in

Hoće li izostanak pregleda u vrijeme pandemije sada doći na naplatu?

Hoće li izostanak pregleda u vrijeme pandemije sada doći na naplatu?
Slatka-Tajna.Eu
Hoće li izostanak pregleda u vrijeme pandemije sada doći na naplatu?

Operacija

Foto: Dnevnik / HRT

Svaki četvrti građanin Hrvatske nije se na vrijeme liječio ili operirao zbog pandemije koronavirusa. Prema OECD-u, u Hrvatskoj je bilo 18% manje operacija raka prostate, 8% raka dojke i 22% raka maternice. Prema Registru za rak, u 2020. registrirano je 10% manje pacijenata oboljelih od raka. Situaciju u Zagrebu otežava i obnova nakon potresa. HRT je provjerio stižu li liječnici nadoknaditi sve zaostatke i jesu li liste čekanja duže?

Tijekom jedne operacije oglasio se liječnik.

– Tumor je uhvatio i drugi organ, pa ćemo pokušati to maknuti sve zajedno, rekao je.

I jesu, tumor debelog crijeva uspješno su odstranili. Dnevno u pet operacijskih dvorana u Institutu za tumore izvedu oko 30 operacija. Ni COVID ih nije zaustavio.

– Naš pogon, onkološki i onkološke kirurgije, ni u jednom trenutku nije bio upitan. Cijelo vrijeme smo radili normalno čak i preko tog broja koji nam je uobičajen. Mogu reći da smo mi u Klinici za tumore u cijelosti odradili posao kao da nije bilo pandemije, istaknuo je prof. dr.sc. Danko Velimir Vrdoljak, dr. med., pročelnik Zavoda za kiruršku onkologiju KBC Sestre milosrdnice. 

A uz pandemiju dogodio se i potres. Zbog obnove na lokaciji u Vinogradskoj onkoloških pacijenata posla je u KBC-u Sestre milosrdnice još i više.

– Dio kolega iz Vinogradske je došao k nama, malo smo se stisnuli, ali siguran sam i garantiram da liste čekanja neće biti za onkološke bolesnike. Mi ćemo ih sve odraditi makar ostajali svaki dan do ponoći ovdje. Zna se da će s povećanjem volumena dugoročno bolje proći bolesnici, i to su bolji ishodi, bolje preživljenja, dodao je dr. Vrdoljak.

Posljedice zatvaranja bolnica zbog COVID-a i izostanka preventivnih pregleda tek ćemo osjetiti.

– To je sigurno zaustavilo dio ljudi i možemo očekivati u sljedeće dvije godine da ćemo nalaziti tumore u nešto kasnijoj fazi. No, to je problem cijeloga svijeta i mi se moramo s time nositi kao i svi drugi, naglasio je dr. Vrdoljak.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










S pandemijom su se dobro nosili i u KBC-u Rijeka kojem gravitiraju pacijenti iz tri županije.

– U KBC-u Rijeka se održao 80%-tni. Ono što smo morali otkloniti to su bili tzv. hladni zahvati, npr. preponske kile i nekomplicirane kile, nekomplicirane operacije žučnih kamenaca. Kod karcinoma dojke, kod karcinoma maternice bilježimo čak i lagani porast operacija, nešto smo imali manji broj operacija kod karcinoma prostate, naglasila je prof. dr. sc. Dobrila Dintinjana, dr. med., zamjenica ravnatelja KBC-a Rijeka.

– Kod nas inače broj operacija radikalne prostatektomije varira ovisno o cjelokupnosti preventivnog programa, odnosno ranog otkrivanja, naveo je izv. prof. dr. sc. Josip Španjol, dr. med., predstojnik Klinike za urologiju KBC Rijeka.

Sve nadoknađuju i danas, hitni pacijenti ne čekaju, no liste čekanja neizbježne su.

– Najviše se čeka na neke dijagnostičke zahvate kao što je to npr. magnet kralježnice, ali za kontrole 9-10 mjeseci, rekla je dr. Dintinjana.

Svaka bolnica priča je za sebe, liste čekanja vječni su problem. Do provedbe reforme, najvažnije je da se operira. Pogon je stalan, ne staje se. a u jednoj od sala operira se oko 1200 karcinoma dojke godišnje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

NEMUSTI JEZIK 2 GROBARI

NEMUSTI JEZIK 2 GROBARI

Ko su glavni trgovinski partneri BiH: Njemačka više nije na vrhu

Ko su glavni trgovinski partneri BiH: Njemačka više nije na vrhu