in

BHANSA spremna za nove izazove u 2023. godini

BHANSA spremna za nove izazove u 2023. godini
Slatka-Tajna.Eu
BHANSA spremna za nove izazove u 2023. godini

Nakon globalne krize u avio industriji izazvanoj pandemijom koronavirusa, ovo je – slobodno se može kazati – bila godina njenog punog oporavka. Potvrđuje to u razgovoru za Business magazine direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) Davorin Primorac.

„Nakon što je uspješno dovršila generacijski projekt preuzimanja pune kontrole nad zračnim prometom iznad BiH, BHANSA je i pandemijsku krizu uspješno prebrodila, ali sad se pred nas postavljaju novi izazovi”, ističe Primorac, koji vodi jednu od rijetko uspješnih državnih agencija.

Kao što je i najavila, BHANSA je nedavno krenula u ambiciozni plan vlastitog školovanja kontrolora letenja, kako bi riješila sve izraženiji problem nedostatka ovih usko specijaliziranih kadrova. U prvoj fazi će to raditi uz pomoć referentne kompanije ili institucije iz inozemstva, ali bi se, za razliku od prethodnih godina, školovanje odvijalo u Bosni i Hercegovini. Nakon toga, BHANSA bi postupno i potpuno preuzela taj proces, a planovi su da se u bliskoj budućnosti, osim vlastitih, kadrovi školuju i za potrebe drugih tržišta.

„Kako je u pitanju vrlo traženo zanimanje, mnoge bogate zemlje privlače školovane kontrolore letenja diljem svijeta i nude im atraktivne poslovne ponude. S tim problemom se suočavaju i mnoge zemlje Europske unije, pa ne čudi što je jedan broj kontrolora letenja iz BiH već prihvatio ponude iz arapskih i drugih bogatih zemalja. U svijetu trenutno nedostaje oko 15.000 kontrolora letenja, a 143 oblasna i aerodromska kontrolora BHANSA-e spadaju među kvalitetnije, jer svakodnevno rade u zahtjevnim uvjetima, na malom dijelu neba reguliraju i do 1.700 letova dnevno. Kako bi se održala naša sposobnost kvalitetnog i pouzdanog pružanja usluga u zračnoj plovidbi, odlučili smo se da sami školujemo buduće kontrolore letenja za potrebe BiH, ali i drugih zemalja. Krenuli smo po sveučilištima, odnosno univerzitetima u kampanju predstavljanja studentima mogućnosti koje nudi ovaj posao“, ističe Primorac.

Kampanja je, čini se, bila itekako uspješna, jer je zabilježen veliki interes kandidata koji ispunjavaju osnovne uvjete i uskoro će se početi sa školovanjem, naravno, u ovom trenutku uz asistenciju renomirane inozemne kompanije..

„Riječ je o specifičnoj djelatnosti koja iziskuje određene sposobnosti i kvalitete koji će očito biti važni u selekciji, ali i samom školovanju budućih kontrolora. Oni „reguliraju“ zračni promet, odnosno pružaju instrukcije i informacija posadama. U selektiranju, naravno, tražimo posebne uvjete, koji uključuju kognitivne sposobnosti i zdravstveno stanje. Obuka za kontrolora zračnog prometa je zahtjevna i traje do tri godine. BHANSA snosi troškove obuke, smještaj, te naknadu tijekom studiranja. Nakon uspješne obuke, stipendisti dobivaju stalni posao u našoj agenciji“, ističe Primorac, koji je uvjeren je kako se BiH brzo može pozicionirati kao regionalno središte za školovanje kontrolora leta.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Naime, uz uspješnu kontrolu sve gušćeg zračnog prometa iznad BiH, BHANSA aktivno sudjeluje u brojnim regionalnim i europskim projektima, a školovanje kontrolora leta dugoročno bi moglo etablirati ovu agenciju kao iznimno važnu kariku u europskom zračnom prometu.

„Mnogo toga smo započeli i u ovoj godini, a uvjeren sam kako ćemo u 2023. vidjeti konkretne rezultate tog rada. BHANSA je institucija kojom se ova država može ponositi, a velike zasluge za to pripadaju našim uposlenicima koji obavljaju zahtjevne i odgovorne poslove“, ističe direktor BHANSA-e Davorin Primorac.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Evropski parlament zatražio od EU da sankcioniše Dodika i uslovi Srbiju

Evropski parlament zatražio od EU da sankcioniše Dodika i uslovi Srbiju

Objavljeni podaci: Evo što je sve pojeftinilo i poskupjelo

Objavljeni podaci: Evo što je sve pojeftinilo i poskupjelo