in

Wiener osiguranje ostaje prepoznatljivo kao kvalitetan i pouzdan osiguravatelj

Wiener osiguranje ostaje prepoznatljivo kao kvalitetan i pouzdan osiguravatelj
Slatka-Tajna.Eu
Wiener osiguranje ostaje prepoznatljivo kao kvalitetan i pouzdan osiguravatelj

Wiener osiguranje Vienna Insurance Group a.d. je akcionarsko društvo osnovano 1992. godine i u proteklih 30 godina uspjeli su se pozicionirati kao jedan od lidera na tržištu osiguranja. Osiguranje je proteklih godina raslo kontinuirano i do danas je razvilo mrežu od preko 40 poslovnica širom Bosne i Hercegovine. U cilju podizanja nivoa kvaliteta usluga osnovali su specijalizovano preduzeće za obavljanje usluga tehničkog pregleda Jahorina auto d.o.o. i danas u 18 gradova širom BiH u vlastitim centrima obavljaju tehničke preglede.

O poslovnim rezultatima ove godine, planovima za narednu godinu, te izrazitom društveno odgovornom poslovanju ove kompanije za Business Magazine govori generalni direktor Wiener osiguranja Borislav Doder.

BM: Šta su glavne karakteristike poslovne 2022. godine Wiener osiguranja, posebno u kontekstu uticaja ekonomske i finansijske krize uzrokovane ukrajinskim ratom, koja se nadovezala na pandemijsku krizu?

DODER: Ako se fokusiramo na sagledavanje poslovne godine u kontekstu odnosa klijent – osiguravatelj, mogu reći da je u posljednje vrijeme sve više primjetna doza opreza pri kupovini i realnije vrednovanje svakog pojedinačnog proizvoda. Ovo je karakteristično za sve segmente naših klijenata, neovisno da li je riječ o proizvodima koji su premijski viši ili niži, što znači da je kvalitet proizvoda po pravoj cijeni ključan za aktivnosti u budućem periodu te je naša pažnja kroz cijelu godinu bila upravo na ovom segmentu kao jednom od kontinuiranih unapređenja.

Mi smo već u ovoj godini poduzeli aktivnosti u smjeru poboljšanja naših performansi – investirali smo u još bolju ponudu za naše klijente, prilagodili cijene i proveli nekoliko marketinških aktivnosti za očuvanje vjernosti naših klijenata. Intenzivno smo pratili dinamiku promjena na tržištu te veliku pažnju posvetili risk menadžmentu, modeliranju i adaptaciji na različite scenarije kako bismo mogli adekvatno odgovoriti na tržišne promjene sada i u budućem periodu.

BM: Na koje poslovne segmente se aktuelna kriza najviše negativno odrazila i na koji način ste se borili sa uzrokovanim tržišnim poremećajima?

DODER: Vrijeme ekonomske krize je test organizacione kulture kompanije. Morate jako brzo sagledati jako puno poslovnih segmenata i projecirati adekvatne mjere, jer adekvatna priprema je važna za ubrzavanje daljeg razvojnog ciklusa kompanije. Konstantnim praćenjem tokom godine, uočili smo nešto drugačiju dinamiku u kupovnom ponašanju i potrebama klijenata što je uticalo na pribavu osiguranja. Kada dodamo na to inflaciju čiji smo svjedoci ove godine i dešavanja na lokalnom i globalnom nivou, za očekivati je bio nizak nivo ekonomske aktivnosti sa kojim smo bili suočeni. Smetnje ili u nekim slučajevima obustave u isporuci repromaterijala i naftnih derivata značajno su uticale na usporenost ekonomskih tokova što je rezultiralo povećanjem cijena osiguranja imovine ne samo kod nas nego i kod drugih osiguravajućih društava.

Naime, povećanje cijena nekretnina i građevinskog materijala na svjetskom i lokalnom tržištu, dovelo je do povećanja vrijednosti građevinskog dijela objekta i stvari u domaćinstvu. U najkraćem, imovina građana koji su tokom prošle godine ugovorili polise osiguranja stana ili kuće, potencijalno vrijedi više u ovom trenutku, zbog čega, u slučaju štetnog događaja, novac isplaćen klijentu možda neće biti dovoljan da se namire nastale štete jer su cijene materijala sada znatno više od cijena materijala prošle godine. Tokom godine uložili smo dosta truda da se svemu tome prilagodimo u vidu konkurentnosti u različitim aktivnostima prema klijentima, u razvoju proizvoda i usluga, u dostupnosti naših servisa i informacija klijentima te u implementaciji tehnologija u procesima pribave osiguranja. Ovo posljednje utiče na sve prethodno navedeno zbog čega nam je bilo u fokusu od posebnog značaja.

BM: S druge strane, kakvi su pozitivni efekti inovacija u poslovanju, poput fokusiranja na digitalizaciju i novih usluga kao što je Web agent te novih programa životnih osiguranja Life Benefit, Wiener Kids i Premium Duo?

DODER: Digitalizacija je odgovor na rastuću složenost poslovanja osiguravajućih društava u našoj zemlji. Ona zahtijeva promjene unutar kompanije kao odgovor na povećanje prodajnih prilika, te promjene izvan kompanije koja omogućavaju veću fleksibilnost klijentima i dostupnost naših proizvoda i usluga. U sve složenijim uslovima poslovanja, primjetno je da nam digitalizacija osigurava veći odziv po pojedinačnim proizvodima, više prodajnih prilika, poboljšanje naše prilagodljivosti potrebama klijenata, generalno – utiče na poslovnu efikasnost jer postajemo konkurentniji na tržištu. Konkretan pozitivan primjer je naše digitalno rješenje Web agent koji je sjajno prihvaćen i od strane klijenata i od naših prodajnih agenata.

