in

Fomiran je federalni Dom naroda, ali trakavica tek počinje / Bljesak.info

Fomiran je federalni Dom naroda, ali trakavica tek počinje / Bljesak.info
Slatka-Tajna.Eu
Fomiran je federalni Dom naroda, ali trakavica tek počinje / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je i službeno formiran novi saziv Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, a na konstituirajućoj sjednici za predsjedatelja je izabran Tomislav Martinović (HDZ BiH) , a potpredsjedatelji su Slađan Ilić (SDP BiH) i Izen Hajdrević (Narod i pravda). 

Novo rukovodstvo federalnog Doma naroda: Martinović (HDZ), Hajderević (NiP) i Ilić (SDP) 

Iako je Aida Obuća (SDA) bila prijedlog Kluba Bošnjaka za rukovodstvo Doma naroda, nije dobila dovoljan broj glasova, odnosno, NiP-ov Hajdarević je dobio podršku 50 izaslanika, dok je njih 11 bilo suzdržanih, a 15 izaslanika protiv.

Kandidatkinja Aida Obuća je dobila podršku 24 izaslanika, 11 je bilo protiv, a suzdržano je bilo 40 izaslanika. Na pojedinačnom izjašnjavanju Obuću je podržalo 25 izaslanika, jedan je bio protiv, a 53 izaslanika su bili suzdržani.

FOTO: Bljesak.info / 

HDZ-ov Džeba predsjednik Kluba Hrvata, a SDP-ov Stojanović Srba 

Damir Džeba (HDZ BiH) izabran je za predsjednika Kluba Hrvata, a Igor Stojanović (SDP BiH) za predsjednika Kluba Srba.

Sjednica je prekinuta, a nastavak i nova sjednica očekuju se 27. siječnja kada će izaslanica delegirati predsjednika odnosno potpredsjednike Federacije BiH.

HDZ kandidirao Bradaru, a SDA Lendu za predsjednika Federacije 

Do sada je poznato da će Klub Hrvata podršku za predsjednicu Federacije dati Lidiji Bradari, a SDA Refiku Lendu koji je kandidat njihove stranke za ovo mjesto.

Iako je na federalnoj razini dogovorena koalicija između stranaka tzv. Osmorke i HDZ-a BiH, potrebno je da stranke okupljene oko Osmorke imaju većinu u Klubu Bošnjaka u federalnom Domu naroda kako bi mogle imenovati i delegirati potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

Foto: Fena / Lidija Bradara

Hoće li SDA blokirati uspostavu vlasti na federalnoj razini? 

Neće to, barem ako je suditi po sadašnjim političkim okolnostima, biti nimalo lak proces jer se Vlada Federacije BiH neće moći imenovati, ako SDA bude blokirala imenovanje predsjednika i potpredsjednika Federacije.

SDA bi u tom slučaju mogla blokirati proces uspostave vlasti i to tako da njihov potpredsjednik blokira imenovanje novog mandatara Vlade FBiH i saziva u cijelosti.

Schmidtovi amandmani na Ustav FBiH 

Podsjetimo, trakavica oko uspostave vlasti u Federaciji BiH počela je još u izbornoj noći kada je visoki predstavnik u izbornoj noći nametnuo set zakona koji se odnose na Izborni zakon BiH i izmjene Ustava Federacije BiH i način izbora izaslanika za federalni Dom naroda.

Christian Schmidt povećao broj izaslanika u federalni Dom naroda Prema Schmidtovim intervencijama koje su iz OHR-a najavljene kao mehanizmi deblokade Federacije BiH, povećan je broj izaslanika na 23 s ranijih 17 u svakom od Klubova konstitutivnih naroda, a za odlučivanje je potrebno 11 ruku u Klubu svakog od naroda.

Po prvi put, Schmidtovim intervencijama, Ostali su iz svih županija zastupljeni u Domu naroda Federacije BiH i to tako da svaka županija delegira jednog izaslanika iz reda Ostalih u federalni Dom naroda. 

Ustavni sud BiH krajem tjedna ocjenjuje ustavnost nametnutih zakona 

Osim toga, Schmidtovim nametnutim zakonima Dom naroda i Zastupnički dom Parlamenta FBiH trebaju odbiti ili usvojiti zakone u roku od 45 dana nakon njihovog usvajanja u drugom dom.

