in

TUZLA, turistička oaza na zrnu soli

TUZLA, turistička oaza na zrnu soli
Slatka-Tajna.Eu
Pannonian Lakes Complex in Tuzla, Bosnia and Herzegovina. Aerial drone view of overcrowded open swimming pools during peak of tourist season. Tourist destination. Panonska jezera.

Tuzla, jedan od evropskih gradova sa najdužim kontinuitetom ljudskog življenja, o čemu svjedoče ostaci sojeničkog naselja koje datira iz neolita (mlađe kameno doba), svoj razvoj oduvijek je bazirala na slanim izvorima, po kojima je dobila i ime. U historijskim zapisima Tuzla je prisutna još od 950. godine, kada je vizantijski car Konstantin VII Porfirogenet u svom djelu O upravljanju carstvom (De administrando imperio) spominje pod nazivom Castron de Salenes – Grad Solana. Latinski naziv za Tuzlu bio je Salinas (Soalne), u srednjovjekovnoj bosanskoj državi zvala se Soli, a od pada pod otomansku vlast 1463. godine poznata je pod današnjim imenom, koje prevedeno s turskog jezika znači solana. Danas popularni sinonim za Tuzlu je Grad na zrnu soli, koji je u svom istoimenom naučnom radu promovirala prof. dr. Diana Stolac sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, uz opasku da “taj naziv nije samo iznošenje činjenice da su ispod Tuzle rudnici soli, to je i asociranje na frazem imati soli u glavi sa značenjem biti pametan, odnosno latinski izričaj cum grano salis sa značenjem ne prihvatiti (što) zdravo za gotovo; prihvatiti s rezervom – sol je tako izravno povezana s konceptom inteligencija, odnosno mudrost“…

Glavni aduti

Kombinacija soli kao prirodnog bogatstva i “soli u glavi“ je i glavni zamajac razvoja tuzlanskog turizma, čiji zaštitni znak je Panonsko jezero, čija mineralima bogata voda sa terapeutskim svojstvima u tretmanu reumatskih i disajnih oboljenja, koja se crpi direktno iz podzemnih bunara sa naslagama kamene soli, tokom ljetnih mjeseci privlači na hiljade domaćih i stranih turista.

“Vrijedna komparativna prednost Tuzle u odnosu na slične sredine u zemljama okruženja, jeste upravo jedinstveni kompleks slanih jezera Pannonica, koji je stvorio preduslove da Tuzla ne postane samo jednodnevna turistička destinacija, nego grad koji iz godine u godinu bilježi povećan fizički turistički promet, koji strane i domaće goste na ovom prostoru zadržava duže vrijeme u sezoni te poduzetnicima i privrednim društvima registrovanim za obavljanje turističke djelatnosti omogućava generisanje dodatnih prihoda, istovremeno stvarajući uslove za jačanje ljudskih i svih drugih potrebnih resursa, a što doprinosi sveukupnom razvoju turističkih potencijala i unapređenju ukupnog turističkog proizvoda na gradskom prostoru“, ističe u izjavi za Business Magazine Amra Jaganjac, voditeljica Turističkog ureda Turističke zajednice grada Tuzle.

Kada je riječ o ostalim turističkim adutima Tuzle, Jaganjac prije svega ukazuje na povoljan geografski položaj tog grada, kao putnog i komunikacijskog čvorišta regije zapadnog Balkana sa razvijenim kapacitetima zračnog saobraćaja, kao i na njegovu jedinstvenu prirodnu i kulturno-historijsku baštinu te očuvan multikulturni duh.

“Tuzla je prepoznatljiva i turistički autentična destinacija u kojoj se susreću iskonski obrisi istočne i zapadne civilizacije te njihove kulturno-historijske baštine, ali i mjesto koje pruža obilje raznovrsne turističke ponude različitih sadržaja, počev od domaće izuzetno bogate gastronomije, raspoloživih hotelskih i ostalih smještajnih kapaciteta, razvijenog ugostiteljstva i konkurentnog turističkog ambijenta.

