in

Nastavak “Zijahove antologije” na sceni Pozorišta mladih Sarajevo

Nastavak “Zijahove antologije” na sceni Pozorišta mladih Sarajevo
Slatka-Tajna.Eu
Nastavak “Zijahove antologije” na sceni Pozorišta mladih Sarajevo

U sarajevskom Pozorištu mladih u januaru slijedi nastavak projekta “Zijahova antologija” sa višestruko nagrađivanom predstavom “Demokratija”.

Na sceni Pozorišta mladih u Sarajevu u subotu, 21. januara, bit će odigrana predstava “Demokratija” – jedna od sedam autorskih predstava legendarnog glumca Zijaha Sokolovića koje su sabrane u “Zijahovu antologiju”.

N1

“Predstava ‘Demokratija’ je duhovito, kabaretski-poučno, uvjerljivo, talentirano i kreativno ispričana scenska priča o raznim oblicima neuspjele demokratije. Naravno tu su i priče ili samo bljeskovi ili citati, priča i pričica o tiraniji i tiranima, ali glavni materijal je analiza smisla, svrhe i mogućnosti demokratije, kao do sada najboljeg, iako daleko od savršenog oblika vladavine u državama i društvima. Glavna ideja predstave je da demokratija nije jednom dat model vladavine, nego je to proces usavršavanja društvenih i političkih odnosa. Umjetnički jezik ove predstave je neodoljiv. Igrajući duhovite, kratke scene, sa preokretima, komentarima, ironijom i samoironijom, kroz citate poznatih dramskih djela iz historije, Dražen Šivak i Zijah A.Sokolović, nas vode, skokovito, nevjerovatno razigrano, slobodno i iskreno, a tehnički savršeno, kao satni mehanizam, bez ijedne greške, kroz svijet pozorišta i politike, historije i filozofije, sociologije i poezije. Ova predstava je postala model, da se publika sama preispita i slobodno odluči, u ovom slučaju o izborima, a u sljedećem slučaju o vlastitom životu”, napisao je pisac, novinar i pozorišni kritičar Goran Cvetković.

Dugogodišnja novinarka Bojana Čustić Juraga u svojoj kritici o predstavi je napisala da je “‘Demokratija’ osobno, kazališno, ali i sociološko istraživanje i očudjivanje”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










U predstavi pored Zijaha Sokolovića igra i hrvatski glumac Dražen Šivak.

Antologija je započela 28. oktobra 2022. predstavom “CABAres, CABArei”, a u aprilu 2023. završit će se legendarnom monodramom “Glumac… je glumac… je glumac”.

Rezervaciju ulaznica za predstavu “Demokratija” moguće je izvršiti na broj telefona 033 442 572, kao i putem facebook stranice Pozorišta mladih te preko stranice kupikartu.ba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

2CARONOME

2CARONOME

Globalno istraživanje – Kolaps optimizma u pogledu prosperitata domaćinstava na Zapadu

Globalno istraživanje – Kolaps optimizma u pogledu prosperitata domaćinstava na Zapadu