in

Za neke fudbalere iz BiH Rusija i dalje obećana zemlja

Za neke fudbalere iz BiH Rusija i dalje obećana zemlja
Slatka-Tajna.Eu
Za neke fudbalere iz BiH Rusija i dalje obećana zemlja

Nakon osvajanja titule prvaka Bosne i Hercegovine(BiH) u fudbalu sa Zrinjskim iz Mostara prošle godine, 22-godišnji Igor Savić je odlučio da karijeru nastavi u Rusiji, iako je klubovima iz te zemlje zabranjeno da igraju evropska takmičenja.

Savić, koji je u septembru Mostar zamijenio Moskvom, je jedan od šest fudbalera iz BiH koji su u prethodnih godinu dana prešli u klubove u Rusiji.

“S obzirom na ovo stanje sa ratom, i Ukrajinom, sigurno da to nikome ne odgovara. Ali mi znamo da je sport jedno, a politika je drugo. To ne treba miješati”, rekao je Savić, fudbaler Torpeda iz Moskve, za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Nakon invazije na Ukrajinu, UEFA (krovna evropska fudbalska organizacija) je izbacila ruske klubove iz evropskih takmičenja do daljnjeg.

Bez obzira na to, u ruskoj Premijer ligi ove sezone igra šest fudbalera iz BiH, nakon što su prošle sezone igrala samo dvojica, prema podacima specijalizovanog portala za fudbalske transfere, Transfer Markt.

Za klubove u ruskoj prvoj ligi, osim Savića, igraju Renato Gojković, Darko Todorović, Amar Rahmanović, Ivan Bašić i Miloš Šatara.

Prošle sezone, tu su igrali samo Todorović i Denis Hadžikadunić, koji je u međuvremenu napustio Rusiju.

Jedine zemlje koje imaju više igrača u Rusiji od BiH su Brazil (13), Bjelorusija i Srbija (po devet).

Od proglašenja ruske nezavisnosti, u tamošnjoj ligi je igralo 50-ak bh. fudbalera, uključujući dugogodišnjeg reprezentativnog kapitena Emira Spahića.

Ruski fudbal nakon invazije

Osim klubova, i ruska reprezentacija je isključena iz svih međunarodnih takmičenja pod okriljem FIFA i UEFA prošlog februara, nekoliko dana nakon početka invazije na Ukrajinu.

Fudbalski savez Rusije i nekoliko klubova se žalilo na ovu odluku Sportskom arbitražnom sudu (CAS) u Lozani, ali je CAS u julu prošle godine odbacio njihove žalbe.

Zabrane bi trebalo da traju dok se ne završi rat u Ukrajini.

Pojedini klubovi, poput Spartaka iz Moskve, saopštili su da su zbog finansijskih problema vezanih za zabranu učestvovanja u evropskim takmičenjima, morali da ukinu rezervne timove, dok su im sponzori otkazivali ugovore.

Fudbaleri Spartaka iz Moskve slave osvajanje titule u ruskom kupu, Moskva, 29. maj 2022.

Ne postoje ograničenja po pitanju transfera fudbalera u Rusiju ili van nje, iako bi isključenje Rusije iz SWIFT sistema plaćanja, bar u teoriji, trebalo da komplikuje plaćanje naknada za transfere.

FIFA je u martu prošle godine dozvolila stranim igračima i trenerima da jednostrano raskinu svoje ugovore sa ruskim i ukrajinskim klubovima, do 30. juna 2022., što je nekoliko desetaka fudbalera iskoristilo.

Ovaj rok je kasnije produžen, do kraja juna ove godine.

Transferi ruskih igrača u inostranstvo su ostali na niskom nivou kao i ranije, jer su oni rijetko, za razliku od drugih fudbalera iz istočnoevropskih zemalja, mijenjali sopstvenu ligu nekom zapadnom.

Tokom maja prošle godine, Fudbalski savez Rusije je povećao broj stranaca koji mogu da igraju za ruske klubove sa osam na 13, u nadi da će da ih privuku više i održe nivo kvaliteta u ligi.

Na zvaničnoj rang listi UEFA, nakon izbacivanja iz Evrope, ruska liga je pala sa 10. na 23. mjesto.

Šta je jednog od bh. fudbalera odvelo u Moskvu?

Igor Savić, koji je do sada odigrao jednu utakmicu za reprezentaciju BiH, potpisao je sa Moskovljanima ugovor do 2025. godine.

On ističe da se prije transfera posavjetovao sa bivšim saigračem iz Zrinjskog, Ivanom Bašićem, koji je nekoliko mjeseci ranije takođe otišao u Rusiju, te zaključio da se radi o “stepenici više za njegovu karijeru”, uprkos zabrani.

