in

Univerzalna namirnica: I jedno jaje snagu daje

Univerzalna namirnica: I jedno jaje snagu daje
Slatka-Tajna.Eu

Jaja su, uz meso i ribu, osnovna namirnica svake osobe koja pazi na kvalitetan unos hrane, bogate proteinima. Izvrstan su izbor za sve obroke u danu, a mogućnost njihove pripreme je toliko široka da jaja rijetko kad mogu dosaditi.

U kuhinji se nijedna namirnica toliko drastično ne mijenja kao jaje. Upravo je ta karakteristika zaslužna za toliko široku kulinarsku primjenu jaja, i kad ih koristimo kao zasebnu namirnicu i kad nam služe kao nosač strukture u drugim smjesama. Iako je priprema jaja, bilo kuhanih bilo pečenih, osnova kulinarskog umijeća, i ona zahtijeva određenu vještinu. Predlažemo nekoliko recepata za pripremu jaja. Jaja su također prepuna B-vitamina i holina, mikroelemenata koji su važni za razvoj mozga, zdravlje mišića i nivo energije.

Kajgana

Sastojci:

jaja

so

ulje

Priprema:

Kada pravite kajganu, jaja razbijte u posudi te ih uz pomoć pjenjače pjenasto razmutite, začinite solju i po želji biberom. U zagrijanoj tavi zagrijte ulje na laganoj vatri tako da ne izgori te pjenasto razmućena jaja izlijte iz posude na ulje i pustite da se stegne. Kajganu pecite na srednje jakoj vatri da ne izgori već poprimi zlatno žutu boju, a potom je lagano preklopite.

S paradajzom

Sastojci:

1/2 čehna bijelog luka

4-5 kašika pelata

1 kašika maslinovog ulja

so, bosiljak

3 jaja

50 g mozzarelle

Priprema:

U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte bijeli luk pa pustite da se omekša. Dodajte pelate da se zagriju. Jedno po jedno, dodajte jaja, tako da ostanu razdvojena u tavi. Kad su jaja pri kraju, dodajte nasitno narezanu mozzarellu, poklopite i isključite ringlu.

Omlet sa špinatom

Sastojci:

100 g špinata

1 kašika maslinovog ulja

3 jaja

začini, po želji

Priprema:

Lagano skuhajte špinat pa ga pustite da se cijedi, kako bi sva voda izašla iz njega. Zagrijte tavu na koju ste stavili maslinovo ulje. Dodajte na sitno nasjeckan špinat pa promiješajte. Nakon toga na špinat prelijte umućenim jajima, poklopite te ostavite 2-3 minute na laganoj vatri. Potom omlet sklonite s izvora topline, ali ga ostavite još 2-3 minuta poklopljenog. Začinite po želji.

U „kalupu“ od paprike

Sastojci:

1 paprika

2 jaja

2 šampinjona

1 kašika maslinovog ulja

so, biber

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Priprema:

Gornji širi dio paprike narežite na dva koluta, otprilike 1,5 -2 centimetra debljine. Gljive narežite na listiće. Ulje zagrijte u tavi. Dodajte paprike, pa u sredinu paprike stavite narezane gljive. Pažljivo u svaki kalup dodajte po jedno jaje te pecite na srednjoj temperaturi, poklopljeno. Ako jaje počne curiti izvan „kalupa“, KAŠIKOM ga pokupite i vratite u kalup. Na kraju posolite i pobiberite po želji.

Rolat od fasiranog mesa

Sastojci:

500 grama faširanog mesa

1 fant

1 cijelo jaje

2 kriške hljeba natopljenog u mlijeko

po ukusu vegete

po ukusu bibera

po ukusu peršuna, origana

malo ulja

1 glavica crvenog luka

1-2 čehna bijelog luka

Nadjev:

4-5 tvrdo kuhanih jaja

ulje za tepsiju

prozirna folija

Priprema:

Prije svega, jaja skuhati tvrdo i oguliti. U zdjelu staviti faširano meso, luk, peršun, hljeb i fant napravljen prema uputstvu na kesici, te začine. Sve sastojke dobro izmiješati i napraviti smjesu koju ćete razvaljati. Na prozirnoj foliji razvaljati meso pa na jedan kraj staviti jaja jedno do drugog. Uvaljati kao rolat. Fino oblikovati i sastaviti krajeve. Pouljiti tepsiju i staviti je u rernu, te peći otprilike 45 minuta na 200 Celzijevih stepeni.

Proteinska salata

Sastojci:

100 g piletine

2 jaja

3-4 rotkvice

1 paprika

1 paradajz

1/2 svježeg krastavca

1 limun

1 kašika maslinovog ulja

4-5 otkoštenih maslina

so

Priprema:

Piletinu narežite na trakice ili kockice pa nakratko prepecite na tavi. Ostavite da se hladi. Jaja skuhajte pa narežite na sitno. Paradajz, paprike i krastavce narežite i stavite u veću zdjelu. Dodajte masline, meso i jaja pa pospite cijeđenim sokom limuna i maslinovim uljem. Posolite po želji.

The post Univerzalna namirnica: I jedno jaje snagu daje appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Hadžibegić i Misimović u Milanu posjetili Džeku i Krunića

Hadžibegić i Misimović u Milanu posjetili Džeku i Krunića

Sretni Edin Džeko upoznao novu članicu porodice: “Moj cijeli svijet!”

Sretni Edin Džeko upoznao novu članicu porodice: “Moj cijeli svijet!”