in

U Karlovcu poplavljene ceste, vodostaji sada blizu vrhunca

U Karlovcu poplavljene ceste, vodostaji sada blizu vrhunca
Slatka-Tajna.Eu
U Karlovcu poplavljene ceste, vodostaji sada blizu vrhunca

Situacija na karlovačkom području je pod kontrolom

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon dugog razdoblja izrazito toplog vremena za ovo doba godine stigla je promjena – kiša, grmljavina i ponegdje jaki udari vjetra. U Karlovcu su poplavljene mnoge ceste, a za Koranu su na snazi izvanredne mjere obrane od poplave. Nevrijeme s kišom i jakim vjetrom pogodilo je i dio obale. Najniži tlak ove godine donio je pojavu ciklonalne plime, dizanje razine mora, zbog čega su poplavljene neke rive u Dalmaciji. Kiša je uzrokovala probleme i na ličkom te sisačkom području.

Dalmacija u jugu, kiši i plimi na moru. More u Splitu podignulo se malo više od 60 centimetara iznad prosječne razine.  

– Ne nalazimo se baš u nekoj izvanrednoj situaciji. Ovo je jedan od redovnih prolazaka ciklone preko Jadrana, kaže dipl. ing. fizike Marko Mlinar iz Hrvatskog hidrografskog instituta Split.

More se žestilo i na dubrovačkom području. Južina je ispraznila Stradun.

– Najviši valovi su zabilježeni jučer na području Dubrovnika, no ni oni nisu bili blizu maksimalnih visina za to područje, kaže Mlinar.

Oko 150 litara kiše po četvornome metru palo je jučer na vrgorački kraj. Polja su pod vodom, zamućenu vodu treba prokuhavati.

Svaka mala kiša ove kuće poplavi. Mještani u Ličkom Novom i danas su u problemu. Kažu to je zbog nasipa Benta.

Svakodnevno raste i Kupa.

– Baš je visok vodostaj Kupe. Jedino što se može dogoditi su poplave, koje su česte tu kod Siska, rekla je jedna građanka.

Kupa i obilne kiše sisački kraj naučili su oprezu.

U Karlovcu poplavljene ceste, najviše zbog bujičnih i zaobalnih voda

U Karlovcu je visok vodostaj Kupe, Korane, Mrežnice i Dobre, ali veće probleme od sporadičnog izlijevanja rijeka rade bujice i zaobalne vode te su poplavljene mnoge ceste.

Poplavljena je državna cesta D 36 te mnoge županijske i gradske ceste, pa su iz Grada Karlovca pozvali na strogo poštivanje znakova regulacije prometa.

Kako je rekao Hini voditelj ispostave Hrvatskih voda za mali sliv Kupe i srednju i donju Savu Zoran Pavlović, zbog visokog vodostaja Kupe za promet je zatvorena državna cesta D 36 u mjestima Gradac, Koritinja i Šišljavić, ali i dalje u Zagrebačkoj županiji, zbog poplavljenih nižih dijelova, kao i ceste na mnogim mjestima u Donjoj Kupčini, Jamnici i Bregani Pisarovinskoj.

Rekao je da su, prema prognozama Hrvatskih voda, vodostaji sada blizu vrhunca – prvo se očekuje minimalni pad, da bi Kupa ponovno malo rasla, te bi sutra bila na 746 centimetara i tu bi trebala stagnirati. Očekuje se da će uzvodno, u višim dijelovima Gorskog Kotara kiša prelaziti u snijeg i manje će količine vode doticati Kupom na karlovačko područje i dalje prema Sisku, dodao je.

U zadnjih 38 dana ovo nam je treća poplava, četvrta u posljednja četiri mjeseca i k tome najblaža od njih i, vjerujte, mi se znamo i možemo nositi s tim, naveo je Pavlović i time poslao građanima poruku da se ne brinu.

