in

Sladić za N1: BiH predstoje intenzivne padavine, moguće i poplave

Sladić za N1: BiH predstoje intenzivne padavine, moguće i poplave
Slatka-Tajna.Eu
Sladić za N1: BiH predstoje intenzivne padavine, moguće i poplave

Donosimo analizu i prognozu meteorologa Nedima Sladića.

Pred našom zemljom je sedam dana dinamičnih i turbulentnih vremenskih prilika koje će izgledno krajem radne sedmice kulminirati sa padom temperature zraka. No, prije toga slijedi obilje vjetra i kiše koje mogu prouzročiti niz problema u odvijanju svakodnevnih aktivnosti. Savjeti u ovakvim situacijama su općepoznati: pratimo isključivo sva relevantna i jedina zvanična upozorenja nadležnih hidrometeoroloških institucija i civilnih službi.

Razlog ovog naglog pogoršanja vremena leži u produbljenju visinske termobaričke doline sa sjeverozapada Europe, osom od obala Velike Britanije sve prema Đenovskom zaljevu, gdje će se u prizemlju oformiti istoimena duboka ciklona sa nizom manjih centara sa vrijednošću u nižim za oko 30 hPa u odnosu na normalni srednji zračni pritisak (oko 985 hPa), pa govorimo da će ovaj poremećaj biti prilično izražen sa svojim utjecajem. Od nje će s prednje strane u naše krajeve početi pritjecati sve topliji, ali vlažan te nestabilan zrak s kojim već noćas sa zapada pristiže dosta oblaka nošeni u jakom jugozapadnom visinskom strujanju, čija posljedica je pored razlike u pritiscima između povišenijeg s jugoistoka i sniženog sa sjeverozapada i snažan temperaturni gradijent između jugoistoka i sjeverozapada.

N1

N1

Po srednjim nivoima visine, na oko 3 kilometra iznad podloge, jedan manji ogranak postojeće tzv. atmosferske rijeke se odvaja preko Pirinejskog poluostrva prema Đenovskom zaljevu i prelazi preko naših krajeva sredinom sedmice, kao posljedica reljefnog/orografskog djelovanja koji će biti okidač za formiranje ciklonalnog polja. Kako se naša zemlja narednih dana nalazi na razgraničenju hladne zračne mase sa sjeverozapada i toplije s jugoistoka, mlazna struja prelazi preko Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana tokom utorka, te ponovo jedan manji, ali jači val propagiran sa sjevera Afrike prema Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini u četvrtak kao posljedica daljnjeg produbljenja doline i snažne temperaturne razlike. Uzimajući u obzir snažno jugozapadno strujanje, položaj mlazne struje, kao i obilje vlage, ovakve postavke su idealne za intenzivne padavine i vrlo jake vjetrove, pogotovo na jugu i jugozapadu naše zemlje. Zbog svega ovoga treba očekivati u pojedinim područjima zemlje, prije svega na jugoistoku Bosne (Podrinje), ali i u istočnim, južnim i jugozapadnim područjima Hercegovine sredinom radne sedmice (srijeda-četvrtak) i visoku vjerovatnoću pojave bujičnih poplava. Prema Globalnom sistemu praćenja i prognoziranje poplava (GloFAS), rizici za pojavu bujičnih poplava predstavljeni su kutijastim dijagramima (Box and Whisker plots) usljed intenzivnih padavina najveći su u donjem Podrinju gdje je povratni niz procijenjen na 5 do 20 godina (tj. pretpostavljene su slične razmjere hazarda jednom u 5 do 20 godina), a manjih rizika ima u slivu rijeke Bosne.

N1

Pogledajmo sada i opširniju prognozu vremena po danima.

Ponedjeljak, 16.01.2023.

Sinoptička situacija: na visini dolazi do produbljenja visinske termobaricke doline sa sjeverozapada kontinenta, osom preko Velike Britanije nad Ðenovski zaljev i sve izraženije jugozapadno visinsko strujanje uz pritjecanje vlažnijeg zraka prema Bosni i Hercegovini. U prizemlju formiranje istoimene ciklone i njeno daljnje jacanje uz prelazak hladnog frontalnog poremećaja preko naše zemlje, dok se istovremeno sa zapada približava nova.