Ulaganja koja smo imali u razvoj novih programa životnih osiguranja također su imala pozitivan efekat na poslovanje. Ponekad proizvodi budu potencijalno složeni za klijente pa se klijenti sa istima nekada teže mogu povezati ili ih razumjeti. Life Benefit, Wiener Kids i Premium Duo imaju potpuno jednostavnu filozofiju, pružaju konkretne benefite klijentima što se odrazilo i na premijski rezultat u vidu povećanja ukupne premije životnih osiguranja od 16 posto u poređenju sa 11 mjeseci prošle godine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










BM: Kako stoje stvari sa strukturom osiguranja u portfoliju Wienera – da li su još uvijek dominantna imovinska osiguranja ili je na tom polju došlo do određenih promjena?

DODER: Kao kompozitnom društvu, fokus nam je na izgradnji portfelja sa akcentom na profitabilne vrste osiguranja. Činjenica da u našem porftelju i dalje dominiraju imovinska osiguranja, govori u prilog da smo u tome uspješni, jer Wiener osiguranje ostaje prepoznatljivo kao kvalitetan, pouzdan osiguravatelj imovine koji ima odgovarajuću širinu ponude. Naše All risk imovinsko osiguranje koje obuhvata sve rizike na samo jednoj polisi osiguranja je jedan od naših najtraženijih programa osiguranja imovine na što smo zaista ponosi. Kada je riječ o drugom dijelu portfelja, cilj nam je da nastavimo sa izgradnjom portfelja u korist osiguranja života i pratećih dopunskih osiguranja po pomenutoj vrsti osiguranja te osiguranja od nezgode.

BM: Koliko su se krize koje se nadovezuju jedna na drugu, odrazile na društveni angažman Wiener osiguranja – šta biste izdvojili kao najznačajnije projekte Wienera realizirane u 2022. na polju društveno odgovornog poslovanja?

DODER: Jedan od važnijih ciljeva naše kompanije je da osiguramo zadovoljstvo svih strana koje su važne za naše poslovanje: naših klijenata, zaposlenih, vlasnika, dobavljača i zajednice u kojoj poslujemo. Ukupni uspjeh je veći ako dio našeg poslovnog uspjeha podijelimo sa društvom, pogotovo u teškim vremenima. Bilo je dosta uspješnih društveno odgovornih projekata čiji smo donatori, sponzori ili učesnici bili ove godine. Trudili smo se biti dijelom događaja koji su od velike važnosti za našu zemlju poput Sarajevo Film Festivala koji radi na razvoju i očuvanju filmske umjetnosti, Ljubuški Outdoor Festa koji promoviše čitav niz sportsko-rekreativnih aktivnosti do događaja koji su izuzetno važni za naš okoliš. Tu bih izdvojio dvije aktivnosti. Događaj 4ADA – koji je ukazao na važnost adekvatnog i trajnog rješavanja odlaganja otpada i njegovom uticaju na naše zdravlje i naš okoliš te našu internu akciju pošumljavanja požarom zahvaćenog područja planine Prenj u kojoj je volonterski učestvovalo čak 96 posto našeg kolektiva.

Od ostalih uspješnih aktivnosti, izdvojio bih posebno donacije koje smo pripremili za kraj ove godine. Naime, opredijelili smo se za pomoć najosjetljivijima u našem društvu, djeci, te smo u 11 gradova naše zemlje finansijski podržali različite inicijative u čijem fokusu su briga o djeci sa poteškoćama u razvoju, kvalitetniji obrazovni sadržaj za djecu, kultura i unapređenje sportskih aktivnosti djece.

BM: Na šta će prvenstveno biti usmjerena poslovna strategija Wiener osiguranja u narednom periodu i postoje li neki novi proizvodi koje već sada možete najaviti kao izvjesne?

DODER: Osiguranje je uslužna djelatnost i kao takva je u velikoj mjeri ovisna o tržišnim uslovima u kojima se odvija. Veoma važno za naše poslovanje u budućnosti je i poslovni dizajn naših ključnih aktivnosti – digitalizacije i fokusa na klijente. U poslu jedino rješenje je konstantna briga o klijentima i to je ono što kontinuirano generiše prodaju. U isto vrijeme optimizacija troškova je usko povezana sa digitalizacijom i optimizacijom procesa jer sve aktivnosti u kompaniji moraju funkcionisati koordinirano ako želimo da u nekom momentu digitalizujemo veći dio naših poslovnih funkcija. Do toga ima još puno posla u ovoj oblasti. Međutim, konstantni napredak na polju digitalizacije i brige o klijentima jesu naše najvažnije aktivnosti u idućoj godini. U pogledu proizvoda nismo sigurni da li ćemo ići u smjeru redizajna postojećih ili uvođenja potpuno novih, ali sigurni smo da ćemo se voditi potrebama naših klijenata uz traženje novih poslovnih prilika u sve izazovnijem poslovnom okruženju.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Vujović za N1: Bit ću malo vulgaran, ali je*eš zemlju koja Bosne nema!

Vujović za N1: Bit ću malo vulgaran, ali je*eš zemlju koja Bosne nema!

Napad na Beograđane: Među uhićenim huliganima sin federalnog inspektora

Napad na Beograđane: Među uhićenim huliganima sin federalnog inspektora