li ja kao rođeni Sarajlija bio agresor na svoju zemlju? Da li su ljudi na Grbavici ili Ilidži bili agresori na svoju zemlju? Nemojte me vrijeđati. Po popisu iz 1961. godine, odnosno 1971., Srbi su bili većina u Sarajevu. Danas Srba ima samo u tragovima.

Hoćete li na svoju tablu dodati poziv Srbima ratnog zločinca Momčila Krajišnika da napuste Sarajevo?

On je pokojnik i treba o mrtvima govoriti najljepše. On je kao političar smatrao da Srbi trebaju izaći iz Sarajeva jer neće biti sigurni na područjima koja su branili.

Od koga su ih branili?

Od onih sa kojima su bili u sukobu.

Postoje brojne presude međunarodnih sudova koje utvrđuju međunarodni karakter rata pa i UZP-ove u koje su bili upleteni visoki dužnosnici Srbije i Hrvatske. Kako može biti građanski?

Sve i jedan čovjek koji je počinio zločine, a bilo ih je na sve tri strane, treba da odgovara. Ne mislim da su svi oni presuđeni u Haagu ratni zločinci, kako ih je okvalifikovao sud. Za mene su ratni zločinci Srbi koji su pobili nejač. Kad čujem od Bošnjaka da je ratni zločinac neko njihov ko je ubijao srpsku djecu skinut ću kapu. Ovdje je bio građanski rat. Srpski narod nije počinio agresiju na svoju zemlju. Da li su Grbavica i Ilidža bili pod opsadom? Ne, bili su u RS-u.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Gotove za 10 minuta: Banana kuglice od tri sastojka

Gotove za 10 minuta: Banana kuglice od tri sastojka

Izvoz iz BiH u Hrvatsku porastao skoro 40 posto

Izvoz iz BiH u Hrvatsku porastao skoro 40 posto