in

Kako nas kafa drži budnima?

Kako nas kafa drži budnima?
Slatka-Tajna.Eu

Jedno od stalnih pitanja jeste kako nas kafa drži budnima; ključ za ovaj učinak je spoj koji se zove adenozin, nusprodukt aktivnosti neurona u mozgu.

Mnogi od nas čim progledaju idu skuhati kafu i popiti je kako bi “pregurali“ dan. Međutim, koliko nam zapravo kafa daje energije?

Kofein je jedan od najpopularnijih stimulansa na svijetu i najčešće se konzumira u kafi. Mnogi se okreću kofeinu kako bi se razbudili ujutro i ostali puni energije tokom dana, ali postoji i loša strana: Previše kofeina može vas držati budnima čak i kada ste spremni za spavanje.

Ključ za ovaj neželjeni učinak je spoj koji se zove adenozin, nusprodukt aktivnosti neurona u mozgu. Riječ je o hemijskoj supstanci koja se sastoji od molekule adenina i šećera riboze.

Modulirajući fiziološke procese djelovanjem na svoje receptore, adenozin ima važnu ulogu u mnogim biohemijskim procesima u ljudskom tijelu. Receptori u našem nervnom sistemu neprestano nadziru nivoe adenozina, a kada one padnu ispod određenog nivoa u mozgu i kičmi, tijelo se priprema za san.

Kofein traži specifične receptore adenozina i oponaša njegove učinke, čime zapravo vara tijelo koje misli da još nije vrijeme za spavanje.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Koliko dugo doza kofeina djeluje na tijelo može varirati zavisno o nizu faktora, uključujući toleranciju na kofein, metabolizam, genetiku i fizičko zdravlje. U većini slučajeva, međutim, učinci traju oko pet do šest sati.

Dugogodišnji konzumenti kafe mogu iskusiti toleranciju na kofein koja zahtjeva da konzumiraju sve veće količine kafe kako bi postigli isti stimulativni učinak. Ako iznenada odluče prestati piti kafu, mogu osjetiti simptome poput glavobolje, razdražljivosti i mučnine.

Kako bi se spriječili problemi sa spavanjem povezani s kofeinom, preporučuje se ograničiti konzumaciju kofeina na četiri šolje kafe dnevno, a posljednja šolja može se popiti najkasnije u poslijepodnevnim satima.

Prelazak na kafu bez kofeina takođe može biti od pomoći, prenosi “Avaz”.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Hladna ili voda sobne temperature – kakvu je bolje piti? / Bljesak.info

Hladna ili voda sobne temperature – kakvu je bolje piti? / Bljesak.info

Zaokruživanje cijena nakon uvođenja eura|Meštar 4|NewsBar®

Zaokruživanje cijena nakon uvođenja eura|Meštar 4|NewsBar®