Situaciju dodatno komplicira i činjenica da će Ustavni sud 19. i 20. siječnja ocijeniti ustavnost Schmidtovih amandmana po apelacijama Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Tko će u Državni Dom naroda? 

Također, Klubovi Hrvata i Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH danas nisu dostavili kompletne prijedloge kandidata za državni Dom naroda što je predsjedatelj Martinović odgodio za sutra.

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Sastanak Čović, Konaković, Nikšić i Forto u Mostaru 

Klub Hrvata “spašava” Jugoslav Brdar 

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, ranije je najavio da je ću Domu naroda Parlamenta BiH, osim njega, sjediti i Marina Pendeš, Zdenko Ćosić i Ivo Vincetić, a nedostaje im još jedan izaslanik. To bi mogao biti Jugoslav Brdar (SDP BiH). 

Foto: Anadolija / Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović 

Klub Bošnjaka: Tri od pet iz SDA

U Klub Bošnjaka državnog Doma naroda idu Safet Softić i Šefik Džaferović iz SDA, te Dženan Džonlagić iz DF-a i prema ovoj računici nedostaju im još dva izaslanika.

Spekulira se da bi ta dva mogla biti Kemal Ademović iz NiP-a i Dževad Smajić iz Stanka za BiH.

Foto: Facebook / Predsjednik Naše stranke Edin Forto

Forto siguran: Osmorka će imati dvojicu u Državnom domu 

Edin Forto, predsjednik Naše stranke, rekao je večeras da očekuje da će Osmorka imati dva člana u državnom Domu naroda.

“Jako nam je bitno, iako te poluge postoje i previše su se koristile u prošlosti, i to je suštinski zašto ulazimo kao Trojka na državnom nivou. Jako nam je bitno da se otkoče procesi i da se te poluge što manje koriste ili nikako ne koriste. Ne očekujem da će biti lako u samom upravljanju procesima, formiranje je manje više ispregovarano. Treba vidjeti hoće li Parlament BiH to i potvrditi”, rekao je Forto u emisiji Rezime Federalne televizije i dodao da Naša stranke ne razmišlja o SDA kao potencijalnom partneru.

 

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Čelnik SDP BiH Nermin Nikšić

“Stabilna većina HDZ-a i Osmorke u Zastupničkom domu “

“Ako Nikšić dokaže da ima većinu u Zastupničkom domu nema nikakvog razloga da ni Lendo ni bilo tko drugi tko bude izabran u rukovodstvo Federacije kao predsjednik i dva potpredsjednika to ne dodijeli”, naglasio je Forto i dodao kako Osmorka i HDZ imaju stabilnu većinu u Domu naroda FBiH.

Zahiragić ljutit: Presedan, Osmorka ignorira volju Bošnjaka 

Haris Zahiragić, SDA-ov izaslanik u Klubu Bošnjaka u Domu naroda, večeras je rekao da se na današnjoj sjednici tog Doma dogodio „neviđeni presedan“.

“Time je suspendirana politička volja, ne SDA kao pobjedničke stranke, nego volja većinskog naroda oličena kroz Klub Bošnjaka! Protiv izbora kolegice Aide Obuće, a za prijedlog NIP-ovog delegata, glasali su delegati “Osmorke”, HDZ-a i SNSD-a. Svako loše, za nešto dobro, pa je tako, svjesno ili ne, HDZ ovakvim glasanjem odustao od principa legitimnog predstavljanja kroz klubove naroda, što me, iskren da vam budem“, rekao je Zahiragić i naveo kako je Osmorka ignorirala volju Bošnjaka.

Foto: Facebook / Haris Zahiragić, zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo

“Lendo ima 13 potpisa”

“Osmorka je potvrdila opredjeljenje da poštuje volju Kluba Hrvata, čak i Kluba Srba u Federaciji, ali da potpuno ignorira volju Kluba Bošnjaka. Bošnjaci će im, siguran sam, to zapamtiti“, rekao je i dodao kako SDA-ov kandidat Refik Lendo ima potpise 13 bošnjačkih izaslanika za mjesto predsjednika Federacija.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Otvorene nove poslovnice ZiraatBank BH u Mostaru i Širokom Brijegu

Otvorene nove poslovnice ZiraatBank BH u Mostaru i Širokom Brijegu

Newsnight: Strahujemo od visokih vodostaja, ali i političke grmljavine

Newsnight: Strahujemo od visokih vodostaja, ali i političke grmljavine