Categories: Biznis

Ex-Yu aerodromi: Sarajevo preteklo dva glavna grada

Nekoliko aerodroma zabilježilo je najprometniju godinu u historiji, uključujući Prištinu, Sarajevo, Zadar, Banja Luku i Portorož.

S druge strane, neki aerodromi bili su snažno pogođeni ratom u Ukrajini koji je započeo u februaru 2022., a posebno su pogođeni Tivat i Pula. Brojne zračne luke u bivšoj Jugoslaviji imale su brži tempo oporavka od evropskog prosjeka, među kojima su Beograd, Zagreb, Split, Skoplje, Podgorica i Niš.

Prištinski aerodrom doživio je najveći napredak u odnosu na svoj učinak prije pandemije, dodavši više od 600.000 putnika. Slijedi ga Zadar, koji je, prema izvještaju, prevezao više od milion putnika.

Izvor: exyuaviation.com

Banja Luka je imala porast od 193.000 putnika u odnosu na 2019, što je čini trećom najbrže rastućom zračnom lukom u bivšoj Jugoslaviji.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







S druge strane, ljubljanski aerodrom zabilježio je najveći pad broja putnika, što ga čini jednim od najsporije oporavljajućih aerodroma glavnih gradova u Evropi. Slijedi Dubrovnik, pa Tivat, kojem je zbog izbijanja rata veliki udarac zadan gubitkom ruskog, ukrajinskog i bjeloruskog tržišta.

Sve u svemu, beogradski aerodrom zadržao je svoju poziciju najprometnijeg u bivšoj Jugoslaviji, dok se Zagreb vratio na drugo mjesto prvi put od 2019., nadmašivši i Prištinu i Split, koji su ga prestigli tokom pandemijom pogođenih 2020. i 2021.

Prvi put je Skoplje bilo na samo 10.000 putnika od Dubrovnika, dok je Sarajevo preteklo Ljubljanu i Podgoricu.

Uprkos bankrotu Montenegro Airlinesa 2019., Zračna luka Podgorica uspjela je gotovo nadmašiti svoje rekordne rezultate iz 2019., samo 2,4 posto ispod svojih brojki prije pandemije.

Aerodrom Morava u Kraljevu debitirao je na listi, opsluživši 13.683 putnika tokom prve pune godine rada, prema podacima Ex-Yu Avation News.

Redakcija

Recent Posts

NU3 E05 Kerum jebač

I dok su ovaj tjedan neki prosvjedovali, neki su se hvalili učinjenim... Povorku hvalisavaca predvodio…

6 minuta ago

MIONA OTKRILA DA LI BI MIJENJALA ŠA: Progovorila o tome da li kalkuliše u odnosu

U toku je emisija “Pitanja gledalaca”. Naredno pitanje koje je voditelj Milan Milošević pročitao bilo je za Mionu…

52 minute ago

Rode 'sve rjeđe lete' iznad BiH

Rode 'sve rjeđe lete' iznad BiH

1 sat ago

Slavna ruska teniserka danas izgleda neprepoznatljivo

U karijeri je osvojila dvije gren slem titule (US Open, Rolan Garos) i važila je…

2 sata ago

(PAPARACO) PRVA FOTKA LUNE ĐOGANI NAKON ŠTO SE MARKO VRATIO IZ PRITVORA: VIDNO NERVOZNA U PIDŽAMI

Marko Miljković pušten je danas iz pritvora nakon šest sati saslušanja, a naša ekipa uslikala…

2 sata ago

Kakva je računica dužine vašeg života?

Zagađenje vazduha, plastični otpad, previše brige, previše sjedenja, ispijanje kafe, pljeskavice, rafinisani šećeri, gazirana pića…

3 sata ago