Categories: Lifestyle

Kroz Kapali čaršiju u Istanbulu u 2022. godini prošlo skoro 40 miliona ljudi

Kapali čaršija (tur. Kapalıçarşı), natkriveni kompleks koji nalikuje malom gradu kojim svakodnevno prođe na hiljade trgovaca i kupaca, od nedavno je počela primati posjetioce i u dijelu koji je obnovljen prošle godine.

Broj posjetilaca Kapali čaršije porastao je za gotovo 56 posto s 25,5 miliona u 2021., na približno 40 miliona u 2022. godini.

S ovom brojkom – u 2022. godini kroz Kapali čaršiju prošlo je u prosjeku 100.000 ljudi dnevno.

Historijska trgovačka ruta Istanbula

Kapali čaršija, smještena između naselja Nuruosmaniye, Mercan i Beyazıt u Istanbulu ima historiju koja seže od sredine 15. stoljeća.

Sistem poput ovog bazara datira iz osmanskog perioda, u njemu se odvijao cijeli jedan društveno-ekonomski i kulturni život građana, a bio je smješten blizu vjerskih ili drugih društvenih i dobrotvornih mjesta kako bi se zadovoljile potrebe stanovništva.

Temelji Kapali čaršije, koja je jedna od najvažnijih znamenitosti u Istanbulu, podignuti su 1461. godine po naredbi Fatiha Sultana Mehmeda kako bi donosili prihode Aja Sofiji. Kako se u njemu trgovalo draguljima i plemenitim metalima iz cijelog svijeta, Kapali čaršija vremenom je postala najvažnije trgovačke sjedište u cijeloj regiji.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Poznata kao najstariji i najveći trgovački centar na svijetu, Kapali čaršija doživjela je nekoliko svojih obnova nakon požara i potresa. Njegove rekonstrukcije radili su poznati arhitekti među kojima i Sarkis Balyan.

Historijski i kulturno važan, Veliki bazar ima istaknuto mjesto u književnosti, putopisima i umjetnosti te nastavlja privlačiti pažnju kao jedan od najposjećenijih bazara na svijetu.

Prvo pravilo trgovine u Kapali čaršiji glasi: cjenkati se!

Kapali čaršija ispunjena je sa 2.500 dućana u kojima se može pronaći sve – od tepiha, torbi, kozmetike, začina, tekstila, do zlatnog i srebrenog nakita te antikviteta. U dijelu zvanom han (gostionica), gdje su smještene zanatlije specijalizirane za čaršijske zanate nalazi se oko 1.200 dućana.

Kapali čaršija je otvorena ljeti od 08.30 do 19.30h i zimi od 08.30 do 19.00h.

Posjeta istanbulskoj čaršiji nudi priliku da udahnete historijski zrak Istanbula i promatrate njegovu ekonomsku dinamiku, drugim riječima – da doživite cijeli Istanbul kroz bazar. Potraga za savršenim predmetom vjerovatno će rezultirati fascinantnom šetnjom krivudavim ulicama i prolazima Kapali čaršije, nailaskom na brojne kafiće i restorane, kao i očaravajuće dućane.

Tokom prolaska Kapali čaršijom u Istanbulu, na umu treba imati “zlatno pravilo” kupovine na tom mjestu koje glasi: “Cjenkaj se pri svakoj kupovini!”

Redakcija

Share
Published by
Redakcija

Recent Posts

Austrija istražuje niz napada na Jehovine svjedoke

Austrijske sigurnosne službe istražuju niz eksplozija čija su moguća meta Jehovini svjedoci, nakon što je…

7 minuta ago

Uspjeli smo promijeniti krv u klubu

Fudbaleri Željezničara su večeras savladali Tuzla Siti na Grbavici sa 2:0. „Plavi“ su tako pobjegli…

8 minuta ago

“JK je skroz pogubila konce. Stavovi koje iznosi ne liče na nju i na sve ono za šta se predstavljala godinama”: Bh. voditelj reagovao na Karleušinu promjenu priče

Javna izjava Jelene Karleuše o političkim pitanjima na Balkanu izazvala je oštre reakcije javnosti, posebno…

50 minuta ago

Kako pravilno skuvati jaja da ne popucaju?

Pucanje jaja tokom ključanja je čest problem sa kojim se s vremena na vrijeme susrećemo.…

2 sata ago

ANALITIČARI SLOŽNI: ‘Zahvaljujući’ Vučiću u svijetu se govori o genocidu u Srebrenici

Oni koji poštuju sudske presude podržavaju rezoluciju o Srebrenici, dok negatori genocida čine sve kako…

2 sata ago

Sin Vlade Đurovića pronađen mrtav

BEOGRAD - Nebojša Đurović (49), sin proslavljenog košarkaškog trenera Vlada Đurovića pronađen je mrtav danas…

2 sata ago