in

“Država nije zaštitila posvojitelje i djecu, to je nemar i nečinjenje”

“Država nije zaštitila posvojitelje i djecu, to je nemar i nečinjenje”
Slatka-Tajna.Eu
“Država nije zaštitila posvojitelje i djecu, to je nemar i nečinjenje”

Kakva su iskustva osoba koje su posvojile dijete iz DR Kongo?

Foto: Otvoreno / HTV

I dalje je neizvjesna sudbina osmero Hrvata u Zambiji optuženih za trgovinu ljudima. Još nisu pušteni da se brane sa slobode. Na ročištu prije četiri dana odlučeno je da se puste iz zatvora nakon što se ispune uvjeti – jamčevina od oko 1000 dolara po osobi, polaganje putnih isprava i po dva jamca iz Zambije za svakoga od njih. Ti su uvjeti ispunjeni, no naši državljani još nisu regulirali privremeno boravište u toj afričkoj zemlji, što je također jedan od uvjeta za izlazak iz pritvora.

U večerašnjoj HTV-ovoj emisiji Otvoreno afrikanist Saša Ričković, koji je i sam 2013. pomogao jednom čovjeku pri posvojenju djeteta iz DR Konga, pozdravio je posvojitelje koji su djeci pružili budućnost, sređen život i obitelj koja ih voli, a osudio hajku koju, kako je rekao, vode hrvatska javnost, mediji, Vlada i predsjednik.

Istaknuo je kako su i posvojena djeca koja se također nalaze u Zambiji hrvatski državljani.

– Radi se o hrvatskim državljanima, radi se o djeci koja imaju hrvatske putovnice, i Ministarstvo vanjskih poslova nije briga gdje su ta djeca i što rade, rekao je Ričković, a urednik i voditelj Damir Smrtić istaknuo je kako ministarstvo tvrdi da su im uskraćene informacije i da ne mogu saznati gdje se djeca nalaze.

Odbacujući optužbe za trgovinu ljudima, Ričković je rekao da, da bi trgovali, morate imati motive trgovca – profit, odnosno novac.

– Što mislite, da su oni došli dolje da bi kupili tu djecu?, dodao je.

Ričković je u Otvorenom ispričao i kako je pomagao pri posvajanju djeteta iz Konga, rekavši da je zbog toga skoro dobio otkaz u Katoličkoj crkvi.

“Nemar i nečinjenje države”

Lovorka Marinović, stručnjakinja za migracije i trgovinu ljudima, složila se s Ričkovićem.

– Smatram da je primarna uloga države da štiti svoje građane. U ovom slučaju to je 12 građana – to je osam posvojitelja i četvero posvojene djece. Naravno, ta je sigurnost za posvojitelje, a i za tu djecu izostala i ja to jedino mogu tumačiti kao ignorantski stav prema građanima Hrvatske i da je to nemar i nečinjenje države, poručila je.

Međutim, Marinović je dodala kako mogućnost trgovanja ljudima postoji i vrlo je velika, te da je to već dugi niz godina problem u Kongu.

– Ali uređene države osnovale su agencije koje legalno posvajaju djecu u Kongu i u drugim državama, rekla je.

– Naši ne rade preko agencije, dodala je Marinović.

Mnoge države EU-a zabranile posvajanje iz Konga

Diana Topčić-Rosenberg, osnivačica Adopte, udruge za potporu posvajanju, rekla je da razumije potrebu ljudi da posvoje djecu i ostvare roditeljstvo i složila se da je odgovornost države da posvojiteljima i djeci zagarantira sigurnost.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Govoreći o međudržavnim posvojenjima, istaknula je odredbe Haaške konvencije, čija je intencija bila, kako je rekla, spriječiti upravo mogućnosti trgovanja djecom.

– Mi kao država potpisnica Haaške konvencije ne možemo dozvoliti da se posvajaju djeca ukoliko u taj postupak nisu uključena nadležna tijela ta države. Takva neovisna posvajanja su zabranjena, rekla je Topčić-Rosenberg.

Rekla je da su mnoge države EU-a zabranile posvajanje iz Konga i uopće ne dozvoljavaju posvajanje iz država koje nisu potpisnice Haaške konvencije.

– Haaška konvencija između ostalog kaže da se prvo mora pokušati posvajanje unutar vlastite države, dodala je.

– Godinama nastaje sukob između ekonomskih interesa, demokratskih interesa, ali i između moralnih pitanja koja međudržavno posvajanje postavlja, rekla je također Topčić-Rosenberg.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević rekla je da su, proučavajući činjenice vezane za slučaj posvojenja iz Konga, utvrdili kako međudržavna posvojenja djece iz država koje nisu potpisnice Haaških konvencija nisu odgovarajuće regulirana te da samim time nisu sigurna i ne predstavljaju dovoljnu garanciju za djecu.

– Zato smo preporučili hitnu promjenu, hitnu izmjenu postojećih propisa ili donošenje određenih smjernica ili protokola kako bi se osigurala i dala garancija toj djeci od nekih nelegalnih radnji, rekla je Pirnat Dragičević.

Dodala je kako su među ostalim preporučili da potencijalni posvojitelji moraju biti podobni, odnosno upisani u registar posvojitelja u RH.

Cijena putovnice dva dolara

Lovorka Marinović rekla je da je cijena putovnice u Kongu – dva dolara. Putovnice se stave sa strane i čeka se da se da određeni iznos koji odvjetnik traži za svoj posao, a potrebno je i dati donacije sirotištima, navela je. Govoreći o korupciji u toj državi, istaknula je i da suci ili uopće nemaju plaću ili dobivaju minimum.

Upitana kako izbjeći da djeca posvojena iz Afrike, koja su već Hrvatskoj, trpe zbog ovog slučaja, Pirnat Dragičević rekla je kako je važno da svi pokažemo empatiju prema njima, da ih zaštitimo i pružimo im podršku.

– Oni su naši državljani, oni se tu osjećaju ugodno i mi im svi trebamo pomoći, poručila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

ĆEVAPI, MCDONALD’S, BENTLEY: Nema toga svjetskog brenda kojeg neće sjebati SDA-ovi ratni tajkuni

ĆEVAPI, MCDONALD’S, BENTLEY: Nema toga svjetskog brenda kojeg neće sjebati SDA-ovi ratni tajkuni

Samo nebo je granica kad je riječ o sendvičima: Najpopularnija užina na svijetu

Samo nebo je granica kad je riječ o sendvičima: Najpopularnija užina na svijetu