in

Nevjerovatna životna priča markirane ptice

Nevjerovatna životna priča markirane ptice
Slatka-Tajna.Eu

Zlatovrana Nela nosila je spravu pomoću koje su ornitolozi mogli da prate njeno kretanje i zabilježe nevjerovatnu životnu priču ove ptice.

Proljećna ruta seobe bila je dugačka oko 5.700 kilometara, a u Solani Ulcinj odgojila je pet mladunaca.

Ona je 22. avgusta 2021. godine napustila okolinu svog gnjezdilišta u Ulcinju. Nakon što je preletjela Sredozemno more kod Sicilije i odmarala duže vrijeme iznad i kod Sahare, 15. novembra došla je na područje zimovanja.

Ono leži na graničnom području između Konga i Angole, južno od kišnih tropskih šuma.

“Sa proljećnom seobom zlatovrana je počela 14. aprila. Nakon preleta Sahare, duže vrijeme se odmarala u sjevernom Egiptu, te preletjela Sredozemno more kroz Grčku i vratila se na svoje gnjezdilište 24. aprila 2022. godine. Ne samo što je njena proljećna ruta seobe bila dugačka oko 5.700 kilometara, zlatovrana je uspješno u Solani Ulcinj odgojila pet mladunaca. Tu je, na kraju sezone gniježđenja, Neli bio skinut loger koji je kao mini ruksak nosila jednu godinu. Ptica je bila u izvrsnoj kondiciji, prstenovana prstenom Prirodnjačkog muzeja Crne Gore u Podgorici, sa kojim se nadamo da će se vratiti i ove godine u svoju domovinu”, navode u Nacionalnim parkovima Crne Gore.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Istraživanje zlatovrane u Solani Ulcinj je plod saradnje Nacionalnih parkova Crne Gore (Nela Vešović Dubak), Prirodnjačkog muzeja (Andrej Vizi), Švajcarskog ornitološkog instituta (dr Steffen Hahn, Joanna Njong) i Ciconia Slovenia (Borut Štumberger).

Nacionalni parkovi Crne Gore već godinama sa međunarodnim stručnjacima i naučnicima putem posebnog programa čuvaju populaciju zlatovrane u Crnoj Gori pomoću specijalnih boksova za gniježđenje. Ove aktivnosti s ciljem njene zaštite su uspješne.

Kako napominju u NPCG, druga zlatovrana biće nazvana Andrej.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Rashford nastavlja niz, United lako u polufinale, prolaz i Newcastlea

Rashford nastavlja niz, United lako u polufinale, prolaz i Newcastlea

Neša Bridžis, kratak segment iz predstave "Šifra F40.01", Lik je ujedno konobar i obezbedjenje….

Neša Bridžis, kratak segment iz predstave "Šifra F40.01", Lik je ujedno konobar i obezbedjenje….