in

Hrvatska remizirala s Danskom i zadržala šansu za četvrtfinale

Hrvatska remizirala s Danskom i zadržala šansu za četvrtfinale
 Luka Cindrić. Jensen Mollgaard i Mathias Gidsel

Luka Cindrić. Jensen Mollgaard i Mathias Gidsel

Foto: Ante Čizmić / CROPIX

U susretu 1. kola skupine IV drugog kruga Svjetskog prvenstva, hrvatska rukometna reprezentacija je u Malmou pred više od 11.000 gledatelja odigrala 32-32 protiv svjetskih prvaka Danaca i tako ostala samo na teoretskim izgledima za plasman u četvrtfinale.

Hrvatska je odigrala sjajno, čvrsto i borbeno, ali nažalost nije uspjela slaviti protiv dvostrukih svjetskih prvaka. Hrvatska je veći dio utakmice vodila, u jednom trenutku smo imali i četiri razlike, no Danska se vratila, u završnici je povela, imala je i zadnji napad koji nije realizirala. Danas sjajni Cindrić je u zadnjoj sekundi pucao sa sredine terena, ali nije uspio.

Poraz od Egipta na početku Svjetskog prvenstva u Švedskoj i Poljskoj, gurnuo je hrvatsku reprezentaciju u situaciju da je morala dobiti sva tri susreta drugog kruga i još se nadati pomoći neke od ostalih reprezentacija. Nažalost, bod protiv Danske nas teoretki ostavlja u igri, no realno je teško očekivati da će Hrvatska na koncu zauzeti jedno od prva dva mjesta u skupini. Šanse su minimalne.

Dvostruki uzastopni svjetski prvaci su prvi krug riješili s tri pobjede. Belgiju i Bahrein su dobili sa po 15 razlike, a Tunis sa 13 pogodaka prednosti. Ukupno su zabili 113 pogodaka, uvjerljivo najviše od svih reprezentacija u prvom krugu. Danci su i protiv, u prvom krugu neuvjerljive Hrvatske, bili veliki favoriti. Međutim, odabranici izbornika Hrvoja Horvata su odigrali najbolje na ovom prvenstvu i samo su nas nijanse dijelile od pobjede.

Hrvatska je sjajno ušla u susret. Za razliku od utakmica protiv Egipta i Maroka, ovoga puta odabranici izbornika Hrvoja Horvata bili su razigrani, čvrsti i koncentrirani. Danska je povela 1-0 i bilo je to njihovo jedino vodstvo u prvom dijelu.

U sedmoj minuti prvi put smo stigli do dva gola prednosti (4-2), dva razlike imali smo i u desetoj minuti (6-4). U 19. minuti poveli smo 11-8, a minutu kasnije Hrvatska je imala i velikih +4 (12-8). Nažalost, u posljednjih sedam, osam minuta prvoga dijela Hrvatska je malo posustala i Danska je do poluvrijeme smanjila na gol zaostatka (16-15).

Sjajan je u prvom poluvremenu bio Luka Cindrić s pet golova, dok su Marin Šipić i Filip Glavaš zabili po četiri gola. Nažalost, hrvatski vratari imali su tek dvije obrane. Kod Danaca u prvom poluvremenu najefikasniji je bio Simon Bogetoft Pytlick sa četiri gola.

Danska je u nastavku uspjela izjednačiti, a u 42. minuti i stići do vodstva 22-21, prvog nakon početnih 1-0. U nastavku se igralo gol za gol, čvrsto i borbeno s obje strane. U posljednju četvrtinu utakmice ušlo se rezultatom 25-25, Hrvatska je tada s dvije obrane Mate Šunjića preživjela dva puta po dvije minute s igračem manje, a zatim golom Ivana Martinovića i povela sa 27-26 deset minuta prije kraja. Danska je izjednačila, da bi Šipić zabio za +1 osam minuta prije kraja. Šipić je novim golom doveo Hrvatsku u još jednu prednost, ali su Danci brzo izjednačili na 28-28 šest minuta prije kraja.

Luka Cindrić

Luka Cindrić

Foto: Ante Čizmić / CROPIX

Do kraja smo gledali pravu dramu. Hansen je minutu i pol doveo Dance u vodstvo 32-31, Karačić je izjednačio 40 sekundi prije kraja, da bi Dancima ostao zadnji napad. Izgubili su loptu, a Cindrić je u zadnjim trenucima s naše polovice pokušao zabiti za pobjedu, ali nije uspio.

Najefikasniji u hrvatskim redovima bili su Marin Šipić s devet, Filip Glavaš s osam, te Luka Cindrić s pet golova, dok je Mate Šunjić imao šest obrana. Dance su predvodili Simon Bogetoft Pytlick s devet i Mikkel Hansen s osam golova, dok je Niklas Landin imao šest obrana.