Pored navedenog, turistički adut Tuzle svakako je i bogato industrijsko naslijeđe (višestoljetna eksploatacija raznih vrsta ruda, od koje je za Tuzlu najvažnija so), zatim kulturni turizam (u Tuzli se nalazi najstarije narodno pozorište u BiH, Međunarodna galerija portreta, Atelje/Kuća Ismeta Mujezinovića, Dom književnosti – Spomen soba Meši Selimoviću, Književni susreti Cum Grano Salis, itd.).

Tuzla je i bastion sportskog turizma. Iz našeg grada dolaze sportisti i sportistkinje koji se ostvarili zavidnu svjetsku karijeru – Mirza Delibašić, Svjetlana Kitić, Zlatan Saračević, Mersed Kovačević, Merima Softić Sprečić i drugi.

Tuzla obiluje lokalitetima pogodnim za boravak na otvorenom, kao i sve vrste rekreacionih aktivnosti (Stara Majevica – Zeleni kamen, Izletište Ilinčica, kompleks Slana banja, Adrenalinski park Goldberg, Eko-golf klub, Konjički klub Vranac, Streljački klub TargeTZ, jezero – kop Šićki, jezero Modrac…).

Grad se može pohvaliti i turističkim atrakcijama sakralnog turizma, budući da su na ovim prostorima živjele i danas žive pripadnici svih vjerskih grupa i naroda ovog podneblja, kao i veliki broj značajnih historijskih objekata.

TUZLA / BOSNIA AND HERZEGOVINA : July 22, 2019 : downtown Tuzla full of people walking around and enjoying a summer evening

Poseban oblik turizma, koji je Tuzlu pozicionirao visoko na ljestvici konkuretnih turističkih destinacija, jeste i manifestacioni turizam, s obzirom da se u toku cijele godine održava niz manifestacija otvorenog tipa (Ljeto u Tuzli, Međunarodni festival umjetnosti mladih Kaleidoskop, Zima u Tuzli, Tuzla Film Festival, Festival savremene žene, Festival sevdalinke…).

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Tuzla je i grad sa najviše trgova, fontana i zelenih površina, najdužom pješačkom zonom, očuvanom užom historijskom jezgrom, a u centralnom gradskom parku je i spomenik prvom bosanskohercegovačkom kralju Tvrtku I Kotromaniću“, sumira Jaganjac, koja sa jednakom preciznošću odgovara i na pitanje o glavnim manjkavostima turističke ponude Tuzle te planovima i aktivnostima Turističke zajednice usmjerenim na njihovo otklanjanje. Prema njenim riječima, manjkavosti tuzlanske turističke ponude ogledaju se prvenstveno u nedovoljno razvijenoj turističkoj infrastrukturi, odnosno potrebi diverzificiranja turističkog tržišta, proizvoda i usluga te manjku kadrova u ugostiteljstvu i turizmu.

Unapređenje ponude

Turistička zajednica grada Tuzle je i do sada realizovala brojne projekta ulaganja u unapređenje turističkih proizvoda i turističke infrastrukture, te planira u budućem periodu poduzimati aktivnosti ka unapređenju i obnovi turističke infrastrukture, koristeći raspoložive modalitete finansiranja iz sredstava međunarodnih donatora, ali i iz vlasititih sredstava, prema mogućnostima.

Pored toga, planiramo snažniju saradnju sa Ekonomskim i Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Tuzli, s obzirom da na njima postoje odsjeci specijalizirani za turizam (turizmologija i menadžment u turizmu), kako bismo koristili kapacitet Univerziteta u daljem razvoju održivog turizma i omogućavanja studentima tih fakulteta sticanje stručne prakse u Turističkoj zajednici, a s ciljem sticanja novih znanja i iskustava koji će im biti potrebni u daljem radu“, objašnjava Jaganjac, koja ne ostavlja mjesta za bilo kakve dileme ni u vezi sa prioritetnim ciljevima srednjoročne strategije Turističke zajednice za razvoj turizma u Tuzli. Kako navodi, na listi prioriteta su proširenje ponude smještajnih kapaciteta, iskorištavanje glavnih turističkih resursa, transformiranje i promocija muzeja i drugih institucija kulture, razvoj i diverzificiranje avanturističkih proizvoda, ponude ruralnog te banjskog i lječilišnog turizma, poboljšanje ponude zasnovane na vjerskim iskustvima i doživljajima, poboljšanje privlačnosti destinacije kroz integraciju autentične gastronomske i zanatlijske ponude u turistički lanac vrijednosti, iskorištavanje ponude događaja i manifestacija, uz povećanje broja kvalificiranih kadrova kroz obuku i obrazovanje, odnosno usavršavanje postojećih kadrova putem formalnog i neformalnog obrazovanja i obuke na radnom mjestu.

