in

I u petak razmjerno toplo te do večeri većinom suho, iako pretežno oblačno

I u petak razmjerno toplo te do večeri većinom suho, iako pretežno oblačno
Slatka-Tajna.Eu
I u petak razmjerno toplo te do večeri većinom suho, iako pretežno oblačno

Tanja Renko

Foto: Vrijeme / HRT

“Veći dio petka, kao i vikend, imat će dosta suhih pa i sunčanih sati. Naime, s naoblačenjem koje će početi u petak popodne glavnina oborine past će tijekom noći na subotu, koja će na Jadranu imati najviše sunčana vremena, uz prolaznu buru i sjeverni vjetar.

Početak sljedećeg tjedna bit će zamjetno dinamičniji, pri čemu će osim kiše, na Jadranu lokalno i obilne, vrlo vjerojatno praćene i grmljavinom, na kopnu biti i susnježice i snijega, posebno u gorju. Na Jadranu će probleme stvarati i vjetar – jak i olujan južni te jugo, s kojim može biti i poplavljenih riva te ograničenja u pomorskom prometu.”, sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I u petak razmjerno toplo i do večeri većinom suho, iako pretežno oblačno

Dr. sc. Tanja Renko: “Stoga će u Slavoniji, Baranji i Srijemu u petak biti uglavnom suho te promjenjivo oblačno. Sunčana razdoblja bit će skromna, a mjestimična jutarnja magla može se zadržati i dio prijepodneva. Naime, vjetar će biti slab, sredinom dana tek mjestimice do umjeren južni i jugoistočni. Nakon jutarnjeg mraza danju će temperatura rasti do vrijednosti između 6 i 8 °C.

Podjednaka temperatura i u središnjoj Hrvatskoj, gdje su kraća sunčana razdoblja vjerojatnija prijepodne nakon razilaženja mjestimične magle. Navečer i u noći na subotu kiša. Ujutro tiho, zatim danju slab južni i jugozapadni vjetar.

U gorju i na sjevernom Jadranu umjereno i pretežno oblačno, ujutro ponegdje po gorskim kotlinama i u unutrašnjosti Istre s maglom. Prijepodne će prevladavati suho vrijeme, a prema večeri rast će vjerojatnost za kišu, ponajprije u Istri i riječkom zaleđu te na obroncima Velebita. Zapuhat će slab do umjeren jugozapadni i južni vjetar pa će more biti većinom mirno ili malo valovito.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije promjenjiva naoblaka, a sunčana razdoblja češća ujutro. Bit će tiho ili uz slab vjetar promjenjiva smjera. U unutrašnjosti ujutro mraz, lokalno i magla, a danju temperatura od 9 do 14 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske djelomice sunčano uz povremeno povećanu naoblaku. Ujutro će mjestimice biti umjerene bure, zatim će vjetar biti slab. Jutarnja temperatura od 4 do 9 °C, a najviša dnevna oko 13 °C.”

Za vikend još većinom suho pa nove oborine

“Nakon mjestimične kiše koja će pasti u noći s petka na subotu veći dio subote na Jadranu će biti suh i uz dosta sunčanih sati, posebno na sjeveru. Zapuhat će sjeverni vjetar i bura, a već u nedjelju zamijenit će ih jugo, s kojim postupno stiže jače naoblačenje sa zapada te će početak tjedna biti vrlo promjenjiv.

Vikend u većini unutrašnjosti uglavnom suh i uz blagi rast temperature. S ponedjeljkom će početi promjenjivo razdoblje, a osim kiše uz zahladnjenje bit će i susnježice te snijega – i to ne samo u gorju.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

AUTOR PROJEKTA ‘SNIPER ALLEY’ DŽEMIL HODŽIĆ ZA ‘SB’: ‘Mog brata su ubili oni što slave 9. januar’

AUTOR PROJEKTA ‘SNIPER ALLEY’ DŽEMIL HODŽIĆ ZA ‘SB’: ‘Mog brata su ubili oni što slave 9. januar’

Dugovima opterećeni Jordan slijedi primjer Egipta i planira novi grad u pustinji

Dugovima opterećeni Jordan slijedi primjer Egipta i planira novi grad u pustinji