U ranije odigranom susretu ovoga kola Egipat je porazio Belgiju sa 33-28. Afrički sastav je već u prvom poluvremenu imao devet razlike (20-11) i pitanje pobjednika niti jednog trenutka nije bilo upitno. U završnici susreta Belgija je smanjila na četiri razlike, ali više od toga nije išlo.

Egipat su do nove pobjede predvodili Mohsen Mahmoud sa sedam i Yehia Elderaa sa šest golova, dok je u suparničkim redovima najefikasniji bio Sebastien Danesi s devet golova.

U drugom susretu Bahrein pobijedio SAD sa 32-27. Bahrein su do pobjede predvodili Husain Alsayyad s devet i Mohamed Mohamed s pet pogodaka. U američkim redovima najefikasniji je bio Samuel Hoddersen sa šest golova.

Na ljestvici vodi Egipat sa šest bodova, Danska ima pet, Bahrein četiri, a Hrvatska tri boda. Belgija i SAD su na nuli.

Iduće kolo na rasporedu je u subotu. U prvom dvoboju snage će odmjeriti Bahrein i Egipat, potom slijedi hrvatsko – belgijski okršaj, a u zadnjem susretu igrat će Danska i SAD.

Posljednje kolo je na rasporedu u ponedjeljak, 23. siječnja kada će igrati SAD – Belgija, Hrvatska – Bahrein, te Egipat i Danska.

Prve dvije reprezentacije izborit će nastup u četvrtfinalu.

HRVATSKA – DANSKA 32-32 (16-15)

Malmo. Arena Malmo. Suci: Ignacio Garcia, Andreu Marin (oba Španjolska)

HRVATSKA: Slavić, Šunjić; Mihić, Duvnjak, Gojun, Kraljević, Šarac 2, Karačić 3, Musa, Šebetić, Cindrić 5, Martinović 4, Šušnja, Šipić 9, Glavaš 8 (6), Jelinić 1

DANSKA: N.Landin 6 obrana, Moller 1 obrana; M.Landin 1, Jakobsen 3, Saugstrup 1, Lindberg, Gidsel 4, Moller, Mollgaard, Mensah, Hansen 8 (6), Jorgensen 2, Plovg Hansen 4, Damgaard Nielsen, Holm, Hald, Pytlick 9

Isključenja: Hrvatska 14 minuta; Danska 12 minuta

Sedmerci: Hrvatska 6/6; Danska 6/6

Tijek utakmice:

Danska – Hrvatska 32:32

60’ Danska ne koristi napad, a sekundu prije kraja Cindrić puca s pola terena. Bilo je to jako, jako blizu, nažalost lopta ide pored gola. Gotovo je, nema pobjednika, 32:32!

59’ Karačić sam prolazi za 32:32! Minutu odmora 30 sekundi prije kraja, nakon što je pustio da prođe nešto vremena, zove danski izbornik

58’ Šunjić brani, ali dosuđen je sedmerac kojeg realizira Hansen za vodstvo Danske 32:31

57’ Marin Šipić s crte! 31:31! Njegov deveti gol na asistenciju Cindrića.

57’ gubi loptu Martinović, Danska ide u napad i Pytlick zabija za 31:30

Hrvatska - Danska

Hrvatska – Danska

Foto: Pixsell / PIXSELL

56’ Jakobsen izjednačava s krila pogotkom u bliži kut

55’ Šarac nas vraća u vodstvo – 30:29!

54’ Martinović asistira Šipiću, koji radi piruetu i zabija!

53’ gol Pytlicka nakon prodora kroz sredinu, njegov osmi na ovoj utakmici

52’ U važnom trenutku šesta obrana Šunjića, koji skida šut s krila. Ne idemo na kontru, ali Šipić s crte za naše vodstvo 28:27

50’ Hansen s krila za 27:27

49’ Karačićevo dodavanje je presječeno dok smo imali igrača više. Srećom, ni Danci ne korste napad, a našu polukontru koristi Martinović! Opet vodimo 27:26, Martinovićev četvrti gol! Danski izbornik zove minutu odmora.

48’ isključenje Saugstrupa, koji drugi put gađa Šunjića u glavu

48’ Prvo Danci pogađaju vratnicu, a onda četvrta obrana Šunjića

47’ Karačić je išao u prodor i izborio sedmerac. Glavaš opet hladan i zabija za 26:26

Hrvatska - Danska

Hrvatska – Danska

Foto: Pixsell / PIXSELL

47’ Danska vodi 26:25, a mi zbog krive izmjene dobivamo novo isključenje

46’ napadamo bez vratara, isključenje zbog udaranja Cindrića, igrača više koristi Martinović za novo izjednačenje na 25:25

45’ isključenje Šarca zbog igranja nogom, Hansen sa sedam metara opet precizan za vodstvo Danske 25:24

45’ Martinović opet izjednačava

44’ jedan sudac opet pokazuje jedno, drugi drugo, na kraju sedmerac za Hansena i isključenje Karačića. Hanse zabija sa sedam metara

44’ Filip Glavaš s krila pogađa za 23:23!