“Što se tiče unapređenja poticajnog okruženja za razvoj održivog turizma, Turistička zajednica poduzimat će aktivnosti koje su usmjerene na poboljšanje pristupačnosti, mogućnosti prijevoza i usluge posjetiocima te razvitak moderne turističke infrastrukture, unapređenje pravnog i regulatornog okvira kako bi se omogućila konkurentnost industrije turizma i održivi rast te kreirala politika zasnovana na kvalitetnim podacima (statistika, istraživanje i analiza podataka), uspostavljanje primjene ekoloških principa održivosti turizma (očuvanje okoline, eko područja – kampovi, parkovi), povećanje obima investicija i unapređenje pristupa finansijama (apliciranje za sredstva EU fondova i drugih međunarodnih donatora) te podizanje svijesti o važnosti turizma (kampanje, fokus grupe, radionice, seminari)“, rezimira Jaganjac.

Da bi se svi zacrtani ciljevi ostvarili, nužna je i podrška institucija nadležnih za kreiranje ambijenta za razvoj turizma i privrede u cjelini, koja je u proteklom periodu bila prilično skromna, posebno iz smjera viših nivoa vlasti.

Tuzla, Bosnia and Herzegovina, august 2014: Pannonian Lakes Complex. Overcrowded open swimming pools during peak of tourist season. Many swimmers in the water. Tourist destination. Panonska jezera.

“Vlada Tuzlanskog kantona, na prijedlog Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja, a u skladu sa odredbama Regulatornog okvira za razvojno planiranje i upravljanje razvojem u Federaciji BiH, donijela je Odluku o izradi strategije razvoja turizma na području Tuzlanskog kantona za period 2022. – 2027. godina. Sačinjen je Nacrt strategije, koji utvrđuje ciljeve i prioritete sektora turizma, način njihovog ostvarivanja, finansijski i institucionalni okvir za implementaciju, monitoring, evaluaciju i izvještavanje, a tom strategijom predviđena su i značajnija ulaganja sa kantonalnog nivoa vlasti u sektor turizma.

Podršku tuzlanskom turizmu u najvećoj mjeri svakako pruža Grad Tuzla, koji turizam pozicionira u sami vrh prioriteta na kojima grad može temeljiti svoj sadašnji, ali i budući razvoj, te svakako Turistička zajednica grada Tuzla iz vlastitih sredstava i to dodjelom sredstava putem javnih poziva za projekte i manifestacije koje doprinose obogaćivanju ukupne turističke ponude u našem gradu.

Od početka rada Turističke zajednice grada Tuzla u 2018. godini, nažalost, nije ostvaren bilo kakav vid podrške sa federalnog, niti državnog nivoa“, konstatira Jaganjac, uz opasku da “sistemska rješenja koja su neophodna kako bi Tuzla bila još konkurentnija turistička destinacija, kako u BiH, tako i u regionu, ali i svijetu, jesu prijeko potrebna ulaganja u putnu i turističku infrastrukturu“.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

DOK BALI-BEG ČEKA JOŠ JEDNO DIJETE: Fahrije Evdžen blista u trudnoći

DOK BALI-BEG ČEKA JOŠ JEDNO DIJETE: Fahrije Evdžen blista u trudnoći

Ivana Nikolić o udvaračima: Stvarno ne znam gdje ću sa svim tim parama i stanovima – Senzacija

Ivana Nikolić o udvaračima: Stvarno ne znam gdje ću sa svim tim parama i stanovima – Senzacija