in

Dugovima opterećeni Jordan slijedi primjer Egipta i planira novi grad u pustinji

Dugovima opterećeni Jordan slijedi primjer Egipta i planira novi grad u pustinji
Slatka-Tajna.Eu
Dugovima opterećeni Jordan slijedi primjer Egipta i planira novi grad u pustinji
FOTO: (Reuters)

Opterećena dugovima, neugodnih odnosa s MMF-om, ugleda se na svoje zaljevske susjede i gradi novi grad u pustinji. Ne, ovo nije Egipat o kojem govorimo. To je Jordan.

Jordanska vlada u utorak je objavila veliki plan da slijedi egipatske korake i započne izgradnju novog grada 40 km istočno od Ammana.

Predviđen da bude izgrađen na 266.000 dunuma zemlje, budući grad bit će smješten na raskrižju gdje autoceste povezuju Jordan sa Saudijskom Arabijom i Irakom.

Jordanski zvaničnici kažu da očekuju da će se milion ljudi naposljetku preseliti u ovaj kutak pustinje, sa 157.000 stanovnika do kraja prve faze 2033. Cjelokupni će projekt, kažu, biti dovršen do 2050. i ublažiti pritisak rastuće populacije u velikim gradovima kao što su Amman i Zarqa.

Ministar komunikacija Faisal Shboul rekao je: “Novi grad bit će izgrađen na državnom zemljištu i okružen je zemljištem u vlasništvu države. Otprilike 83.000 novih radnih mjesta otvorit će se u prvim fazama do 2033. i još 90.000-100.000 novih radnih mjesta, izravno i neizravno, u završnoj fazi.”

Egipatski eksperiment

Jasno je da je ovo vrlo skup plan. I to je zabrinjavajuće za mnoge Jordance koji se bore s posrnulom ekonomijom kraljevstva, gdje se budžet za 2023. proteže na samo 2,5 milijardi dolara, a državni dug iznosi 45 milijardi dolara.

Na društvenim mrežama Jordanci iskazuju zabrinutost da je jedini način na koji se takav megaprojekt može dovršiti preuzimanjem dodatnog duga, kao što je učinio Egipat.

Egipatski predsjednik Abdel-Fattah el-Sisi gradi grandioznu novu administrativnu prijestolnicu 45 km istočno od Kaira, po cijeni od 58 milijardi dolara. Ipak, njegova je zemlja uzela kredite od MMF-a tri puta u proteklih šest godina, ukupne vrijednosti 20 milijardi dolara. U međuvremenu je egipatska funta strmoglavo pala, dosegnuvši novu najnižu razinu u odnosu na američki dolar u srijedu.

“Egipat je sa svim svojim resursima bankrotirao nakon što su uspostavili novi administrativni grad. Što će biti s nama?” tvitao je jedan zabrinuti Jordanac.

To je mišljenje koje dijeli i Musa Hantash, jordanski zastupnik iz Islamističkog reformskog bloka, koji je za Middle East Eye rekao da bi kraljevstvo trebalo razvijati svoju infrastrukturu, a ne graditi potpuno novi grad od nule.

“Moramo dati prioritet važnim sektorima kao što je industrija. Novi grad odvraća pozornost od deficita s kojim se vlada suočava i njezine nesposobnosti da poboljša gospodarsku situaciju”, rekao je.

Hantash je primijetio da je nakon godina razvoja novog kapitala i drugih megaprojekata, državni dug Egipta oko 150 milijardi dolara.

“Naš državni dug u Jordanu iznosi 45 milijardi dolara i mi to ne možemo podnijeti. Što bi se dogodilo da smo posudili više? Brine me i porast korupcije i krađa koje se često povećavaju u ovakvim projektima”, rekao je.

Problem stanovništva

Ideju o novom gradu prvi put je 2017. objavila vlada Hanija al-Mulkija, ali je premijer koji ga je slijedio, Omar Razzaz, promijenio kurs i umjesto toga obećao poboljšati javni prijevoz i smanjiti prometne gužve. Ta obećanja nikada nisu ispunjena, ali stanovništvo Ammana nastavilo je rasti.

Samih Maayteh, bivši ministar, ustvrdio je da se širenje stanovništva događa sviđalo se to ljudima ili ne, a s tim se može suočiti ili nasumično ili s dobro osmišljenim planom, poput ovog novog grada.

“Novi grad je pozitivna i važna odluka, pogotovo jer omogućuje razvoj državnog zemljišta i činjenice da je izvan glavnog grada”, rekao je.

Shboul, ministar komunikacija, pokušao je ublažiti zabrinutost zbog duga rekavši da će se sredstva dijeliti s lokalnim privatnim sektorom i međunarodnim financijerima. Unatoč tome, priznao je da će “vlada doprinijeti ovom projektu i da bi se vlada još uvijek mogla zadužiti na lokalnoj i međunarodnoj razini kako bi dovršila ovaj nacionalni projekat”.

Građevinski inženjer Murad Kalladeh upozorava da je čak i početak pokretanja takvog projekta daleko od lakog.

“Ovo zahtijeva veliku količinu novca kako bi se osigurala njegova održivost”, rekao je.

U prvoj fazi, vlada planira trošiti 70 miliona dolara godišnje od 2025., novac koji će se uglavnom trošiti na iskapanje i izgradnju.

“Ono što je vlada izdvojila za ovaj projekt – 70 miliona dolara – vrlo je malo u usporedbi s iznosima ulaganja potrebnima za gradsku infrastrukturu.”

Prema Kalladehu, šansa za povećanje stanovništva od 30 posto u dijelovima glavnog grada će ostati. Tvrdio je da novi grad u pustinji neće biti osobito privlačan za ljude u Ammanu, “osim ako vlada ne stavi zemljište na raspolaganje po nižim cijenama i ako snažan saobračjni promet do grada bude pristupačan”.

Međutim, bivši zamjenik premijera Jawad Anani odbacio je zabrinutost da će se izgradnja potpuno novog grada u divljini pokazati vrlo izazovnom, rekavši da se projekat može “lahko izvesti”.

“Ideja će funkcionirati ako vlada besplatno da zemljište u zamjenu za graditelje koji na njemu grade”, rekao je.

“Potrebno je gledati u sljedećih 100 godina”, dodao je. “Mnogi svjetski glavni gradovi poduzimaju slične promjene, poput Egipta i Brazila, zbog velike gustoće naseljenosti.”

(TBT, Mediji)

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User
I u petak razmjerno toplo te do večeri većinom suho, iako pretežno oblačno

I u petak razmjerno toplo te do večeri većinom suho, iako pretežno oblačno

Rješenje za uklanjanje tvrdokornih mrlja na tiganju imate u špajzu (VIDEO)

Rješenje za uklanjanje tvrdokornih mrlja na tiganju imate u špajzu (VIDEO)