in

Vlasnici kućnih ljubimaca uspješniji na testovima

Vlasnici kućnih ljubimaca uspješniji na testovima
Slatka-Tajna.Eu

Ono što je dobro za srce ponekad je dobro i za mozak. Stručnjaci su otkrili da vlasnici kućnih ljubimaca imaju bolje rezultate na testovima pamćenja.

Istraživanje naučnika sa univerziteta u Mičigenu dokazalo je da prisustvo kućnih ljubimaca (‘pet effect’) ne štiti samo srce i crijeva, što je već poznata teorija, nego ima i važnu ulogu i u očuvanju funkcija mozga u starijoj dobi.

Rezultati se temelje na nacionalno reprezentativnom istraživanju koje je provedeno na više od 20.000 odraslih koji su odgovarali na pitanja imaju li kućnog ljubimca i koliko dugo. Zdravstveno stanje ispitanika potom je praćeno u šestogodišnjem razdoblju.

Pokazalo se da su vlasnici kućnih ljubimaca imali bolje kognitivne rezultate od onih koji ih nisu imali. Taj je učinak bio vidljiv samo kod starijih od 65, kad se obično počnu pojavljivati simptomi demencije.

Ako je osoba iz te starosne grupe imala ljubimca pet godina postizala je bolje rezultate u srednjoročnom i dugoročnom pamćenju riječi od vršnjaka koji ljubimce nisu imali.

Ovo otkriće je samo poveznica, a ne jasan dokaz da ‘pet effect’ stvarno postoji, napominju naučnici, prenosi B92.

Vlasnici pasa su, na primjer, prisiljeni da šetaju zbog svojih kućnih ljubimaca, a svakodnevno kretanje je povezano sa zdravljem mozga i funkcionalnim životom.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Zna se i da životinje unose nove bakterije u domaćinstvo, što može ojačati imuni sistem, posebno crijeva. Ili nas ljubimci jednostavno čine srećnima pošto studije upućuju na to da njihova prisutnost smanjuje usamljenost i stres.

U starijoj dobi to može biti važnije nego u mlađoj. Dokazano je da izolacija može promijeniti strukturu i funkciju mozga.

I dok su se mnoge studije dosad fokusirale na to kako vlasništvo nad psima i mačkama utiče na emocije i fizičko zdravlje, malo je onih studija koje su istraživale na koji način oni utiču na moždane sposobnosti.

Naučnici iz Mičigena smatraju kako je to zbog toga što je potrebno duže vremena da se pokažu pozitivni učinici kućnih ljubimaca na njihove kognitivne sposobnosti.

Njihovo istraživanje objavljeno je u časopisu Journal of Aging and Health.

 


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Djeca iz BiH zatočena u Siriji su žrtve terorizma 

Djeca iz BiH zatočena u Siriji su žrtve terorizma 

“Niko u FBiH nema jasnu sliku koliko koja stranka ima ruku”

“Niko u FBiH nema jasnu sliku koliko koja stranka ima ruku”