Prognoza vremena:

U ponedjeljak, 16.01.2023. u Bosni i Hercegovini se prognozira vecinom pretežno oblacno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Prijepodne na sjeveroistoku, istoku i djelomicno u centralnim podrucjima Bosne usljed fenskog utjecaja (adijabatski procesi) slijedi isušivanje slojeva zraka od vlage uz prolazno djelomicno vedro vrijeme koje mijenjaju sve više oblaci sa sjeverozapada prema sredini dana, kao posljedica prelaska frontalnog poremecaja. Kiša u prvom dijelu dana, lokalno i intenzivnija u Krajini, Hercegovini i zapadnim podrucjima Bosne, a tokom dana i u ostatku zemlje slabije padavine, no tada ce se na sjeverozapadu Bosne one smiriti. Po prolasku fronte temperatura zraka u prolaznom padu prije novog porasta u vecernjim satima. Kiša je opcenito najslabija na sjeveroistoku Bosne, a najintenzivnija usljed konstantnog dotoka vlage sa Mediterana i daljnjeg pada zracnog pritiska na podrucju Hercegovine, zapadne i jugozapadne Bosne gdje u interakciji s planinama adijabatski podignuti zrak ispuštanjem latentne toplote, kondenziranjem i širenjem može usloviti i jace, obilnije izljeve kiše. Prognozirana kolicina padavina je na sjeveroistoku, sjeveru i u centralnoj Bosni od 1 do 5, lokalno do 10 lm-2, u Krajini vecinom od 10 do 30, a u Hercegovini, zapadnim i jugozapadnim podrucjima Bosne od 30 do 60 lm-2. Zbog izražene razlike u pritiscima zapuhat ce umjeren, na udare i jak jugo i jugozapadnjak, najslabiji na prostoru sjeverne i sjeveroistocne Bosne. Tokom dana ce prolazno oslabjeti da bi prema kraju dana ponovo bio u jacanju. Jutarnja temperatura zraka od 3 do 8, na jugu do 12, a dnevna od 4 u Krajini do 14 °C na sjeveroistoku i istoku Bosne.

Utorak, 17.01.2023.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Sinopticka situacija: na visini daljnje produbljenje termobaricke doline sve do obala sjeverne Afrike osom preko zapadne Europe i snažno jugozapadno visinsko strujanje u cijem kanalu pritjece vrlo vlažan i nestabilan zrak prema Balkanskom poluostrvu. Dio atmosferske rijeke koji prelazi preko jugozapadne Europe formira u omanjem valu uvjetovan reljefnim utjecajem niz manjih polja niskog zracnog pritiska u prizemlju sa vrlo niskim vrijednostima u pripadajucim središtima koje utjecu na vrijeme u Bosni i Hercegovini uz izraženu razliku u pritiscima te pripadajuca topla fronta preko zapadnog Balkana. Taj val na srednjim nivoima visine prelazi i preko naše zemlje.

N1

Prognoza vremena:

U utorak, 17.01.2023. u Bosni i Hercegovini u vecini predjela pretežno oblacno sa kišom i vrlo vjetrovito. Prolazno na sjeveroistoku Bosne uslijed manjeg prisustva vlage po visini uvjetovan fenskim utjecajem isušivanje zraka nakratko i djelomicno vedro vrijeme, a kracih, no uistinu rijetkih suncanih perioda u prijepodnevnim satima su moguci i na podrucju centralne i istocne Bosne, a potom pretežno oblacno i vjetrovito. Najizgledniji dugotrajni suhi periodi veci dio dana su na podrucju Tuzlanskog kantona gdje se padavine ocekuju u vecernjim satima. Intenzivnije, a nerijetko i obilne padavine u Hercegovini, zapadnim, jugozapadnim i južnim predjelima zemlje gdje se uz izraženije pljuskove sa grmljavinom prema vecernjim satima ocekuje od 40 do 80, lokalno i do 100 lm-2, što lokalno u kratkom vremenskom periodu može dovesti do pojave bujicnih plavljenja. Obilni kišni izljevi su izgledni na privjetrinskoj strani Dinarida kao posljedica adijabatskog podizanja zraka uvis u slobodnu atmosferu i njegovog daljnjeg hladenja usljed ispuštanje latentne toplote. Po prolasku jednog centra ciklone sjevernije od naše zemlje prema kraju dana i navecer u Krajini prolazno se prognoziraju jace padavine. U noci na srijedu sa vecim i izraženijim vjetrovima po visini jaci dotok vlage ce jace padavine proširiti i prema podrucju centralne Bosne. Na najvišim vrhovima planina padat ce snijeg. Vjetar umjeren do jak, južnog i jugozapadnog smjera, poslijepodne i navecer povremeno sa olujnim udarima brzine od 60 do 80 kmh-1. Na najvišim planinama se prognoziraju i orkanski udari vjetra brzine od 100 do 140 kmh-1. Izuzetak je podrucje sjeveroistocne Bosne gdje je izgledan vjetar umjerene jacine. Jutarnja temperatura zraka od 5 do 11, a dnevna od 7 do 11, na sjeveroistoku Bosne do 14 °C.

