in

I ponedjeljak razmjerno topao, ali i kišovit, na Jadranu i vjetrovit

I ponedjeljak razmjerno topao, ali i kišovit, na Jadranu i vjetrovit
Slatka-Tajna.Eu
I ponedjeljak razmjerno topao, ali i kišovit, na Jadranu i vjetrovit

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: Vrijeme / HRT

“Tjedan će početi uz mjestimice obilnu kišu, osobito u gorju, unutrašnjosti Istre i Dalmacije te na Jadranu, gdje će biti i vjetrovito, uz jako jugo i južni vjetar. U noći na utorak u gorju može biti susnježice i snijega.

U utorak i posebice srijedu mnogo sunčanih sati, ali hladnije, na Jadranu uz slab do umjeren sjeverozapadni vjetar, a u kopnenom području od srijede nerijetko mraz.

Nove oborine izgledne su u četvrtak, a prema kraju tjedna ponovno stabilnije i toplije, uz jugozapadnjak i jugo.”, sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I ponedjeljak razmjerno topao, ali kišovit, osobito na moru i uz njega, te vjetrovit

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: “U ponedjeljak jutro na istoku Hrvatske osjetno toplije od nedjeljnog, uz temperaturu između 4 i 8 °C. Najviša dnevna temperatura između 11 i 13 °C, uz oblačno vrijeme i povremenu kišu. Puhat će umjeren jugoistočnjak.

Umjerenog južnog vjetra bit će i u središnjoj Hrvatskoj, ali će poslijepodne i navečer vjetar okrenuti na sjeverni i jačati. Bit će oblačno s povremenom kišom, a oborine uglavnom u Karlovačkoj županiji mogu biti obilnije. Temperatura između 8 i 13 °C, navečer hladnije.

Obilne kiše bit će u gorskim krajevima – okalno može pasti između 50 i 100 litara po četvornom metru. Potkraj dana i u noći uz zahladnjenje kiša će u višim predjelima prelaziti u susnježicu i snijeg. Oblačno s kišom, moguće i izraženijim pljuskovima i grmljavinom bit će i na sjevernom Jadranu. Bit će i vjetrovito, na Jadranu će jak južni vjetar okrenuti na jugozapadnjak, u noći uz obalu i buru.

Vjetrovito i kišovito bit će i u Dalmaciji, osobito njezinoj unutrašnjosti, gdje su također moguće obilne oborine. Jako jugo i južni vjetar poslijepodne će okrenuti na jugozapadnjak, prema otvorenom i sjeverozapadnjak. Temperatura zraka u unutrašnjosti između 7 i 13 °C, na moru od 11 do 15 °C.

Na jugu Hrvatske pretežno oblačno s kišom, često u obliku pljuskova s grmljavinom. Jako i vrlo jako jugo i južni vjetar prema večeri će okrenuti na jugozapadni i sjeverozapadni, pa će i more biti umjereno valovito i valovito, prema otvorenom moguće i jače valovito.”

U nastavku tjedna promjenjivo i hladnije

U utorak na kopnu smirivanje vremena uz postupno razvedravanje sa zapada, umjeren sjeverni vjetar te hladnije. Oborine će se najdulje zadržati na istoku. U srijedu barem djelomice sunčano, ujutro s mrazom, a nove oborine vrlo su vjerojatne u četvrtak kada susnježice i snijega prolazno može biti i u nižim predjelima.

Na Jadranu će kiše u utorak biti još uglavnom na jugu, uz brzo razvedravanje sa zapada. U prvom dijelu dana još će biti jake bure i sjevernog vjetra. Pretežno sunčano i hladnije bit će u srijedu, a u četvrtak ponovno oblačnije uz mjestimičnu kišu.”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za “Plodove zemlje” pripremila dr. sc. Ivana Čavlina Tomašević iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, kao i meteorološko-prometna prognoza koja se priprema za emisiju “Istrage prometnih nesreća“, u ponedjeljak, na HTV2 malo prije 18 sati.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Pogledajte šta je napravio njemački ovčar kad je čuo opersku pjesmu

Pogledajte šta je napravio njemački ovčar kad je čuo opersku pjesmu

Nesreća u Njemačkoj (vozač kamiona)🤣🤣

Nesreća u Njemačkoj (vozač kamiona)🤣🤣