in

Oprez ulagača na svjetskim burzama

Oprez ulagača na svjetskim burzama
Slatka-Tajna.Eu
Oprez ulagača na svjetskim burzama

Svjetske burze

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi zabilježili tek male pomake, nakon snažnog rasta u petak, jer ulagači nisu skloni riziku uoči govora predsjednika Feda Jeromea Powella i izvješća o inflaciji u SAD-u. Na većini azijskih burzi cijene su dionica u utorak blago pale, a isto se dogodilo na europskim burzama.

Oprez na Wall Streetu, S&P 500 indeks blago pao

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi zabilježili tek male pomake, nakon snažnog rasta u petak, jer ulagači nisu skloni riziku uoči govora predsjednika Feda Jeromea Powella i izvješća o inflaciji u SAD-u.

Dow Jones oslabio je 0,34 posto, na 33.517 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,08 posto, na 3.892 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,63 posto, na 10.635 bodova.

U petak su ti indeksi skočili više od 2 posto jer su izvješća s tržišta rada i iz uslužnog sektora SAD-a podržali nadu da bi američka središnja banka mogla biti manje agresivna u povećanju kamata, s obzirom na popuštanje inflacijskih pritisaka.

No, početkom ovoga tjedna ulagači su oprezni. Doduše, većinu dana indeksi su proveli u pozitivnom području, no pred kraj trgovanja Dow Jones i S&P 500 zaronili su u negativno.

Ulagači nisu skloni dodatno riskirati uoči izlaganja predsjednika Feda Jeromea Powella u utorak na skupu središnjih bankara u Stockholmu.

Očekuje se da će ponoviti da su potrebne daljnje mjere kako bi se suzbila inflacija.

Na tržištu novca procjenjuje se da će čelnici Feda na sjednici u veljači povećati ključne kamate za 0,25 postotnih bodova, a ne za 0,50 bodova, kako su to učinili na posljednjoj lanjskoj sjednici.

U četvrtak će, pak, biti objavljeno izvješće o potrošačkim cijenama u prosincu u SAD-u, koje će vjerojatno pokazati da inflacijski pritisci i dalje popuštaju.

Uz to, krajem tjedna u SAD-u počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koja bi mogla znatno utjecati na smjer tržišta, s obzirom da se ne očekuju osobiti rezultati zbog visoke inflacije i usporavanja rasta gospodarstava.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,33 posto, na 7.724 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,25 posto, na 14.792 boda, a pariški CAC 0,68 posto, na 6.907 bodova.

Azijske burze blago pale nakon višednevnog rasta

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u utorak blago pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer ulagači nisu voljni dodatno riskirati, nakon snažnog rasta burzovnih indeksa od početka godine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,15 posto, nakon što je od početka godine skočio više od 4 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,8 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji porasle 0,2 posto. U Šangaju, Australiji i Hong Kongu pale su, pak, između 0,1 i 0,3 posto.

Indeksi su danima rasli zahvaljujući nadi ulagača u ubrzanje rasta kineskog gospodarstva, s obzirom da tamošnje vlasti ubrzano popuštaju restriktivne covid mjere.

No, euforija je splasnula jer mnoge bolnice i krematoriji izvješćuju o povećanom broju zaraženih i umrlih od covida, pa je sve jasnije da predstoje izazovni mjeseci.

Optimizam bi mogao splasnuti jer se suočavamo s realnošću u vezi ‘otvaranja’ granica za putovanje i slično. Čak se i u Hong Kongu, premda je službeno otvoren, vize izdaju vrlo sporo, kaže Trinh Nguyen iz tvrtke Natixis.

Tako se na azijskim burzama trguje oprezno, kao i jučer na Wall Streetu, kada je Dow Jones oslabio 0,34, a S&P 500 0,08 posto.

Europski ulagači oprezni, indeksi pali

Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer ulagači nisu voljni dodatno riskirati, nakon snažnog rasta burzovnih indeksa od početka godine.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,4 posto, nakon što je od početka godine skočio oko 4 posto.

Jutros je londonski FTSE indeks oslabio 0,36 posto, na 7.696 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,39 posto, na 14.735 bodova, a pariški CAC 0,71 posto, na 6.858 bodova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ANĐELA ODLUČILA DA NOSI PREZIME SLAVNIĆ, OGLASILA SE ANA: Jasna poruka za bivšeg supruga

ANĐELA ODLUČILA DA NOSI PREZIME SLAVNIĆ, OGLASILA SE ANA: Jasna poruka za bivšeg supruga

Kupres se nada snijegu

Kupres se nada snijegu