in

Detour, Tajana Belina, The Splitters, Harmonija disonance i Patricia Gašparini

Detour, Tajana Belina, The Splitters, Harmonija disonance i Patricia Gašparini
Slatka-Tajna.Eu
Detour, Tajana Belina, The Splitters, Harmonija disonance i Patricia Gašparini

Ususret Dori

Foto: HTV / HRT

Prvu od četiri emisije “Ususret Dori 2023” mogli ste pogledati na Drugom programu HTV-a ove subote. U prvoj emisiji gostovali su Detour, Tajana Belina, The Splitters, Harmonija disonance i Patricia Gašparini. 

Nenad Borgudan iz Detoura naglasio je kako se sa stresom i nervozom poprilično loše nosi. 

– Veliki sam “tremaš” i pribjegavam nekim tehnikama opuštanja, dodao je.

Istaknuo je kako ne zna kako se osvajaju nagrade, ali ih je par nagrada “zadesilo”.

– Ne znamo recept, pa ako prođe, to je u redu. Tekstovi dolaze kao zadnji, prvo dolazi glazba. Nju gledam kao nekakvu ekspresiju, a tekst kao intelektualizaciju svega. Potrebno je promišljanje i na kraju sklad. Tekst mi je uvijek najteži dio posla, rekao je.

Pjesma za Doru je nastala tako da su je planirali kao njihov sedmi singl predstojećeg albuma.

– On bi trebao izaći u proljeće. Ta pjesma je trebala biti singl koji najavljuje album, ali dogodila se Dora i odlučili smo poslati pjesmu na Doru i pjesma je prihvaćena. Neki diskografski planovi su nam se izmijenili. Tekst je nastao u zadnje dvije godine, a glazba u zadnjih pet godina, rekao je.

Tajana Belina je pjevala s bendom i solo, a ljubav prema glazbi javila se u djetinjstvu od roditelja koji amaterski pjevaju u zboru.

– Uvijek se pjevalo u mojoj okolini. Sve te stare pjesme imam u fonoteci u glavi. Krenula sam pjevati u crkvenom zboru. Kasnije sam upisala glazbenu školu, a “The Voice” je bio sjajno iskustvo. U “The Voiceu” sam dogurala do polufinala, a sudjelovala sam i u showu “Do posljednjeg zbora”. Tu smo bili u finalu. Uvijek postoji određena doza treme kad staneš pred publiku, pogotovo kad je natjecanje u pitanju. Iskustvo ti daje alat da se što bolje nosiš s tremom i da je konstruktivno koristiš, a ne da te ona “pojede”. HRT mi je nekako poznato mjesto. Smiješno mi je kad tri dana provedem pred kamerama pa se onda moram vratiti u svoj ured pred svoj kompjuter, rekla je.

Prijavila se na Doru s pjesmom na hrvatskom jeziku, ali pisao ju je stranac.

– Marcel me kontaktirao da ima pjesmu za Doru i pitao me hoću li pjevati. Od svih ljudi bio je najiskreniji, i kroz četiri godine postali smo prijatelji. Nismo se nikad upoznali, imali smo par videopoziva. Ostvarili smo jedno divno prijateljstvo. Jednostavno nam je raditi jer smo sličnh stilova, rekla je.

Dvojica braće osnovali su bend The Splitters.

– U početku je bila ludnica – svađamo se doma, svađamo se na probama, govore.

Prvi album napisali su na engleskom jeziku – sva muzika koju su slušali i glazbeni uzori su pjevali na engleskom.

– Sama blagodat jezika je da možeš lakše pisati, ljepše zvuči kada pjevaš. To je bio logičan slijed kako raditi našu glazbu. Ipak smo se odlučili prebaciti na materinji jezik, možemo raditi na oba jezika, sve ima svoje prednosti i mane, dodaju.

Uglavnom sva četvorica slušaju rock iz kojega crpe inspiraciju. Snimali su u kultnom studiju Abbey Road u Londonu, svojevrsnom hramu rock’n’rolla.

