Categories: Biznis

2023. (Pre)oprezni optimizam – Business Magazine

Posljednji dani 2022. godine vrijeme je kada se sumiraju rezultati protekle godine i sa izvjesnom dozom optimizma priprema za godinu koja je pred nama. Tako obično biva, ali ja sam, a vjerujem i svi drugi koji su se u našoj državi opredjelili za poduzetništvo (a ne rad u javnom preduzeću), u najmanju ruku (pre)oprezni optimista. Recimo…

Čitam posljednjih dana objave institucija zaduženih za prikupljanje poreza koje kažu da je u prvih 11 mjeseci ove godine Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine prikupila 15 posto više javnih prihoda nego u istom periodu lani. Poreska uprava Republike Srpske za prvih 10 mjeseci prikupila je 14 posto više javnih prihoda nego za isti vremenski period prošle godine. Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine objavila je da je za 11 mjeseci prikupila 18,4 posto više prihoda nego lani. Istini za volju i inflacija nam je na nekih 19 posto prosječno.

Jednostavno rečeno, oni koji rade, plaćaju poreze (indirektne i direktne), doprinose, parafiskalne namete (kažu da ih imamo oko 7.000), dobijaju najmanje od te iste vlasti. I dalje smo evropski (sigurno), a blizu smo i svjetskog vrha kada je u pitanju javna potrošnja i neefikasnost administracije. Zakonska rješenja prilagođena aktuelnim svjetskim trendovima na domaćem i međunarodnom tržištu donosimo sporo (da ne kažem nikako). Zar je zaista, ali zaista, potrebno sedam godina za donošenje npr. Zakona o doprinosima na plaće u FBiH? Izgleda da jeste, jer ogroman je strah neradnika (čitaj predlagača zakona, čitaj Ministarstva finansija FBiH) da će smanjenjem stope doprinosa sa 41,5 na 30-ak posto, upravo oni i njima slični izgubiti plaće i privilegije koje, hajmo biti pošteni, ni ne zaslužuju. Od straha je jedino veće njihovo neznanje i nerazumijevanje materije….

I dalje svjedočimo milionskim ugovorima koje na tenderima dobija jedna te ista firma godinama (koja je redovno povezana sa nekim iz vrha vlasti na nekom nivou), da i dalje državne firme i institucije „svojima“ daju poslove, a u zamjenu za takav status „njihovi“ u Parlamentu BiH naprave kozmetičke promjene Zakona o javnim nabavkama BiH.

Dobili smo kandidatski status za Evropsku uniju, koji podrazumijeva provedbu ekonomskih i socijalnih reformi i usklađivanje BiH sa standardima EU. Najprije, nisam sigurna da ovi koji su se uopće ponadali da će baš oni obnašati funkcije u vlasti, kada se i ako se formira, znaju šta to sve podrazumijeva. Ali, ako već nema znanja, nema ni obraza, pa nije da će ih to spriječiti u desantu na funkcije…

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Zato ću vam, dragi moji, u novoj 2023. godini poželjeti najprije da budete zdravi, da nam smanje poreze i doprinose na plaće, broj parafiskalnih nameta sa 7.000 na barem 6.900, procedure skrate sa tri na dva i po mjeseca – oprezni optimizam. A da ćete vi/mi dobro raditi, to je neupitno.

 

Redakcija

Recent Posts

Spasioci nakon pet dana otkopali tijelo nastradalog rudara tuzlanskog rudnika Kreka

Pripadnici čete za spašavanje su 7. maja, oko 17.00 sati, došli do tijela tragično nastradalog…

45 minuta ago

ANA NIKOLIĆ PRIZNALA VEZU SA RALETOM

Nakon što je Kurir prvi pisao o haosu i neredu u stanu Gorana Ratkovića Raleta…

46 minuta ago

Italijan pobjednik četvrte etape utrke Giro d‘Italia

Talijanski biciklist Đžonatan Milan, član ekipe Lidl Trek, pobjednik je četvrte etape utrke Giro d‘Italija,…

55 minuta ago

Kineski predsjednik doputovao u drugi posjet Srbiji u osam godina

Kineski predsjednik doputovao u SrbijuFoto: Marko Djurica / REUTERSKineski šef države Xi Jinping započeo je…

3 sata ago

Borusija prvi finalista Lige šampiona

Fudbaleri Borusije iz Dortmunda prvi su finalisti aktuelne sezone UEFA Lige šampiona. „Milioneri“ su na…

3 sata ago