43’ Karačić zabija za 22:22 i ozljeđuje se, suci ne zaustavljaju igru i Danska odmah zabija za vodstvo 23:22

Hrvatska - Danska

Hrvatska – Danska

Foto: Pixsell / PIXSELL

42’ Hansen nakon dugo, dugo vremena dovodi Dansku u vodstvo, izbornik Horvat odmah traži minutu odmora

40’ Pytlick izjednačava, na drugoj strani vratnica! Danci u sljedećem napadu mogu povesti, nadajmo se da neće

39’ Glavaš iz sedmerca precizan za 21:20 vodstvo Hrvatske

38’ – Nakon isključenja Muse Jakobsen izjednačava s krila

38’ Ivan Martinović solo akcijom dovodi nas u novo vodstvo 19:20

36’ Glavaš iz sedmerca pogađa za 18:19!

36’ Šipić je izborio sedmerac i isključenje Larsena

Hrvatska - Danska

Hrvatska – Danska

Foto: Pixsell / PIXSELL

35’ Gidsel iz kontre izjednačava na 18:18, jedan sudac pokazao je prekršaj za Hrvatsku, a drugi korake. Buni se naša klupa i još dobivamo igrača manje na dvije minute

34’ gol Danske, sad je 17:18

33’ Hrvatska ne koristi napad za “plus tri”

31’ Šipić zabija pod prekršajem

31’ Počelo je drugo poluvrijeme, Hrvatska kreće u njega s igračem manje

Luka Cindrić

Luka Cindrić

Foto: Ante Čizmić / CROPIX

30’ Cindrić je zabio za 16:14, a u posljednjem napadu Šunjić brani pokušaj s krila, no suci su pokazali na sedmerac, a tamo je precizan Hansen. Sa 16:15 za Hrvatsku se odlazi na odmor

28’ Karačić pogađa za 15:13, no odmah uzvraćaju Danci s krila. Ne dopuštaju nam da se ponovno odvojimo

27’ Landin brani prvi udarac, no lopta u drugom napadu dolazi do Glavaša koji pogađa s krila

25’ Gidsel pogađa iz kontre nakon lošeg napada Hrvatske

23’ Hansen je siguran sa sedam metara

20’ Smanjuju Danci na -3, no odmah uzvraćamo s krila preko Jelinića

19’ Glavaš iz sedmerca za +4!

Izbornik Hrvoje Horvat

Izbornik Hrvoje Horvat

Foto: Ante Čizmić / CROPIX

17’ Pucao je Šarac, obranio je Landin, no tu je ponovno Šipić za 10:8! A evo ga i za 11:8, četvrti njegov gol na utakmici. Hrvatska igra i s igračem više

13’ Šipić zabio na asistenciju Cindrića, no odmah uzvraća Gidsel. Opet u sljedećem napadu, lijepo se okrenuo Šipić te pospremio loptu u mrežu za 8:7

12’ Hrvatska je u ovim trenucima s dva igrača manje, nakon Muse, isključen je i Duvnjak

10’ Šarac je zabio za 6:4, a zatim Danci koriste igrača više te zabijaju s krila preko Johana Hansena

Himne uoči utakmice

Himne uoči utakmice

Foto: Ante Čizmić / CROPIX

8’ Cindrić lijepo pogađa za 5:4!

7’ Glavaš je pogodio iz sedmerca, onda Pytlick zabija treći gol Danske na utakmici, a nakon toga Landin Jacobsen izjednačuje nakon izrađene akcije s krila

5’ Hansen je pogodio za 2:2, no brzo uzvraća Cindrić u kontri. Njegov treći gol na utakmici

3’ Evo i drugog gola Cindrića za 2:1

1’ Danci s crte zabijaju prvi gol na utakmici. Strijelac je Pytlick, no uzvratio je u sljedećem napadu Cindrić

Bit će to ključan dvoboj za izabranike Hrvoja Horvata, koji su se porazom od Egipta u prvom krugu doveli u situaciju da moraju pobijediti u sva tri susreta druge faze, a čak ni tad ne bi bili sto posto sigurni za plasman u četvrtfinale. 

Danci su prvi krug zaključili s tri pobjede. Protiv Belgije plus 15 (43:28), Bahreina također 15 razlike (36:21) i Tunisa 13 pogodaka prednosti (34:21). Ukupno su zabili 113 pogodaka, a primili samo 70. Usporedbe radi, Hrvatska je u tri susreta postigla 98, a primila 77 pogodaka. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Komentariši

Written by Redakcija

Najsmešniji klipovi Balkana 2

Najsmešniji klipovi Balkana 2

Sarajevo pod bijelim pokrivačem (FOTO)

Sarajevo pod bijelim pokrivačem (FOTO)