Categories: Biznis

SVIĆE NOVA ZORA I U AFGANISTANU, AMERIČKE BOMBE ZAMJENIO KINESKI KAPITAL: Talibani potpisali prvi veliki međunarodni ekonomski ugovor

FOTO: (Ahmad Sahel Arman/Afp)

Nakon odlaska američkih vojnika, stižu kineski privrednici: 16 mjeseci po kaotičnom bijegu američke vojske iz Afganistana, talibanske su vlasti u četvrtak u Kabulu potpisale s kineskom tvrtkom svoj prvi veliki sporazum o stranim ulaganjima.

Riječ je o kompaniji Xinjiang Central Asia Petroleum and Gas Company (CAPEIC), koja je s talibanima potpisala 25-godišnji privredni sporazum o vađenju nafte u bazenu rijeke Amu na sjeveru Afganistana. Potpisivanju ugovora svjedočili su zamjenik talibanskog premijera za ekonomska pitanja, mula Abdul Ghani Baradar, te kineski ambasador u Afganistanu Wang Yu, a čitavu ceremoniju prenosila je državna televizija.

Kako se navodi u saopćenju talibanske vlade, mula Baradar je rekao da je sporazum u najboljem interesu Afganistana jer će ojačati privredu zemlje, iscrpljene 20-godišnjom američkom agresijom. – U smislu prirodnih resursa, Afganistan je bogata zemlja. Uz ostale minerale, nafta je bogatstvo afganistanskog naroda na koje se ekonomija zemlje može osloniti – rekao je Baradar, kako prenosi CNN. Talibanski ministar rudarstva Shahabuddin Dilawar poručio je da će kineska firme ulagati do 150 miliona dolara godišnje, što će u tri godine porasti na 540 miliona dolara, te da će talibanska administracija imati 20 posto partnerstva u projektu, uz odredbu da se to poveća na 75 posto.

„Projekt izravno pruža prilike za posao za 3000 Afganistanaca”, stoji u saopćenju talibanske vlade.

NAPADI NA HOTELE

BBC piše da „25-godišnji ugovor naglašava privrednu uključenost Kine u regiju”, te da je kineski ambasador Wang Yu pozdravio „uspješnu” ceremoniju potpisivanja, nazvavši je dobrim početkom za promicanje bilateralnih odnosa između Pekinga i Kabula.

„Ovaj naftni ugovor važan je projekt praktične saradnje između Kine i Afganistana. Napredak ovog projekta stvorio je model za suradnju Kine i Afganistana u velikim projektima u energetici i drugim područjima”, rekao je Wang na konferenciji za novinare u Kabulu.

FOTO: (Ahmad Sahel Arman/Afp)

Glas Amerike pak navodi kako je Wang pozvao kinesku firmu da se „striktno pridržava zakona Afganistana” dok ispunjava svoje ugovorne obaveze.

„U isto vrijeme također vjerujem i nadam se da će afganistanska strana poduzeti praktične i efikasne mjere kako bi osigurala nesmetan i siguran rad projekta (…), kako bi se povećalo povjerenje za strane ulagače da razvijaju svoje poslovanje i Afganistan”, poručio je kineski ambasador.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Glas Amerike piše i da kineska firmaa pregovara o ulaganju u rudnik bakra na istoku zemlje. Neiskorišteni prirodni resursi Afganistana – uključujući prirodni plin, bakar i rijetke metale – procjenjuju se na više od bilion dolara. Strani ulagači pokazali su interes za njihovo istraživanje, ali desetljeća sukoba i nasilja u toj državi obeshrabrila su takve inicijative.

Iako je nakon odlaska američke vojske u avgustu 2021. nasilje u Afganistanu značajno oslabilo, sigurnosna situacija još nije posve mirna. BBC je tako prenio izjavu talibanskih službenika koji su u četvrtak rekli da su njihove snage sigurnosti ciljale militante Islamske države koji su napali hotel koji koriste kineski poslovni ljudi, te je pritom ubijeno osam militanata.

BBC podsjeća i da su u decembarskom napadu na hotel Longan u Kabulu poginule najmanje tri osobe, a 18 ih je ozlijeđeno, uključujući pet kineskih državljana.

KINA DRUMOM, AMERIKA ŠUMOM

Premda je nasilje u Afganistanu ipak generalno smanjeno, globalna zajednica još nije dala legitimitet talibanskoj vladi zbog njenog kršenja ljudskih prava, osobito zbog ograničenja pristupa afganistanskih žena poslu i obrazovanju. Među ostalim, talibani su prošli mjesec obustavili univerzitetsko obrazovanje za sve studentice u Afganistanu.

Iako nijedna država nije službeno priznala talibane – štoviše, zapadne zemlje su po dolasku talibana na vlast preselile svoje afganistanske diplomatske misije u katarsku Dohu – pa tako ni Kina, Peking ima značajna ulaganja u ovoj regiji, koja je važna za kinesku inicijativu Pojas i put (BRI).

Ta inicijativa, koju je kineski predsjednik Xi Jinping pokrenuo 2013. godine, osigurava financiranje zemljama u razvoju za izgradnju infrastrukture poput luka, cesta i mostova. A talibanima notorno trebaju strane investicije kako bi pokrenuli privredu razrušene zemlje.

„ Kina poštuje izbor nezavisnosti koji je napravio afganistanski narod i poštuje vjerska uvjerenja i nacionalne običaje Afganistana. Kina se nikada nije miješala u unutarnje stvari Afganistana”, naglasio je kineski ambasador Wang glavnu razliku između kineskog i američkog pristupa zemljama u razvoju.

(TBT, Mediji)

Redakcija

Recent Posts

Spasioci nakon pet dana otkopali tijelo nastradalog rudara tuzlanskog rudnika Kreka

Pripadnici čete za spašavanje su 7. maja, oko 17.00 sati, došli do tijela tragično nastradalog…

10 minuta ago

ANA NIKOLIĆ PRIZNALA VEZU SA RALETOM

Nakon što je Kurir prvi pisao o haosu i neredu u stanu Gorana Ratkovića Raleta…

11 minuta ago

Italijan pobjednik četvrte etape utrke Giro d‘Italia

Talijanski biciklist Đžonatan Milan, član ekipe Lidl Trek, pobjednik je četvrte etape utrke Giro d‘Italija,…

20 minuta ago

Kineski predsjednik doputovao u drugi posjet Srbiji u osam godina

Kineski predsjednik doputovao u SrbijuFoto: Marko Djurica / REUTERSKineski šef države Xi Jinping započeo je…

2 sata ago

Borusija prvi finalista Lige šampiona

Fudbaleri Borusije iz Dortmunda prvi su finalisti aktuelne sezone UEFA Lige šampiona. „Milioneri“ su na…

2 sata ago

Turistička zajednica KS promoviše turističke potencijale na sajmu ATM Dubai

“Tržište zemalja Zaljeva prepoznajemo kao jedno od prioritetnih kada je u pitanju Kanton Sarajevo, s…

2 sata ago