in

U Sarajevu granulo sunce i otjeralo smog i maglu, ali ne i nezdrav zrak

U Sarajevu granulo sunce i otjeralo smog i maglu, ali ne i nezdrav zrak
Slatka-Tajna.Eu
U Sarajevu granulo sunce i otjeralo smog i maglu, ali ne i nezdrav zrak

Sarajevo je sinoć bilo osmi, a jutros 18. grad po zagađenju i nezdravom zraku u svijetu na stranici IQAir, a smog i magla su ga okovali do te mjere d aje bila jako smanjena vidljivost i pješacima i vozačima. Tokom dana kao što to uvijek biva, stanje se popravilo kada je riječ o vidljivosti, postalo je i toplije jer je sunce granulo, otjeralo smog i maglu, ali netzdrav zrak i dalje je prisutan.

Trenutno je, prema mjerenjima na stranici IQAira u Sarajevu nezdrav zrak sa i dalje visokim procentom zagađenosti od 156 što ga je svrstalo na neslavnu 17. poziciju što pokazuje da je koncentracija štetnih PM2.5 čestica sada jošđ veća u zraku iako se to “golim” okom ne vidi.

Prema naučnom objašnjenu na IQAir stranici, koncentracija PM2.5 čestica u zraku je trenutno 64,7 mikrograma i to je za 12,9 puta više od dozvoljenog.

Screenshot/IQAir

S druge strane, kada se u obzir uzmu mjerenja sa stranice Eko Akcija zrak u Sarajevu je također nezdrav, ali sa procentom zagađenosti od 198 što bi prema kriterijima IQAira već bilo na granici sa opasnim zrakom.

“Moguća pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje. Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. trebali bi izbjegavati i svi ostali”, navodi se na stranici Eko Akcije ispod izmjerene vrijednosti zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Inače se u ovakvim situacijama preporučuje svima, a pogotovo osobama koje spadaju u osjetljivu kategoriju da ne napuštaju domove ukoliko nije potrebno ili da u tom slučaju borave u područjima gdje je zrak čist, a to su planine. To se može zaključti i sa fotografija koje je zabilježio fotoreporter N1 sa trebevića gdje je vidljivo da je grad i dalje prekriven blažom maglom i smogom, a na većoj nadmorskoj visini se diše lakše jer je zrak čist.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










I iz Vlade Kantona Sarajevo danas su upozorili građane da je zrak u KS nezdrav i da se od jutros bilježe visoke koncentracije zagađujućih čestica te da će se loš kvalitet zraka zadržati i tokom dana.

“Značajnije poboljšanje kvaliteta zraka se očekuje od večeras u kasnim noćnim satima. Prema podacima sa mjernih stanica, zrak je trenutno vrlo nezdrav za cjelokupnu populaciju te se preporučuje smanjeno kretanje kao i izbjegavanje fizičkih aktivnosti na otvorenom. Lošijem kvalitetu zraka posljednjih dana pogoduju intenzivni i nagli temperaturni obrati, posebno u jutarnjim i večernjim satima, koji uzrokuju nakupljanja zagađujućih materija u nižim slojevima atmosfere, kao i pojačane emisije iz kućnih ložišta, saobraćaj, ali i stabilne vremenske prilike, kao i geografski položaj i slabija strujanja zraka u nižim kotlinskim dijelovima gdje su bilježene najveće koncentracije zagađujućih materija”, naveli su iz Vlade KS.

Kada je riječ o vremenu, meteorolog Nedim Sladić je u sinoćnjoj kolumni za N1 nagovijestio da bi se uskoro mogao očekivati snijeg na planinama koje su bez bijelog prekrivača ove godine uveliko u jeku zimske sezone. Osim toga, kada je riječ o zagađenju i smogu, Sladić je najavio da će “uskoro biti spas na pomolu” te da će uskoro zagađenje, smog i magla postati prošlost.

Navedenu vremensku prognozu detaljno pročitajte na ovom linku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Pobjednik sumirao utiske sa američke turneje, pa priznao: „Idemo ponovo, bilo je nezaboravno“

Pobjednik sumirao utiske sa američke turneje, pa priznao: „Idemo ponovo, bilo je nezaboravno“

ARIJA I NADJA – SESTRICE (PARODIJA)

ARIJA I NADJA – SESTRICE (PARODIJA)