in

Harry uoči objave memoara: Ne želim povrijediti nikoga, no knjiga je bila nužna

Harry uoči objave memoara: Ne želim povrijediti nikoga, no knjiga je bila nužna
Slatka-Tajna.Eu
Harry uoči objave memoara: Ne želim povrijediti nikoga, no knjiga je bila nužna

Iako u svojoj autobiografiji iznosi brojne neugodne pojedinosti za kraljevsku porodicu, princ Harry kazao je u intervjuu za ITV da je morao iznijeti svoju stranu priče i njome nikoga nije htio povrijediti. 

Prvi objavljeni odlomci Harryjevih memoara prijete daljnjim raslojavanjem kraljevske porodice, već pogođene skandalima, četiri mjeseca od krunidbe kralja Charlesa III.

“Nakon što su 38 godina moju priču pričali drugi, namjerno je iskrivljavali i manipulirali, činilo se da je pravi trenutak da je prisvojim i ispričam je sam”, rekao je Harry u razgovoru za britanski kanal ITV, prikazan dva dana prije službenog objavljivanja knjige pod nazivom “Spare”.

BRITAIN-ROYALS/Reuters

“Volim svoga oca, volim svoga brata, volim svoju porodicu i uvijek ću ih voljeti. Ništa što sam napisao u ovoj knjizi nije učinjeno s namjerom da ih povrijedim ili im naštetim”, insistirao je Harry u jednom od svojih nekoliko medijskih nastupa uoči objave.

Naglasio je da se nada pomirenju s porodicom, ali pod uvjetom da se utvrdi odgovornost za selidbu u Kaliforniju sa suprugom Meghan Markle 2020. godine i njihovu otuđenost od kraljevske porodice.

Harry svoju knjigu smatra “nužnom za utvrđivanje historijskih činjenica” i to mu donosi “olakšanje”.

Dosad objavljeni odlomci knjige neplanirano su pušteni u javnost u Španiji, a pokazuju da princ ne štedi gotovo nikoga, posebno ne svog brata Williama, kraljevog nasljednika, kojeg je već kritizirao u dokumentarnom serijalu “Harry & Meghan” emitiranog u decembru na Netflixu.

Nije bilo rasizma

Harry Williama naziva voljenim bratom i zakletim neprijateljem, pa ga optužuje da ga je oborio na zemlju tokom svađe 2019. godine. Povod za sukob je bila Meghan, s kojom se Harry vjenčao godinu ranije.

Brata i njegovu suprugu Kate optužuje i da su imali predrasude prema Meghan, američkoj glumici miješane rase, zbog čega ona nije u potpunosti primljena u porodicu.

Harry optužuje i druge članove kraljevske porodice, nazivajući ih saučesnicima u člancima u kojima se loše pisalo o njemu i njegovoj supruzi.

Camillu, očevu suprugu, optužuje da je samo ona mogla medijima prenijeti detalje pojedinih privatnih razgovora.

U razgovoru za ITV Harry je upitan i o intervjuu s Oprah Winfrey iz 2021. godine. Negirao je da je tada optužio kraljevsku porodicu za rasizam jer je jedan od članova doveo u pitanje boju kože njihovog nerođenog djeteta.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










HARPO PRODUCTIONS / REUTERS

“Ne, nisam to napravio. Britanski mediji su to učinili”, rekao je.

Buckinghamska palata do sada je službeno šutjela o lavini Harryjevih priznanja, no u britanskim medijima već su se počeli pojavljivati demantiji i komentari napisa. Sunday Times, pozivajući se na ljude bliske princu Williamu, piše kako je princ od Walesa tužan, da gori iznutra i šuti radi dobrobiti svoje porodice i zemlje.

U ranijem razgovoru za CBS, Harry je otkrio da on i William trenutno ne razgovaraju, a da dugo vremena nije pričao ni s ocem.

Lopta na njihovom terenu

Harry nije bio jasan oko svojih namjera.

“Lopta je na njihovom terenu”, rekao je o svojoj porodici.

“Ne mislim da će šutnja poboljšati stvari”, smatra princ i dodaje da se nada razgovoru s njima, iako ne misli da će njegov otac ili brat pročitati knjigu.

Knjiga svjedoči i o traumi koju je izazvala majčina smrt u saobraćajnoj nesreći u Parizu 1997. godine.

U intervjuu za ITV, Harry je rekao da je “plakao samo jednom, na njezinu sprovodu”, a u emisiji su pušteni i odlomci iz audio verzije knjige, koju je čitao sam, poput dijela gdje govori kako mu je otac rekao o majčinoj smrti.

Britanski mediji od četvrtka prenose reakcije javnosti, od nevjerice zbog nivoa intimnosti pojedinih anegdota poput gubitka nevinosti i korištenja droga, do ogorčenosti zbog ‘frontalnog’ napada na porodicu.

Najviše negodovanja izazvala je Harryjeva objava da je u Afganistanu ubio 25 talibanskih boraca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

MOKA SLAVNIĆ PODRŽAVA SINA ZVEZDANA: Mi Slavnići ne raskidamo, mi mijenjamo

MOKA SLAVNIĆ PODRŽAVA SINA ZVEZDANA: Mi Slavnići ne raskidamo, mi mijenjamo

Zurkina škola nabijanja – Lapsusi za kraj

Zurkina škola nabijanja – Lapsusi za kraj