in

Snijeg otežava promet, u ponedjeljak podno Velebita orkanska bura

Snijeg otežava promet, u ponedjeljak podno Velebita orkanska bura
Slatka-Tajna.Eu
Snijeg otežava promet, u ponedjeljak podno Velebita orkanska bura

Vremenske neprilike

Foto: HTV / HRT

Nakon jučerašnjeg snježnog nevremena koje je zahvatilo gorsku Hrvatsku i velik dio obale i zaleđa, stanje se danas postupno smiruje. No zbog snijega i jake bure i dalje se prometuje otežano. 

U većem dijelu unutrašnjosti otežano se vozi zbog snijega, a moguća je i poledica. Zimski su uvjeti na cestama u Gorskom kotaru i Lici te na sjeverozapadu Hrvatske, objavio je HAK.

U ponedjeljak podno Velebita bura na udare i orkanska

Ponedjeljak će početi uz oborine, većinom kišu, a snijega će uglavnom biti u gorju i na sjevernom Jadranu. Na jugu Jadrana moguće je i nevrijeme. U utorak se očekuje većinom prestanak oborina.

Bura će u ponedjeljak biti jaka do olujna, a podno Velebita na udare i orkanska. Na srednjem i južnom dijelu puhat će istočnjak i jugo, navodi Kristina Klemenčić Novinc iz DHMZ-a.

Prema jutrošnjim podacima, najviše snijega, 91 centimetar, ima na Zavižanu. Slijedi Begovo Razdolje sa 60 centimetara. Na Sljemenu ga je 57, u Nacionalnom parku Risnjak oko pola metra, a u Delnicama 43 centimetra. Iako će snijega, posebno u gorskim krajevima, biti i idućih dana, vremenske bi se prilike, a time i stanje u prometu, trebale normalizirati.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci, Istri ili Dalmaciji i obratno trenutno nema otvorenih cesta.

U nekoliko županija srušila su se stabla na prometnice i dalekovode, što je uzrokovalo probleme u opskrbi strujom.

Ceste u Lici održavaju se ralicama, ali snijeg i dalje otežava promet.

– Cijela “Plitvička magistrala” bit će zatvorena za teretni promet, rekao je Ivan Galešić, nadcestar iz Lika cesta iz Korenice.

Na krajnjem jugu Hrvatske, unatoč jakom jugu, Pelješki most na prvom je većem testu. Promet teče normalno jer se njime može prolaziti uz udare vjetra i do 180 kilometara na sat.

Promet u Gorskom kotaru teče bez problema, kazala je novinarka HTV-a Dajana Kruneš u središnjem Dnevniku.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Ceste su prohodne. Popodne je otvorena dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Kikovica i Delnice za sav promet. Autocesta A1 ponovno je zatvorena za sva vozila, osim za osobne automobile, na dionici Sveti Rok-Maslenica. Problema ima na Jadranskoj magistrali, na području od Karlobaga do Svete Marije Magdalene. Krčki most ima zabranu za prvu skupinu vozila, rekla je.

Goran Spoja
, član uprave Cesta Rijeka, rekao je kako su sve ceste na području Gorskog kotara koje se održavaju prohodne – županijske i lokalne.

– Bilo je manjih problema u raščišćavanju, vjetar je stvarao dodatne probleme. Ceste su prohodne uz obveznu zimsku opremu. Ne bi se trebalo upuštati u nikakve avanture. Vozila koja su pod zabranom ne bi se smjela uključivati, rekao je.

S pravom zimom, snijegom i olujnim vjetrom puno posla imaju i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja. Opet je mnogo onih koji su u planine otišli nedovoljno dobro pripremljeni. HGSS-ovci su, u svom stilu, na Facebooku uputili apel svim ljubiteljima snježne idile. 

Matko Kasalo iz sinjskog HGSS-a kazao je da je snijeg mnoge razveselio pa su krenuli u obiteljske izlete.

– Bilo je nekoliko intervencija i većinom su to bile pomoći vozila, dramatične akcije spašavanja nije bilo. Neka vozila morala su pričekati bolje vremenske uvjete. Kod spašavanja ljudskih života, na vrijeme se reagiralo i nije bilo većih problema, rekao je.

U Cisti Provo nema odmora. Ispred lokalne trgovine bila je “radna akcija”.

– Dok ne očistiš sam, nema pomoći. Glavne ceste su očišćene, a ove seoske, valjda treba čekati, rekao je Ivan Rubić iz Šestanovca.

U Imotskom se snijeg gotovo potpuno otopio. Ulice su prohodne, većinu dana padala je kiša. Jednima muka, snijeg je drugima avantura.

U subotu je 26 ralica od rane zore čistilo i zasipavalo ceste. Jutros je bilo angažirano 10 kamiona, istaknuo je Petar Vuletić, voditelj Zimske službe Županijskih cesta Split.

U iščekivanju novih nanosa, zimske službe ceste će raščišćavati i zasipavati ako treba i po noći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Ohrabrujući debi za Hrvate u porazu Augsburga, pogodak Demirovića / Bljesak.info

Ohrabrujući debi za Hrvate u porazu Augsburga, pogodak Demirovića / Bljesak.info

U čemu se razlikuju hrčak i morsko prase

U čemu se razlikuju hrčak i morsko prase