“Liga kao liga, uslovi, stadioni, utakmice, sigurno je kvalitet viši nego Premijer liga BiH, a ova evropska takmičenja, to je trenutno tako, ali nadamo se da će se to promijeniti brzo”, optimističan je Savić.

Igor Savić (dole lijevo) slavi titulu prvaka BiH u fudbalu sa saigračima iz Zrinjskog, Mostar, 29. april 2022.

Kaže da je “sretna okolnost” što je u klubu, sem većine Rusa, i nekoliko kolega iz susjednih zemalja, te da mu pomažu tokom adaptacije na novu zemlju. Ne očekuje probleme zbog transfera u Rusiju dok traje invazija u Ukrajini.

“Smatram da to nema veze, neće se nikakva vrata zatvoriti, jer vidimo dosta ruskih igrača ide u Evropu, prelazi, stoga mislim da to nije prepreka”, ocjenjuje Savić.

On kaže da se u sportu sve normalno odvija, a da situaciju u Ukrajini ne prati mnogo, jer je fokusiran na svoj klub. Ipak, nada se “da će se uskoro sve završiti, da će se naći neko rješenje”.

Naglašava da planira da ostane i da se dokazuje u Rusiji.

Da li su transferi otežani?

Fudbalski agent iz Banjaluke, Siniša Gagula, iako trenutno među svojim klijentima nema igrača koji igraju u Rusiji, kaže za RSE da se transferi u tu zemlju odvijaju teže nego ranije, ali bez većih problema.

“Ja sam imao dvije ponude za moja dva igrača, nismo se dogovorili zato što se stvorila atmosfera kada ideš u Rusiju, da je to haos”, rekao je Gagula.

Dodaje da prema toj ponudi, njegovi klijenti ne bi postali ekstremno bogati, a bili su zabrinuti jer, kako navodi Gagula, “pitanje je gdje ćeš onda iz Rusije ako se budeš morao vraćati u Evropu”.

Zbog odluke FIFA da dâ odriješene ruke igračima, pojašnjava Gagula, ruski klubovi sada traže od igrača potpisanu izjavu da će u slučaju raskida ugovora platiti određene penale.

On naglašava da se transakcije između klubova uredno odvijaju, ali da igrači u pojedinim slučajevima “prelome” za neku drugu ligu, jer kroz nju mogu da se izbore za učešće u evropskim takmičenjima.

“Ako imaš npr. igrača koji ima ponudu recimo Salzburga ili Anderlehta i imaš ponudu nekog ruskog kluba, ostaće u Evropi baš zbog tog što će igrati u Evropi”, smatra Gagula.

Ipak, dodaje da i dalje ima igrača zainteresovanih za igranje u Rusiji, uglavnom zbog novca, ali da je njihova platežna moć opala još prije rata.

Slično je u Ukrajini, gdje igrači zbog straha ne žele da idu.

“Skoro sam pričao sa jednim igračem iz Hrvatske, koji je dobio ponudu Dinama iz Kijeva. Prije dvije godine svi bi pješke išli tamo. Sada je njima isto teško da dovedu igrače”, kazao je Gagula.

Zamalo odigrana utakmica BiH i Rusije u jeku rata

Fudbalski savez (FS) BiH je 9. septembra 2022. godine objavio da bi 19. novembra trebalo da bude odigrana prijateljska utakmica sa Rusijom.

Ipak, nakon sjednice Izvršnog komiteta FSBiH 31. oktobra, u kratkom saopštenju na sajtu saveza je navedeno da se njeno odigravanje “prolongira za neki naredni termin”.

Utakmica je bila jedna od tema na sastanku tadašnjeg člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, i ruskog predsjednika, Vladimira Putina, 20. septembra u Moskvi.

Tada je Dodik istakao da je “ponosan” na to što će utakmica biti odigrana.

Iako UEFA, krovno tijelo evropskog fudbala, ruskoj reprezentaciji nije zabranila prijateljske nego samo takmičarske utakmice, potpredsjednik FSBiH Irfan Durić je u septembru za RSE rekao da po njegovom mišljenju ta utakmica “nije najbolja opcija za BiH”.

Između ostalih, protiv odigravanja sporne utakmice je bio i dugogodišnji bh. reprezentativac Miralem Pjanić, koji je rekao da ta “odluka nije dobra”.

Od vijesti o njenom odgađanju, FSBiH nije naveo novi termin utakmice.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Radnici Amazona pokreću prvi štrajk u Britaniji, tvrde da robote tretiraju bolje od njih

Radnici Amazona pokreću prvi štrajk u Britaniji, tvrde da robote tretiraju bolje od njih

SARAJEVO SAFARI: Reditelj očekuje otvaranje vojnog arhiva o snajperskim turistima

SARAJEVO SAFARI: Reditelj očekuje otvaranje vojnog arhiva o snajperskim turistima