in

U ponedjeljak kišovito, na moru i vjetrovito, na kopnu ponegdje i snijeg

U ponedjeljak kišovito, na moru i vjetrovito, na kopnu ponegdje i snijeg
Slatka-Tajna.Eu
U ponedjeljak kišovito, na moru i vjetrovito, na kopnu ponegdje i snijeg

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

“U ponedjeljak slijedi nagla promjena vremena – bit će kišovito, na Jadranu i uz izraženije pljuskove s grmljavinom, te vjetrovito, uz jak vjetar, uglavnom južni i jugozapadni, u Dalmaciji prolazno i sjeverozapadni. Pritom će na sjevernom Jadranu i zapadnim krajevima unutrašnjosti biti i hladnije, pa treba računati i na snijeg, ponajprije u Gorskom kotaru te u dijelu središnje Hrvatske.

U uglavnom topliji utorak i srijedu nastavak juga i jugozapadnjaka te i dalje većinom oblačno, povremeno s kišom, u gorju i susnježicom i snijegom. Od četvrtka zamjetniji pad temperature, pri čemu je snijeg moguć i u nizinama, dok će kiša će na Jadranu biti manje obilna nego u prvom dijelu tjedna. No, probleme u prometu vjerojatno će barem ponegdje stvarati jaka i olujna bura.”, sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika 2” u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ.

A zbog te od ponedjeljka znatnije promjene vremena DHMZ je objavio i posebno priopćenje.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U ponedjeljak kišovito, na moru i vjetrovito, na kopnu ponegdje snijeg

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: “U ponedjeljak na istoku Hrvatske većinom oblačno, mjestimice sa sunčanim razdobljima sredinom dana i popodne pa će biti podjednako razmjerno toplo kao u nedjelju, ponegdje čak i toplije. Treba računati na povremenu kišu, uz istočni i jugoistočni vjetar, navečer južni i jugozapadni.

Sjeveroistočnjak će u prvom dijelu ponedjeljka puhati u središnjoj Hrvatskoj, a prema kraju dana opet jugozapadnjak. Prevladavat će oblačno uz povremenu kišu, glavninom u noći i ujutro te ponovno navečer. U noćnim i jutarnjim satima treba računati i na susnježicu i snijeg, ponajprije u područjima uz granicu sa Slovenijom. Temperatura uglavnom od 1 do 5 °C.

U Gorskom kotaru kiša će brzo prijeći u snijeg te će se stvorati zamjetniji snježni pokrivač. U Lici veći dio dana kiša, ponegdje i obilnija, kao i na sjevernom Jadranu, gdje će biti i grmljavine. Puhat će jugozapadnjak, ponegdje i jak, na moru i jugo. Temperatura zraka od -1 do 2 °C u Gorskom kotaru, od 2 do 7 °C u Lici te između 8 i 13 °C na sjevernom Jadranu.

U Dalmaciji danju većinom od 11 do 16 °C. Usto, povremeno kiša, mjestimice i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom. Puhat će jugo i jugozapadnjak, nerijetko jaki, prolazno sredinom dana sjeverozapadnjak.

Jako jugo i jugozapadni vjetar i na krajnjem jugu Lijepe naše, uz umjereno valovito i valovito te jače valovito more. Povremeno će padati kiša, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, lokalno moguće i obilnijih. Temperatura zraka uglavnom od 11 do 16 °C.”

U nastavku tjedna povremena kiša, ponegdje i snijeg

U utorak u unutrašnjosti kiša, u gorju i snijeg, uglavnom u noći i ujutro te ponovno potkraj dana. U srijedu oborina osobito u gorskim predjelima, i dalje uz jugozapadnjak, te malo toplije, a u četvrtak uz sjeverni vjetar hladnije, mjestimice s kišom i snijegom, koji neće padati samo u gorju nego i u nekim nizinskim područjima.

Na Jadranu i dalje povremena kiša uz jugo i jugozapadnjak, a u četvrtak će na sjevernom Jadranu zapuhati bura. Oborina lokalno može biti obilnija, posebice prema jugu. Temperatura će na sjevernom dijelu biti niža nego u Dalmaciji.”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za “Plodove zemlje” pripremila dr. sc. Ivana Čavlina Tomašević, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, kao i meteorološko-prometna prognoza koja se priprema za emisiju “Istrage prometnih nesreća“, u ponedjeljak, na HTV2 malo prije 18 sati.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Napitak od tri sastojka koji ubrzava mršanje

Napitak od tri sastojka koji ubrzava mršanje

Čista energija i progresivne performanse: Audi BH zvanično u Tuzli predstavio model e-tron GT 

Čista energija i progresivne performanse: Audi BH zvanično u Tuzli predstavio model e-tron GT