Srijeda, 18.01.2023.

Sinopticka situacija: nastavlja se utjecaj duboke prednje strane termobaricke doline produbljene sve do obala sjeverne Afrike i izraženo jugozapadno strujanje po visini s kojim se vrši depozicija pustinjskog pijeska prema Balkanskom poluostrvu. Uz prisutno snažno strujanje, u uspostavljenom kanalu nastavlja se dotok vlažnog zraka prema Jadranu i Hercegovini. U prizemlju polje niskog zracnog pritiska nad zapadnim Sredozemljem i pripadajuca stacionarna fronta položena od Alžira preko centralne Europe do Finske.

Prognoza vremena:

U srijedu, 18.01.2023. za većinu bosanskih predjela bit ce mirniji dan. Odmicanjem ciklone u prvim satima srijede na sjeveroistok padavine ce na sjeveru Bosne oslabjeti i prestati, a posljedica fenskog utjecaja isušivat ce slojeve zraka od vlage i raskidati oblacnost pa se od sjeverno od padina Bjelašnice prema sjeveroistoku Bosne prognozira djelomicno vedro vrijeme uz porast naoblake od sredine dana prema njenom kraju, kada ocekujemo novu porciju vlažnog zraka. U Hercegovini pretežno oblacno sa kišom, tokom dana uz nešto slabiji intenzitet u odnosu na utorak. Spomenuti val koji se od sjevera Afrike propagira prema sjeveru kao posljedica produbljenja doline i temperaturnog gradijenta ce ponovo pojacati intenzitet padavina u Hercegovini i jugozapadnim podrucjima Bosne prema jutarnjim satima cetvrtka, šireci se ka istoku. Vjetar umjeren do jak, povremeno sa olujnim udarima, južnog i jugozapadnog smjera, na planinama još uvijek sa izgledno na momente i orkanskim udarima. Prema noci na cetvrtak smanjenjem pritisne razlike vjetar ce oslabjeti u vecem dijelu zemlje, prije ponovo ne ojaca na jugu Hercegovine u jutarnjim satima cetvrtka. Jutarnja i dnevna temperatura od 6 do 13 °C.

Četvrtak, 19.01.2023.

Prognoza vremena: u četvrtak, 19.01.2023. oblacno sa kišom širom zemlje. U južnoj, jugoistocnoj i istocnoj Hercegovini uz kišu su izgledni i pljuskovi lokalno praceni grmljavinom. Na najvišim planinskim vrhovima centralne Bosne padat ce snijeg, a snijeg ce biti prisutan sjevernije na nadmorskim visinama iznad 1500 metara. Obilne padavine se prognoziraju na istoku i jugu Hercegovine te na jugoistoku Bosne (Podrinje) prijepodne gdje se lokalno ocekuju i pojave bujicnih plavljenja usljed vece kolicine padavina u kratkom vremenskom periodu, a na najvišim planinama i jaci, obilniji izljevi. Intenzivnijih padavina kao posljedica sukobljavanja hladnijeg zraka sa sjeverozapada i toplijeg s jugoistoka bit ce lokalno i u centralnim podrucjima Bosne, pogotovo na podrucju Kantona Sarajevo. Najslabije padavine, iako prolazno jace nego proteklih dana, opcenito su na sjeveroistoku Bosne. Vjetar ce nakon jakog prijepodnevnog juga u južnoj polovini zemlje oslabjeti i u vecini predjela ce biti slabe do umjerene jacine. Temperatura zraka ce biti u padu – uglavnom od 4 do 10, a na jugu do 13 °C.

Padom temperature zraka otvaraju se opcije pored planina i za sve izgledniji snijeg i u nižim podrucjima, ali cemo za detalje morati još malo sacekati. Do tad, ispratiti nam treba ovu dinamicnu radnu sedmicu.

N1

Zabranjeno preuzimanje teksta!!!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Poginula osoba koja se automobilom zabila u Brandenburška vrata

Poginula osoba koja se automobilom zabila u Brandenburška vrata

4 jutarnje navike koje smanjuju podočnjake

4 jutarnje navike koje smanjuju podočnjake