in

Samo nebo je granica kad je riječ o sendvičima: Najpopularnija užina na svijetu

Samo nebo je granica kad je riječ o sendvičima: Najpopularnija užina na svijetu
Slatka-Tajna.Eu

 

Sendviči su jedno od onih jela koje možemo jesti u bilo koje doba dana: za doručak, užinu, ručak i večeru, a pripremati ih možemo na 100 različitih načina. Od najjednostavijeg sendviča koji se sastoji od šnite hljeba, šunke i sira, preko toplih i tost sendviča pa sve do onih malo kompliciranijih varijanti, slanih i slatkih, samo nebo je granica kad je riječ o sendvičima. Za pripremanje sendviča ne treba nam mnogo vremena, a odlično je što na hljeb ili pecivo možemo staviti gotovo sve što u datom trenutku imamo u svojoj kuhinji. U nastavku vam zato donosimo nekoliko recepata za najukusnije sendviče

S piletinom i paprikom

Sastojci:

2 kriške hljeba

komad preprženog pilećeg odreska ili pureće šunke

2 ploške mozzarelle

2 ploške paprike ili kiselih krastavaca

maslinovo ulje, jabukovo sirće i začini

Priprema:

Na hljeb stavite komad mesa ili šunke, mozzarelllu i papriku ili krastavac. Zatim dodajte kap maslinovog ulja i kap jabukovog sirćeta. Sve začinite biberom i poklopite drugom kriškom hljeba. Za dekoraciju sendvič pospite nasjeckanim vlascem.

Tuna

Za 4 osobe

Sastojci

2 konzerve od po 175 g bijele tune u komadićima

4 kašike majoneze

2 ravne kašike kisele pavlake

2 štapića celera

4 struka mladog luka

1 kašika sitno sjeckanog kopra

1 kašika senfa

po ukusu so i svježe mljeven biber

listovi zelene salate ili baby špinat

4 mala ciabatta hljeba

Priprema:

Ciabatta hljebčiće presijecite na pola i tostirajte ih. Mladi luk i celer očistite, operite i isijecite na veoma sitne komadiće. U veću zdjelu stavite tunu, koju ste prethodno ocijedili od vode i rastresite je viljuškom, dodajte luk,celer, majonezu, kopar ili peršun, 1 kašiku kisele pavlake, senf, soli i bibera po ukusu. Sve to dobro sjedinite, ako je pregusto tek onda dodajte još jednu kašiku kisele pavlake. Na tostirane donje dijelove ciabatte stavite listove zelene salate količinu tune raspodijelite na četiri polovine, poklopite gornjim dijelom, presijecite na pola i poslužite.

Tostirani s rastopljenim sirom

Sastojci:

15 g putera (više po potrebi)

2 kriške Cheddar, Monterey Jack ili švicarskog sira

2 kriške bijelog hljeba

Priprema:

Za početak, složite sendvič te ga lagano pritisnite, kako bi zadržao oblik. Na slaboj vatri otopite puter, zatim u tavu stavite sendvič. Pecite 3-5 minuta sa svake strane, dok sendvič ne porumeni, pritom vodeći računa da dodate još putera ako je to potrebno.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










S jajima i lososom

Sastojci:

jaja

majoneza

dimljeni losos

zelena salata

kriška hljeba

zelena salata, kopar, krastavac i kriška limuna

Priprema:

Ispržite jaja. Na krišku hljeba stavite prvo majonezu, list salate, jaja i na kraju tanko isječene šnite lososa. Ukrasite krastavcem, limunom i koprom.

Grilovano povrće

Sastojci:

1 manji patlidžan isječen na kolutove

2 paradajza isječena na kolutove

4 jaja

2 kriške raževog hljeba

krem sir

maslinovo ulje

morska so

svježe mljeveni crni biber

bosiljak

Priprema:

 

Kolutove patlidžana posolite, premažite maslinovim uljem i grilujte na zagrijanoj tavi, do zlatno smeđe boje. Pospite s malo bijelog luka u prahu. Kolutove paradajza premažite maslinovim uljem, pospite sušenim bosiljkom i kratko grilujte, tek da promjeni boju. U istu tavu, u kojoj je grilovano povrće, dolijte malo ulja i ispržite jaja na oko. Blago tostirane kriške hljeba premažite krem sirom, rasporedite kolutove patlidžana, preko njega paradajz i na kraju dvoje isprženih jaja.

Slatki sendvič

Sastojci:

2 integralna peciva

1 narandža

1 banana

2 sušene marelice

4 kašike eurokrema

2 kašičice sjeckanih propečenih lješnjaka

Priprema:

Bananu ogulite i narežite na kolutiće. U odgovarajuću zdjelicu stavite kolutiće banane te ih prelijte sokom od narandže. Sušene marelice narežite na sitne kockice. Peciva uzdužno prerežite na pola, pa na donju polovicu svakoga razmažite kašiku eurokrema, zatim rasporedite banane te po njima pospite kockice marelica i sjeckane propečene lješnjake. Poklopite sendvič i poslužite.

Kako i kada je sendvič nastao

Prije 300 godina engleski lord John Montagu, 4. Earl of Sandwich, ogladnio je tokom jedne kartaške partije. Kako ne bi prekidao igru, svog je kuhara zamolio da mu komad mesa stavi između dvije šnite hljeba. Drugi su ubrzo nakon toga počeli govoriti  „ja bi isto što i Sandwich“ i tako je nastalo ovo neizostavno jelo u gotovo svim zemljama na svijetu.

 

The post Samo nebo je granica kad je riječ o sendvičima: Najpopularnija užina na svijetu appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

“Država nije zaštitila posvojitelje i djecu, to je nemar i nečinjenje”

“Država nije zaštitila posvojitelje i djecu, to je nemar i nečinjenje”

Pad zrakoplova: Najmanje 68 osoba izgubilo život / Bljesak.info

Pad zrakoplova: Najmanje 68 osoba izgubilo život / Bljesak.info