in

Prijeti li Zagrebu napuljski scenarij?

Prijeti li Zagrebu napuljski scenarij?
Slatka-Tajna.Eu
Prijeti li Zagrebu napuljski scenarij?

Otvoreno: Prijeti li Zagrebu “napuljski sindrom”?

Foto: Otvoreno / HRT

Prijeti li Zagrebu napuljski scenarij? Što traže radnici Čistoće? Što zamjeraju Upravi Zagrebačkog holdinga? Zašto su u isti kamion istovarili sve vrste otpada koji građani razdvajaju? Kada će s ulica glavnoga grada napokon nestati prizori pretrpanih kontejnera?

U emisiji Otvoreno, urednika i voditelja Mislava Togonala gostovali su Sanja Ožić, povjerenica Sindikata vozača Čistoće, Davor Vić, voditelj zagrebačke Čistoće, Mislav Herman, HDZ, Trpimir Goluža, Most i Marina Ivandić, Možemo!.

Sanja Ožić je rekla kako je inicijalni zahtjev radnika Čistoće bio da se povuku otkazi kolegama jer su ini bili neopravdani i ishitreni. Oni su prikupljali otpad koji se nalazi na tlu i stavljali ga u prazne spremnike.

– Otpad koji prazne je plastika i oni ga prazne u spremnik za plastiku. Prilikom pražnjenja papira, nije se radilo o čistoj sirovini već je bila pomiješana s plastikom i stoga su radnici isprazni to u plastiku, rekla je Ožić, te dodala kako smatra da su otkazi bili ishitreni stoga što su radnici dobili izvanredni otkaz i to je u sagledavanju šire slike uprava protumačila kao teško kršenje uz komentare koji su se odnosili na narušenu reputacijsku sliku.

Nakon sagledavanja svih segmenata zaključak je bio da je možda to bilo prestrogo i da bi se trebalo pribjeći nekoj drugoj mjeri, rekla je.

Prosvjednici su formulirali 12 zahtjeva koje su radnici uputili upravi i nakon komunikacije s istom od 12 zahtjeva ostalo je sedam, a spornih je 5.

– Ono što je njima ključno je to da će im uprava potvrditi oko pregovora glede sistematizacije njihovi koeficijenti ići s 1,65, na 1,80 i sa 2,20 na 2,40 kada su vozači u pitanju. Tu nije došlo do dogovora, naglasila je.

Dodaje da ovo što se trenutno događa nije u organizaciji sindikata i da se pokušavaju smanjiti tenzije kako bi došlo do komunikacije radnika i uprave.

Vić je rekao kako ni jedna posada kamiona Čistoće ne ide u neispravnom vozilu. Što se tiče prosvjeda, zahtjevi su artikulirani u suradnji sa sindikatima, naglasio je.

– Pozivamo na zdrav razum i da se počne što prije razgovarati o zahtjevima koji nisu nešto što već nije predočeno upravi i nije nešto što je ona odbila. Moramo reći da je uprava cijelu prošlu godinu pregovarala oko novog kolektivnog ugovora. U jednom trenutku je došlo do razmimoilaženja između koncepata kako bi se ostvarila materijalna povećanja i da radnici ne trpe i ne čekaju, naglasio je.

Dodaje kako je uprava 28. prosinca donijela jednostranu odluku da se ide u povećanje materijalnih prava s 1. siječnjom. Radnici su već u siječnju dobili povećanje.

– 990 eura je prosjek za komunalnog radnika, a 1240 eura za vozača, rekao je Vić.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Herman je rekao kako se nada da će se socijalnim dijalogom ova loša situacija glede Zagreba završiti. On, kako kaže, razumije zahtjeve radnika jer rade složen posao i nije logično da su najslabije plaćeni od svih u Holdingu.

Ivandić naglašava kako je Jakuševac smrdio i smrdjet će dok se ne pronađu trajna infrastrukturna rješenja na kojima se radi.

– Povećano razdvajanje je važno, ali je važna izgradnja infrastrukture, rekla je i dodala kako je nova vlast dobila mandat za promjene koje s jedne strane imaju otpore, ali zahtijevaju i prilagodbe, govori.

Dodaje kako novi model odvoza otpada se mora prilagoditi činjenici stalnog povećanja razdvajanja otpada.

– Moramo dozvoliti vremenu da se stvari u sustavu poslože. Moramo imati razumijevanje za radnike koji imaju radno intenzivan posao i pred koje su stavljeni zahtjevi, ali isto tako uvažiti činjenicu da građani moraju zadržati motivaciju i povjerenje u sustav, istaknula je.

Goluža je rekao kako sustav nije dovoljno dobro pripremljen da bi se uveo novi model prikupljanja otpada.

– Državni je inspektorat rekao kako plave vrećice nemaju adekvatnu deklaraciju i da kao takve trebaju biti povučene s tržišta, one nisu povučene. Ako gledamo podzemne spremnike koji su trebali biti napravljeni da bi ovaj sustav zaživio, u Zagrebu od planiranih više stotina postavljen je samo jedan pokazni, a onda je provedena javna nabava za nove podzemne spremnike, a prije toga nisu utvrđene lokacije za iste. Ta je javna nabava poništena u trenutku kada je bilo jasno da se pogoduje jednom proizvođaču, kazao je Goluža.

Vić poziva sve na zdrav razum, a ako se to ne dogodi posao će se morati povjeriti nekom drugom i angažirati agencijske radnike.

Snimka cijele emisije:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

SVI DETALJI NOVOG VELIKOG SKANDALA: Advokat Davor Bunoza, kandidat HDZ-a za ministra pravde BiH, upotrebljavao krivotvorene dokumente institucija Republike Hrvatske!

SVI DETALJI NOVOG VELIKOG SKANDALA: Advokat Davor Bunoza, kandidat HDZ-a za ministra pravde BiH, upotrebljavao krivotvorene dokumente institucija Republike Hrvatske!

Preminuo Almir Raščić, nogometaš kojem su u Goraždu pucali u glavu / Bljesak.info

Preminuo Almir Raščić, nogometaš kojem su u Goraždu pucali u glavu / Bljesak.info