Fočić: Primarni problem su oborinske i zaobalne vode

No, načelnica karlovačkog Stožera Civilne zaštite Ivana Fočić rekla je oko 21 sat da je voda u mnogim dvorištima, ali da prema saznanjima vatrogasaca koji su na terenu nikome voda nije ušla u stambeni prostor. Mnoge se kuće brane vrećama s pijeskom i ispumpavanjem vode.

Fočić je naglasila da su sada primarni problem oborinske vode i zaobalne vode, zbog velike količina kiše koja je pala i koja pada svuda i sve se to u kratkom vremenu slijeva s brda na nizinski prostor.

Zamolila je sve građane koji primijete da im dolazi voda da se ne ustručavaju nazvati Centar 112 i vatrogasce na 193, te na dežurni broj u Stožeru Civilne zaštite 099 5284 728, jer da se samo brzom intervencijom može kvalitetno pomoći.

Naglasila je da je dio vatrogasaca na terenu, ali da je još jako puno raspoloživih kapaciteta, u opremi i ljudstvu kako bi se svima pomoglo, ako bude potrebno.

Pročelnik za komunalno gospodarstvo Daniel Greb rekao je da zatvoreni još i dijelovi županijskih cesta u Cerovcu Vukmaničkom, Kobiliću, Karasima i Sv. Florijanu i da su ophodari Hrvatskih cesta svuda postavili ili rampe ili znakove za opasnost.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Tako je i na prometnicama u Ulici braće Gojak i Gornje Mekušje Kamensko, na cesti Banija -Selce uz sami Kupu, kao i u Brođanima uz Kupu, nadalje cesta Brođani-Brežani i cesta u Brežanima uz potok Utinja, koji se izlio.

Nizvodno od Karlovca također je pod vodom mnogo pristupnih cesta u Pokupskoj dolini.

Greb je pozvao sve sudionike u prometu da budu oprezni i strpljivi, da prije svega poštuju znakove zabrane prometovanja i privremene regulacije prometa.

Pavlović: Narednih dana vodostaj više ne bi trebao rasti

Rastu vodostaji karlovačkih rijeka, no situacija je zasad pod kontrolom, javila je u središnjem HTV-ovom Dnevniku Tanja Kuturovac iz Karlovca, s obale Korane, za koju su proglašene izvanredne mjere obrane od poplava. Ta je rijeka trenutno na 745 cm. Vodostaj Kupe stagnira i za nju su na snazi redovne mjere obrane od poplava.

Zoran Pavlović iz Hrvatskih voda, ispostava Karlovac, rekao je za HRT da narednih dana vodostaj više ne bi trebao rasti, iako će se najvjerojatnije zbog novih oborina povlačenje vode malo otegnuti.

– Zapravo nam veće probleme sada čine zaobalne vode koje se s brdskih područja slijevaju u dolinu, posebno na ovim prostorima na kojima su izgrađeni novi sustavi obrane od poplave, gdje inače moramo crpiti vodu, rekao je Pavlović.

Vatrogasci su intervenirali u dvorištima u Turanjskome Poloju zbog odvodnje oborinske vode s prometnica na kojima traju radovi, a zečji nasip uz šetnicu na Korani podignut je još u prosincu zbog poplave. Zatvarane su neke lokalne prometnice u selima nizvodno rijekom Kupom uz lijevu obalu.

Četvrti put u mjesec dana. Strašno. Snalazimo se, a nitko nas ne pita ništa

Darinka Jakić iz Donjeg Mekušja

– Četvrti put u mjesec dana. Strašno. Što da vam kažem, evo, snalazimo se, a nitko nas ne pita ništa, rekla nam je Darinka Jakić iz Donjeg Mekušja.

– Ja sam jako razočarana, ne možeš na posao, ispričavaš se i što ja znam, dok imaju tolerancije, a jednog dana i to će puknuti, neće to više opravdavati, rekla je Marija iz istog mjesta.

– Vidjet ćemo taj snijeg koji se za sutra najavljuje u nizinama, vidjet ćemo koliko će to biti stvarno snijeg, da se zadrži malo, da nam ne prihranjuje toliko vodotoke, a koliko će to biti snijeg i kiša, rekao je Zoran Pavlović iz Hrvatskih voda.

