in

Novi potres u Zagrebu, drugi koji se danas osjetio

Novi potres u Zagrebu, drugi koji se danas osjetio
Slatka-Tajna.Eu
Novi potres u Zagrebu, drugi koji se danas osjetio

Potres u Zagrebu od 2,9 po Richteru

Foto: Seizmološka služba RH / HRT

Novi potres osjetio se u Zagrebu u 15.45. Prva izvješća govore kako je bilo slabiji nego jutrošnji. Magnituda je bila 1.3.

– Danas, 14. siječnja 2023. godine u 10 sati i 4 minute seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su slab potres s epicentrom kod Zagreba. Magnituda potresa iznosila je 2.9 prema Richteru, a intenzitet u epicentru III – IV stupnja EMS, izvijestili su iz Seizmološke službe RH. 

Novi potres zatresao je danas Zagreb. Prva izvješća govore kako je bilo slabiji nego jutrošnji. Potres u 15.45 ponovno je bio na maloj dubini od 4 km. Magnituda je bila 1.3.

– Epicentar potresa bio je u sjeveroistočnom dijelu grada, otprilike blizu Markovog Polja i intenzitet u epicentru, prema dosadašnjim računima, III – IV stupnja EMS-a. Radi se o epicentralnom području zagrebačkom, koje je bilo aktivno proteklih godina. I proteklih dana bilo je nekoliko slabijih potresa na tom području. Normalno je da na tom dijelu još uvijek postoji neka seizmička aktivnost i ona se ovih dana nešto izraženije manifestira, al to su još uvijek sve slabi potresi, rekao je za Hrvatski radio seizmolog Krešimir Kuk.

Kuk kaže da je i najnoviji potres povezan s jakim potresom koji je pogodio Zagreb prije gotovo tri godine.

U jutarnjim satima 22. ožujka 2020. Zagreb i šire zagrebačko područje pogodio je snažan potres magnitude M=5.5, nakon kojeg su uslijedili brojni naknadni potresi.

– Serija aktivnosti je počela s jakim potresom 2020. godine. Od tada je trajala godinu i pol do dvije godine malo izraženije, a nakon toga su potresi postali rjeđi i slabiji, ističe Kuk.

Prognoza potresa nije moguća

– Na svakom epicentralnom području gdje se dogodi jači potres, duže vrijeme se bilježe slabiji naknadni potresi, ali ne može se znati hoće li se i gdje dogoditi neki novi potres. Prognoza potresa nije moguća, poručio je Kuk.

Izjava seizmologa Krešimira Kuka

Čitatelji našeg portala, a koji su bili blizu epicentra, iznijeli su svoje dojmove o potresu.

– Čuo se tutanj prema Medvednici, a potom je zatreslo, javio nam je čitatelj iz Sesveta.

– Bilo je kao eksplozija, jak trzaj te dolazni val. Trajalo je dvije do tri sekunde, javio nam je pak čitatelj iz Dubrave. 

Na našem Facebook profilu HRT Vijesti, mnogi javljaju kako su doživjeli potres. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Javljaju se i čitatelji na našem Twitter profilu

Iz Europskog mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), koji je prvi objavio podatke o jutrošnjem potresu, izvijestili su da su Zagrepčani oborili rekord po broju dojava za potres.

EMSC je primio 5500 dojava u roku pet minuta nakon potresa.

– Za ovu jačinu potresa, to je rekord, piše EMSC.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Otac Almira Raščića: On je ugostitelj i nije u kriminalu, normalna smo porodica

Otac Almira Raščića: On je ugostitelj i nije u kriminalu, normalna smo porodica

Savršena frizura za sve dame koje žele izgledati mlađe

Savršena frizura za sve dame koje žele izgledati mlađe