in

Vratila se iz Amerike u rodni kraj u 102. godini

Vratila se iz Amerike u rodni kraj u 102. godini
Slatka-Tajna.Eu

VALJEVO – Kosara Savkić Antić sa 102 godine vratila se iz Amerike u Srbiju da u rodnom Valjevu provede ostatak života.

Živi u domu za stare i prvo je poželela da se učlani u Gradsku biblioteku kako bi lakše dolazila do željenih knjiga.

Dobrog je zdravlja, vitalna i raspoložena. Samo slabije čuje. Kosara Savkić Antić koja je imala poznatu fotografsku radnju otišla je 1964. godine u Ameriku.

Poslije 59 godina u Čikagu je ostavila porodicu i odlučila da se vrati u zavičaj.U 102. godini života, bez čitanja i dobrih knjiga ne može i zato je riješila da postane član Gradske biblioteke u Valjevu.

“Ja volim da čitam. I imala sam biblioteku lepu, pre rata, ali mi je to Tito oduzeo. Tata je imao celo ‘Nolitovo’ izdanje i sve srpske pisce. Sve nam je to uzeto”, kaže kroz smijeh Kosara Savkić Antić za RTS.

Uz člansku kartu, Gradska biblioteka je Kosari darivala i određen broj knjiga za starački dom u kome je smještena.

 “Za nas je to velika čast i veliko zadovoljstvo da je jedna žena, jedna naša sugrađanka, poželela, izrazila želju da bude član biblioteke. To su inače retki slučajevi i kod mlađe generacije, a da ne kažem nekoga ko ima godina koliko ona ima. I mislim da ona može biti dobar primer. Za valjevsku biblioteku je to dobar signal da ima ljude i za tu kategoriju stanovništva preko da kažem 90 plus. Uvek govorimo za 60 plus. Mislim da je vreme da govorimo i za 90 plus”, objašnjava Violeta Milošević, direktorka Gradske biblioteke “Ljubomir Nenadović” u Valjevu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kosara je u biblioteci posjetila i istorijsku izložbu autora Božina Janevskog i Vladimira Đekića koja svjedoči o “Mestu položenija Valjevu”.

“Naročito mi je drago, što se ona baš tu pojavila na toj izložbi koja jeste baš o tim prošlim vremenima. I sve to, ona je ovde svedok prošlosti. Eto u tom smislu mi je jako drago”, ističe Vladimir Đekić, ilustrator.

Kosarina kćerka živi na Floridi. U Valjevu je otkupila kuću u centru grada koja im je posluhe Drugog svhetskog rata oduzeta. Najstarija Valjevka ipak se opredelila za smještaj u domu.

“Kad sam razmišljala sve o svemu mislim da sam napravila dobar izbor. Zadovoljna sam sve. Sasvim je sve dobro. Svi su ljubazni, fini”, dodaje Kosara za RTS.

Lijepe zimske dane, Kosara iskoristi da prošeta centrom Valjeva i sjeti se mladalačkih dana kada su se mnogi Valjevci fotografisali u njenoj radnji.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

HNS žestoko kritikovao SDA i Bakira Izetbegovića: “Izvor nestabilnosti”

HNS žestoko kritikovao SDA i Bakira Izetbegovića: “Izvor nestabilnosti”

Mreža ruskog Vagnera na Balkanu

Mreža ruskog Vagnera na Balkanu