U Lici na nekoliko mjesta izvanredne mjere obrane od poplave

U slijevu rijeke Like u srijedu su proglašene izvanredne mjere obrane od poplave zbog izlijevanja Bogdanice, Novčice i Kosinjskog Bakovca, a još sinoć zbog obilne kiše iz korita se izlio Tisovac te je voda poplavila ceste.

Zbog izlijevanja Bogdanice za promet je zatvorena cesta Smiljan-Novoselo, ali se, kako je za Hinu izjavila voditeljica Ispostave Hrvatskih voda za Ličko-senjsku županiju Lidija Pernar, može doći do Memorijalnog centra “Nikola Tesla”. Zbog izlijevanja Novčice, zatvorena je cesta Donja Kaniža – Lički Novi te od Ličkog Novog do Žabice. Zbog izlijevanja Kosinjskog Bakovca zatvorena je cesta Gornji Kosinj – Bakovac, ali je do Kosinja prohodno, a do Kosinjskog Bakovca može se samo šumskim putem. Izvanredne mjere obrane od poplave su i na cesti Donje Pazarište – Podastrana. Rijeka Lika, najveći vodotok, nije se izlila jer joj veliki dio dotoka dolazi s Velebita, na kojem pada snijeg, a ne kiša. 

Prema vremenskoj prognozi, na cijelom području Like od sutra se očekuju snježne oborine i niže temperature, zbog čega bi se trebala smiriti situacija. Daljnji porast vodostaja idućih dana očekuje se na području Gacke doline.

Večeras pogoršanje vremena u Dubrovniku

Ivana Brailo Drnas poslijepodne se javila u Regionalni dnevnik iz Dubrovnika, gdje je vrijeme, kako je rekla, tipično zimsko – južina, iako ne tako dramatična kao što inače zna biti. Vjetar gotovo da i ne puše, poslijepodne je počela padati slaba kiša, valova nema…

Međutim, proteklih dana bilo je malo intenzivnije, pale su veće količine oborina, puhao je i jugo, a još uvijek je u prekidu trajektna linija prema Elafitima. Šteta na gradskom području nije zabilježena.

Dodatno pogoršanje vremena najavljeno je već večeras.

Oštećen dio splitske rive

Jak vjetar, valovi i nebriga tijekom godina doveli su do ozbiljnijih oštećenja na dijelu šetnice u Splitu. Vidljiv je rascjep između rive i Matejuške. Kapetan Željko Kuštera, zapovjednik Lučke kapetanije Split, izjavio je za HRT-ov Regionalni dnevnik da se inspekcija o tom dijelu obale vodi još od 2013. godine, kad su se vidjela ta napuknuća.

Istaknuo je da je šetnica pod gradom, dok je dio koncesioniran.

– Vi ovo ne možete sanirati ako ne sanirate kompletni dio jer krpanjem ove rupe niste napravili ništa, rekao je Kuštera.

– Inspekcija je izašla na teren i poslali su zapisnik i rješenje o sanaciji ovoga dijela. Jasno, inspekcija će i dalje pratiti i ako dođe do daljnjeg pomaka napuknuća, poduzet će sve upravne mjere koje ima u svojim rukama, dodao je.

Kuštera je rekao da je potrebno podignuti cijeli dio i napraviti nove temelje kako bi rješenje bilo kvalitetno, a ne paušalno.

Kako je navela naša novinarka Anita Markovina Radnić, prema nekim podacima za sanaciju je potrebno 2,5 milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

#fy #fyp #viralvideo #zadruga #miljanakulic #marijakulic #meridianbet #balkantiktok

#fy #fyp #viralvideo #zadruga #miljanakulic #marijakulic #meridianbet #balkantiktok

HNS žestoko kritikovao SDA i Bakira Izetbegovića: “Izvor nestabilnosti”

HNS žestoko kritikovao SDA i Bakira Izetbegovića: “Izvor nestabilnosti”