in

U nedjelju južina i sa zapada sve više oblaka i češća kiša, u noći i snijeg

U nedjelju južina i sa zapada sve više oblaka i češća kiša, u noći i snijeg
Slatka-Tajna.Eu
U nedjelju južina i sa zapada sve više oblaka i češća kiša, u noći i snijeg

Tomislav Kozarić

Foto: Vrijeme / HRT

“U razmjerno toplu nedjelju do večeri još uglavnom stabilno, a mjestimična kiša već tijekom dana na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru.

U noći i tijekom ponedjeljka brza i nagla promjena s kišom, u gorju i na sjeverozapadu unutrašnjosti i snijegom. 

U nastavku tjedna promjenjivo, povremeno kiša, u gorju i snijeg, kojeg će od četvrtka – uz pad temperature – vjerojatno biti i u nizinama. Valja upozoriti i kako će na Jadranu južni i jugozapadni vjetar te jugo često biti jaki i olujni, a veliki valovi u kombinaciji s obilnijom kišom i niskim tlakom mogu za posljedicu imati poplavljivanje nekih riva. Pritom će u Dalmaciji i dalje biti relativno toplo, a na sjevernom Jadranu hladnije.”, sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika 2” u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ.

A zbog te od ponedjeljka znatnije promjene vremena DHMZ je objavio i posebno priopćenje.

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u subtu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U nedjelju južina i sa zapada sve više oblaka i češća kiša, u noći i snijeg

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: “U istočnoj Hrvatskoj tek prema kraju nedjelje porast naoblake sa zapada. A nakon jutra, nerijetko s maglom, danju prevladavajuće sunčano i razmjerno toplo. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i južni, na zapadnu jugozapadni. Najniža jutarnja temperatura od -2 do 1 °C.

U nastavku vikenda u središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano uz postupan porast naoblake sa zapada, a na kraju nedjelje i kiša. Ujutro u Moslavini, Banovini i Posavini mjestimice magla i blagi temperaturni “minusi”. Zapuhat će umjeren, u sjevernim područjima na udare i jak jugozapadnjak, a najviša dnevna temperatura bit će između 11 i 13 °C.

Na sjevernome Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj već u prvom dijelu dana postupno će se naoblačiti, a zatim mjestimice i kiša, uglavnom na riječkom području i u Gorskome kotaru. Nakon vedre noći, po kotlinama Like ujutro ponegdje magla i mraz. Zapuhat će umjeren i jak jugozapadni i južni vjetar, na moru i jugo uz porast valovitosti mora. Poslijepodne temperatura zraka od 7 °C u gorju do 14 °C na moru.

Većinom sunčano bit će nedjeljno prijepodne u Dalmaciji, ujutro u njezinoj unutrašnjosti i uz slab mraz. Zatim porast naoblake. Slabo i umjereno jugo u postupnom jačanju na jako, a more potkraj dana na otvorenom može biti i valovito. Dnevna temperatura zraka na otocima će dosezati i 16 °C.

Na jugu Hrvatske veći dio nedjelje podosta sunca i relativno toplo vrijeme, a potkraj dana naoblačenje. Ujutro su u zaobalju mogući blagi temperaturni “minusi”. U početku još ponegdje može biti umjerene bure, a danju će zapuhati jugo.”

Slijede promjenjivi dani s povremenom oborinom

U prvoj polovici idućeg tjedna u unutrašnjosti izmjena kišnih razdoblja i onih bez oborine, kada će biti i malo sunčanih sati ili vedrine. Promjena vremena nastupit će naglo odmah početkom ponedjeljka, oborina ponegdje i obilnija, pri čemu osim kiše uz pad temperature i susnježica i snijeg na sjeverozapadu i u gorju, gdje će padati i u utorak i srijedu. Puhat će većinom umjeren jugozapadni i južni vjetar, u ponedjeljak na sjeverozapadu prolazno sjeveroistočni. Istočni krajevi bit će zamjetno topliji od zapadnih.

Vrijeme na Jadranu još dinamičnije nego na kopnu – izmjenjivat će se kiša, povremeno i obilnija uz grmljavinu, s barem kraćim sunčanim razdobljima. Osim za kišu, upozorenje postoji i za jak i olujan jugozapadni i južni vjetar te jugo, zbog kojih će vjerojatno biti poplavljene i neke rive. U Dalmaciji i dalje relativno toplo, a na sjevernom Jadranu niža temperatura te povremeno moguća i bura.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza koja se priprema za “Plodove zemlje“.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Nakon napada huligana roditelji iz Beograda poručili: Ponovo dolazimo u Sarajevo

Nakon napada huligana roditelji iz Beograda poručili: Ponovo dolazimo u Sarajevo

Ovaj trik za kosu koristi Dženifer Aniston (VIDEO)

Ovaj trik za kosu koristi Dženifer Aniston (VIDEO)