– Sam taj ugođaj kada uđeš, sva povijest je u tome mjestu, govore.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na Doru su se prijavili kada su vidjeli da su prijave otvorene, pjesma s kojom će se natjecati je nastala suradnjom s braćom Mihaljević.

Ansambl Harmonija disonance okupio se 2016.

– Započeli smo kao projekt na muzičkoj akademiji gdje su se okupili studenti, vrsni pjevači tradicijske glazbe. To je trajalo par godina, dok se nismo osamostalile kao vokalni ženski ansambl, objasnile su djevojke iz Harmonije disonance.

Djeluju već 8 godina, blisko surađuju s profesorom Joškom Čaletom.

Harmonija disonance se temelji na tradicionalni glazbi, djevojke puno putuju i govore kako je cijela ideja istražiti cijelo područje. Već su posjetile mnogo različitih područja Hrvatske gdje su učile mnogo različitih stilova pjevanja, različite tradicije.

U originalnom sastavu ih je 15-ak, no aktivno ih u bendu sudjeluje njih 8. Na Doru ih ide 6.

– Pošto svi imamo dosta posla, osim ovog, bilo je teško vidjeti tko će imati vremena, no uspjele smo se izorganizirati, dodaje.

Djevojke od malena vole glazbu, ona je uvijek bila oko njih. Prije 2 godine im se javio Bartol Stopić, koji je napisao pjesmu s kojom će nastupiti na ovogodišnjoj Dori. Tada nisu prošli na natječaju, a ove godine su opet pokušali, kažu da im se sada pjesma još više svidjela.

Patricia Gašparini je pjevačica, ali i magistrica logistike i menadžmenta.

– Ne ide baš jedno s drugim, ali dobro mi je došlo zato što sam poslije Pomorskog fakulteta preselila se u Ženevu 2015. i zaposlila se u UN-u u odjelu za logistiku. Fakultet mi je u tom slučaju dobro došao. Međutim, ljubav prema glazbi je prevladala. Dolazila sam u Hrvatsku od 2019. kad sam se prvi put pojavila na Doru. Bila sam prva rezerva i nakon par godina sam upala, rekla je.

Naglasila je da kad je bila mlađa, dosta je slušala hip-hop i RnB, a sad je u fazi slušanja indie-rock bendova, više alternativni stil.

– Slušam kvalitetan pop. Želim raditi pop glazbu s prizvucima rocka. Danas su se stilovi glazbe pomiješali. Prvi put sam javno nastupala prije 20 godina na “Kvarneriću”, a tata je bio ponosan Istrijan. Talent za glazbu prepoznala je učiteljica iz glazbenog u petom razredu i tako je sve krenulo. Najprije sam bila u zboru i onda su krenuli dječji festivali, rekla je.

Naglasila je da je počela gledati Doru još dok je bila mala.

– Ja sam iz Rijeke i Opatija mi je uvijek bila bajna, a pozornica djelovala blizu. Gledala sam na to s oduševljenjem. Gledala sam sa sestrom i znam da smo davale bodove, dodala je. 

Istaknula je kako se u glazbi osjeća prirodnije i autentičnije.

– Kad sam bila mlađa više sam eksperimentirala. Drago mi je da sam došla u poziciju da mogu raditi što hoću s glazbom. Htjela bih biti dio glazbe u Hrvatskoj koja nešto pokreće novo, rekla je.

Kroz četiri subote predstavit će se natjecatelji ovogodišnje Dore u kratkim razgovorima s voditeljicom Mijom Negovetić.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Čeferin: ”Regionalna liga na Balkanu? Veoma rizičan posao”

Čeferin: ”Regionalna liga na Balkanu? Veoma rizičan posao”

Predložila momku da uvedu još jednu osobu u odnos, sad svi žive zajedno

Predložila momku da uvedu još jednu osobu u odnos, sad svi žive zajedno