in

Uložiti dodatne napore u rješavanje otvorenih pitanja

Uložiti dodatne napore u rješavanje otvorenih pitanja
Slatka-Tajna.Eu
Uložiti dodatne napore u rješavanje otvorenih pitanja

Plenković se u Davosu sastao s Vučićem

Foto: Andrej Plenković / Twitter

Četvrti je dan Svjetskoga gospodarskog foruma u švicarskom Davosu. Hrvatsku predstavlja premijer Andrej Plenković koji uz niz panela održava i sastanke s gospodarstvenicima i svjetskim državnicima. Nakon što se jučer susreo s kosovskim premijerom, jutros sastanak sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Premijer Andrej Plenković naglasio je da su nužni dodatni napori za rješavanje otvorenih pitanja između dvije susjedne zemlje.

– Tijekom Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu razgovarao sam s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o bilateralnim odnosima i europskom putu zemalja u susjedstvu, objavio je Plenković na Twitteru uz fotografiju s Vučićem.

Hrvatsku i Srbiju opterećuju brojna otvorena pitanja, od 1832 nestala do odštete logorašima, procesuiranja ratnih zločinaca.

– Uz politiku dijaloga i smirivanja tenzija potrebno je uložiti dodatne napore u rješavanje otvorenih pitanja, naglasio je Plenković.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić objavio je u četvrtak da je imao vrlo korektan razgovor s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem o odnosima Srbije i Hrvatske te kako je uvjeren da će u budućnosti napredovati politički odnosi dviju zemalja, objavila je agencija Tanjug.

– Vrlo korektan razgovor s Andrejem Plenkovićem o srpsko-hrvatskim odnosima. Vjerujem da ćemo u periodu koji je pred nama uspjeti ostvariti napredak, kako na planu ekonomije, tako i po pitanju političkih odnosa, objavio je Vučić na svom profilu buducnostsrbijeav, na Instagramu.

Plenković je prije susreta s Vučićem sudjelovao na sastanku na temu “Diplomatski dijalog o zapadnom Balkanu”.

Plenković se susreo I s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto i pozvao je u službeni posjet Hrvatskoj.

– Zajedno radimo na jačanju dobrosusjedskih odnosa te podupiremo europski put BiH, objavio je Plenković na Twitteru. 

Plenković u Davosu: U eurozoni smo manje izloženi, a zaštićeniji u krizama

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak u Davosu da je Hrvatska kao članica eurozone manje izložena, a u krizama zaštićenija te da uporaba nove valute teče dobro osim što neki gospodarski subjekti koriste priliku da povećaju cijene “malo više nego što je razumno”.

– Hrvatska je manje izložena i više zaštićena u krizama kao članica eurozone, rekao je Plenković na panelu “Pronalazak europskog novog rasta” na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF).

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ponovio je da je Hrvatska jedina članica Europske unije koja je ušla istodobno u eurozonu i šengen, ali je rekao da je to bio “dug i težak proces”.

Uporaba eura u zemlji s tehničke strane teče dobro, ustvrdio je.

Ima dovoljno novčanica i kovanica, bankomati funkcioniraju, provode se transakcije, rekao je premijer, ali naglasio da se promjena valute iskoristila za neopravdano povećanje cijena.

– Neki gospodarski subjekti koriste priliku da zaokruže malo više nego što je razumno”, rekao je premijer i dodao da je vlada poduzela mjere da se to promijeni.

Plenković je rekao da je Hrvatska uspjela zadržati inflaciju na 10,8 posto prošle godine, “što je niže nego u drugim članicama EU-a iz srednjoistočne Europe koje se još ne žele pridružiti eurozoni”.

Time je aludirao na Poljsku čiji je premijer Mateusz Morawieck rekao da zbog rasta cijena u Hrvatskoj, Poljska neće ući u eurozonu.

Plenković je naglasio da su godine kriza pokazale da je “jedini element za održavanje socijalne kohezije – državni intervencionizam”.

Panel se dotaknuo sve veće prodornosti Kine, a članice EU-a različito gledaju na suradnju s Kinom.

Plenković je rekao da ne vidi Kinu, za razliku od Rusije, kao “paralelnu prijetnju koja će ugroziti naše gospodarstvo, način života i sigurnost”.

– Prvo gledamo aktivnosti na globalnoj razini i u eurozoni. Neki europski lideri tvrde da recesije neće uopće biti, među njima je njemački kancelar Olaf Scholz. Aktivnosti su u padu ako ih usporedimo s izvrsnom 2022. godinom kada je rast iznosio 3,5%, dok u 2023. godinom očekujemo rast od 0,5%. Godina neće biti izvrsna, ali će biti mnogo bolja od očekivanog, rekla je Christine Lagarde, predsjednica Europske središne banke.

– Ovogodišnji sastanak održava se unatoč vrlo složenim političkim i geoekonomskim uvjetima kakve nismo imali desetljećima. Ali čak i u takvoj situaciji pokušavamo pronaći područja na kojima možemo surađivati. Bili smo vrlo zadovoljni kada su se predsjednici Xi Jinping i Joe Biden na sastanku G20 na Baliju dogovorili o ponovnom pokretanja rasprave o, primjerice, klimatskim promjenama. To pokazuje da je dogovor moguć ako postoji volja za izgradnju povjerenja, rekao je Borge Brende, predsjednik Svjetskog gospodarskog foruma.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Infobip posluje na šest kontinenata zahvaljujući giga brzinama

Infobip posluje na šest kontinenata zahvaljujući giga brzinama

Razbijamo beauty mitove: Ubrzava li vaša kosa šišanjem rast i da li nošenje šminke zaista šteti vašoj koži

Razbijamo beauty mitove: Ubrzava li vaša kosa šišanjem rast i da li nošenje šminke zaista šteti vašoj koži