in

Općina Posušje kroz poticajne projekte podržala 75 žena

Općina Posušje kroz poticajne projekte podržala 75 žena
Slatka-Tajna.Eu
Općina Posušje kroz poticajne projekte podržala 75 žena

Iz te općine ističu kako su brojni razlozi zbog kojih se žene sve češće odlučuju za pokretanje vlastitog posla.

S jedne strane, kako kažu, tu je pristup rukovodećim pozicijama, a s druge mogućnost ravnoteže između poslovnog i privatnog života.

Istovremeno, neophodno je više investicionih prilika za žene poduzetnice, odnosno olakšan pristup financiranju, kao i relevantne edukacije, te umrežavanje, naglasili su.

Spomenutim javnim pozivom prikupljale su se prijave za tri kategorije poticajnih mjera, i to sufinanciranje troškova osnivanja i registracije poduzetnika – početnika u gospodarstvu (start up – ova), podrška očuvanju tradicionalnih i starih obrta i djelatnosti koje se mogu obavljati kao domaća radinost, te podrška ženama poduzetnicama.

Kroz navedene kategorije poticajnih mjera u trogodišnjem razdoblju podržano je financijskim bespovratnim sredstvima više od 102 korisnika (2020. godina 27 korisnika, 2021. godina 45 korisnika, 2022. godina 30 korisnika).

Od navedenih korisnika i kroz sve tri mjere u navedenom razdoblju je podržano 75 žena (2020. godina 20 žena, 2021. godina 30 žena, 2022. godina 25 žena), što pokazuje značajan udio poduzetničke aktivnosti žena u odnosu na ukupan broj korisnika poticajnih mjera na području općine Posušje. Za realizaciju navedenih kategorija poticajnih mjera utrošeno je preko 42.000 KM.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Šaroliki je dijapazon djelatnosti obuhvaćen ovim mjerama, od poljodjelstva, prerade ljekovitog bilja, proizvodnje slastica do zanata poput krojenja i frizerskih usluga, a jedan od benefita za korisnice bila je i besplatna promocija na Međunarodnom sajmu u Mostaru, koja možda doprinese daljnjem poslovanju i van prostora općine Posušje”, naglasili su.

Kako su naveli, ovaj poziv za poticajne mjere Općina Posušje planira realizirati i u ovoj proračunskoj godini.

Na jednoj od sjednica Općinskog vijeća općine Posušje pokrenuta je i ideja o osnivanju Kluba za podršku poduzetništvu žena općine Posušje, koji djeluju u više općina i gradova u BiH, a zamišljeni su kao mjesto koje će okupljati žene koje već jesu u poslovanju kao i potencijalne poduzetnice gdje bi imale priliku za edukacije, razgovor, razmjenu ideja i iskustava, kao i pokretanja inicijativa koje su od značaja za lokalni ekonomski razvoj u cjelini, priopćili su iz Općine Posušje.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Čeka se godinama: Zašto je tako teško usvojiti dijete u BiH?

Čeka se godinama: Zašto je tako teško usvojiti dijete u BiH?

Vojnici u Bosni i Hercegovini u polovnim uniformama

Vojnici u Bosni i Hercegovini u polovnim uniformama