in

Oklopna vozila na ulicama Tuzle na Dan policije?

Oklopna vozila na ulicama Tuzle na Dan policije?
Slatka-Tajna.Eu
Oklopna vozila na ulicama Tuzle na Dan policije?

Najava nabave oklopnih vozila za potrebe MUP-a Tuzlanskog kantona otvorila je dvojbu – treba li Federacija BiH odgovoriti na ubrzano opremanje MUP-a RS? Koja će biti svrha ovih vozila, te zašto je izjavio da bi ih mogao koristiti za paradu, za Dan uživo odgovara premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

Kad planirate nabaviti transportere i za koliko novca?

Nabavka oklopnih vozila jeste na određen način zaokupila javnost, ali to je samo jedan dio onog što se zove materijalno-tehničko opremanje policije koje smo počeli provoditi od marta ili aprila prošle godine. To je bila jedna od naših 18 mjera koje smo na određeni način realizovali. Odvojili smo nekih 10 milion KM za ukupno opremanje MUP-a. Po informacijam koje sam dobio, procedura javnih nabavki za oklopna vozila je u završnoj fazi, uplaćen je i avans od 2,2 miliona KM. Ukupna vrijednost nabavke je preko 4 miliona KM. Rok isporuke oklopnih vozila je šest mjeseci, a imamo obećanje da će biti isporučeni za Dan policije TK.

Koliko vozila?

Četiri.

Čemu će služiti?

Samu potrebu nabavke tih transportera je naznačio MUP TK i oni će biti ti koji će određivati za koje namjene i događaje će ih koristiti.

Irfan Halilagić (N1)

Je li to odgovor na opremanje MUP-a RS i je li potreban takav odgovor? Trebaju li i drugi kantoni poći istim stopama?

Ne znamo šta će drugi kantoni uraditi, ali je naša procjena da se krene u pravcu opremanja, prioritetno iz razloga zaštite sigurnosti građana, odnosno imovine na području kantona. Da li će ostali kantoni pristupiti na sličan način to je na njima. To nema veze što se MUP RS oprema, to je naša obaveza jer imamo mogućnost da odvojimo sredstva za ta vozila.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Koje će biti specifikacije tih vozila? Na oklopna vozila poput Despota i Vihora moguće je ugraditi raznorazne oružane sisteme, upozoravaju stručnjaci, čime bi postala vojna vozila?

Zaista ne znam specifikacije, to će raditi stručne komisije – kakvu vrstu i koji tip vozila.

Razmišljate li o nabavi helikoptera koj bi možda bio korisniji za sve građane, jer bi se mogao koristiti i za prijevoz pacijenata?

To jesu višenamjenski strateški ciljevi. Međutim, u ovom momentu trebali bi dostaviti adekvatne inicijative od onih koji bi koristili te helikoptere i onda bi trebali pronaći sredstva.

Vi ste najmlađi premijer u BiH. Iza vas je prvi mandat. Jeste li ispunili sva obećanja?

Uvijek ima stvari koje mislite da ćete riješiti, a ne uspijete. Međutim, Vlada TK je imala 18 mjera i činjenica je da smo ih sve realizovali. Pozitivnu ocjenu svega toga su dali građani koji su dominantno podržali političke subjekte koji čine većinu u Skupštini TK, što će reći da smo odgovorili zadatku.

Niste isplatili 1.085 KM po preporuci Vlade FBiH? Nije bilo novca?

Nije to primarni razlog. Prije svega mi smo imali dvostruko povećanje plata u privatnom sektoru u ukupnom iznosu od 20 posto. Na tu činjenicu riješili smo neka statusna pitanja na koja su radnici čekali godinama. Donijeli smo zakon o platama policajaca, kao i državnih službenika. U oblasti zdravlja donijeli smo normative koji su stojali u laticama. Nije bilo potrebno isplatiti tih 1.085 KM.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Čak tri pjesme s Dore ušle u trending na YouTubeu

Čak tri pjesme s Dore ušle u trending na YouTubeu

Kako na pravi način očistiti stolariju

Kako na pravi način očistiti stolariju