in

I u četvrtak ponegdje slabe oborine, na moru bura, oblačnije nego u srijedu

I u četvrtak ponegdje slabe oborine, na moru bura, oblačnije nego u srijedu
Slatka-Tajna.Eu
I u četvrtak ponegdje slabe oborine, na moru bura, oblačnije nego u srijedu

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

“U četvrtak će u unutrašnjosti biti oblačno, mjestimice i maglovito, samo rijetko uz slabe oborine, a i na promjenjivo oblačnom Jadranu je ponegdje moguća kiša, posebice na južnom i dijelu srednjeg Jadrana, ponajprije na otvorenom moru i otocima.

U noći na petak te tijekom malo hladnijeg petka u kontinentalnom području je povećana vjerojatnost za malo snijega ili oborine na granici snijega i kiše, osobito u gorju te na istoku, dok će na i dalje razmjerno vjetrovitom Jadranu biti većinom suho.

I u subotu na Jadranu još ponegdje jaka i olujna bura, uz dosta sučanih sati, a u unutrašnjosti prevladavajuće oblačno, uz mjestimice moguć slab snijeg.

Od nedjelje posvuda sunčanije, uz pad najniže noćne i jutarnje temperature zraka te porast najviše poslijepodnevne. Na Jadranu i dalje bura, ali vjerojatno slabija nego do subote.”, sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika 2” u 19 sati pripremi Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I u četvrtak ponegdje slabe oborine, na moru bura, oblačnije nego u srijedu

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: “Četvrtak će u istočnoj Hrvatskoj biti oblačan, samo mjestimice uz slabu oborinu na granici kiše i snijega, ponajprije navečer i u noći u Posavini. Uz ponegdje umjeren sjeveroistočni i istočni vjetar temperatura zraka bit će oko 0 °C ujutro te oko 3 °C danju.

Podjednaka temperatura i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će također povremeno biti umjerenog sjeveroistočnjaka. I pritom oblačno, samo ponegdje uz mogućnost za malo snijega ili kiše, ponajprije u Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Kao i u srijedu – malo je snijega i susnježice izgledno mjestimice u Gorskom kotaru te na sjeveru Like. Drugdje u gorskim krajevima te na sjevernom Jadranu bez oborine, na obali i otocima uz dosta sunčanog vremena. No, puhat će i dalje bura, mjestimice jaka s olujnim udarima, posebice podno Velebita. Dnevna temperatura zraka na moru od 6 do 11 °C, a u gorju između -1 i 1 °C.

U Dalmaciji promjenjivo oblačno uz najviše sunca na sjevernom dijelu. Na udaljenijim otocima pak mjestimice može pasti malo kiše. Bura slaba i umjerena, ponegdje i jaka, uz malo i umjereno valovito more, na otvorenom i valovito. Najviša temperatura zraka od 8 do 13 °C.

Podjedna temperatura zraka i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će također biti dosta oblaka, uz mjestimičnu kišu uglavnom na otvorenom moru i otocima. Uz buru, ponegdje će na otvorenom puhati istočnjak koji može biti jak.”

I dalje bura, na kopnu i slabe oborine

“Oblačno će u unutrašnjosti prevladavati do kraja tjedna, uz podjednaku temperaturu zraka kao u srijedu i četvrtak. Pritom će biti umjerenog, samo rijetko i jakog sjeveroistočnog vjetra. Malo je snijega ili oborine na granici snijega i kiše izgledno ponegdje u petak, uglavnom u gorju i u subotu. A u nedjelju bi se mjestimice moglo djelomično razvedriti.

U dane vikenda i na Jadranu vedrije nego u četvrtak i petak. Međutim, još će biti jake i olujne bure, koja će u nedjelju oslabjeti. Temperatura zraka će biti malo niža nego u srijedu.”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Projekat od 50 miliona dolara za poboljšanje kvaliteta zraka u Tuzlanskom kantonu

Projekat od 50 miliona dolara za poboljšanje kvaliteta zraka u Tuzlanskom kantonu

“Oko 90 odsto karcinoma grlića materice nastaje na podlozi HPV-a”

“Oko 90 odsto karcinoma grlića materice nastaje na podlozi HPV-a”