in

Paljenjem svijeća na kružnom toku građani se oprostili od velebne rasvjete koja je nekada svijetlila / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Paljenjem svijeća na kružnom toku kod zgrade Mljekara stanovnici mostarskog naselja Centar II noćas su se oprostili od velebne rasvjete koja je nekada svijetlila na ovom mjestu. Naime, kružni tok kod zgrade Mljekara, jedan od ponosa poslijeratne infrastrukturne izgradnje Mostara, već treći dan obavijen je mrakom. Osim što ne radi velebna rasvjeta na ovom kružnom toku, ne rad ni nekoliko okolnih bandera.

Bilo je to prvo kružno raskrižje tipa ‘flower’ u Hercegovini. 2016. godine kružni tok svečano je pritiskom na gumb otvorio tadašnji gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić. Njegova izgradnja koštala je više od 300 tisuća KM.

Foto: Bljesak.info / Paljenjem svijeća na kružnom toku građani se oprostili od velebne rasvjete koja nekada svijetlila 

Početkom prošle godine savjetnica gradonačelnika Grada Mostara Radmila Komadina uoči radionice o modernizaciji javne rasvjete Grada Mostara kazala je kako je Grad svjestan da je mrežni sustav u većini zastario te da ga treba modernizirati novim sustavom led rasvjete. Istaknula je da bi Grad modernizacijom rasvjete mogao uštedjeti oko 1.900.000 KM.

“Stručnjaci će reći svoju riječ i vidjet ćemo kolike bi uštede mogle biti za Proračun Grada Mostara, ali zasigurno bi, ako bi se sustav modernizirao prema predviđenom, to bilo oko 1.900.000 KM. Znatno bi troškovi bili smanjeni nakon modernizacije, ali struka će reći svoj dio”, istaknula je tada.

Video: Svečano otvoren kružni tok u Mostaru

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Voditelj projekta, energijski menadžer i koordinator Darko Knezović istaknuo je tada kako je “napravljen detaljan energetski pregled cijelog sustava javne rasvjete Grada Mostara nakon čega je napravljen proračun, odnosno izračun i pretpostavke u kojem pravcu treba ići Grad i koje uštede se mogu ostvariti da se taj sustav modernizira”.

On je naglasio kako je i web platforma u izgradnji te su pripremljeni svi podaci da ta web platforma i zaživi. Knezović je kazao kako bi prema prvim procjenama modernizacijom sustava javne rasvjete Grad Mostar ostvario uštedu višu od milijun KM. 

“Imamo više od 13.000 svjetiljki koje nisu led. Zatim 2.500 led svjetiljki koje su postavljene. Uradili smo cijelu Aveniju i Bulevar, zamijenili smo čak i stupove i npr. tu imamo već podatke da su uštede oko 40 posto, iako nam tu nije nijedno mjerno mjesto”, rekao je tada Knezović.

Naime, Grad Mostar je u prosincu 2020. godine najavio pregled sustava javne rasvjete u Gradu Mostaru, a procijenjena vrijednost studije je bila preko 55.000 KM.

Još u rujnu 2015. godine objavljeno je kako Građani Mostara putem portala www.mostargis.ba moći pratiti stanje javne rasvjete u svom gradu te će jednostavnije moći prijaviti kvar na nekom od rasvjetnih tijela.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Na graničnim prijelazima otežano, na Bajakovu čekanja oko šest sati

ŽIVI U KOLIBI I SAŠA POPOVIĆ MU DAJE GARDEROBU: Bio je zvijezda, a sada sadi luk