in

Lula osudio upad ‘fašističkih vandala’ u Kongres i predsjedničku palaču

Lula osudio upad ‘fašističkih vandala’ u Kongres i predsjedničku palaču
Slatka-Tajna.Eu
Lula osudio upad ‘fašističkih vandala’ u Kongres i predsjedničku palaču

Brazil

Foto: Adriano Machado / Reuters

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva osudio je u nedjelju napad “fašističkih vandala” na institucije vlasti u Braziliji i proglasio “saveznu sigurnosnu intervenciju” do 31. siječnja kako bi se ponovno uspostavila sigurnost u glavnom gradu.

Bolsonarovi pristaše prosvjeduju protiv povratka na vlast ljevičarskog predsjednika Luiza Inacia Lule da Silve, koji je porazio Bolsonara u drugom krugu predsjedničkih izbora 30. listopada prošle godine. Lokalni mediji procjenjuju da u prosvjedima sudjeluje oko 3000 ljudi.

Na televizijskim snimkama vidi se kako prosvjednici razbijaju namještaj unutar Vrhovnog suda i Kongresa, u napadu na institucije koji podsjeća na invaziju pristaša bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa na američki Kapitol 6. siječnja 2021.

Vlasti su zatvorile pristup području oko Trga triju vlasti, gdje su predsjednička palača Planalto, Vrhovni sud i Kongres, ali su Bolsonarovi pristaše uspjeli probiti sigurnosni kordon. Policajci su bili bespomoćni i uzalud su ih pokušavali rastjerati suzavcem.

Oglasio se Lula: Ovo je barbarski akt

– Ovo je barbarski akt, povreda prava brazilskog naroda. Fanatični fašisti koji su učinili ono što se nikada nikada nije usudio učiniti. Hoćemo otkriti tko je ovo financirao. I jamčim vam da će biti kažnjeni i oni i vandali, kazao je brazilski predsjednik, te dodao kako će njegova vlast djelovati za uspostavljanje reda, a da će u svemu ostalome ostati ovlaštenja Federalnog okruga. 

Lula je optužio je prethodnu “genocidnu vladu” da je u blagajni ostavila premalo novca za te intervencije, kao i vojnu policiju Federalnog okruga da nije obavila svoju dužnost.

– Ne znam je li ovo sve organizirao Bolsonaro, ali znam da je organizirano iz Miamija kamo je otišao na odmor. Mnogi govori bivšeg predsjednika Brazila stimulirali su ovaj kaos, poručio je Lula.

Lula u nedjelju nije bio u Brasiliji, otputovao je u Araraquaru, u državi Sao Paulu, na jugoistoku zemlje, koju su krajem godine poharale poplave.

Lulina Radnička stranka zatražila je od ureda glavnog javnog tužitelja da naredi snagama javne sigurnosti da djeluju u obuzdavanju prosvjednika.

Čelnici Europske unije osudili su napad 

Čelnici Europske unije osudili su napad tisuća pristaša bivšeg brazilskog predsjednika na političke institucije u Braziliji, izrazivši “posvemašnju potporu” predsjedniku Luli.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel objavio je na Twitteru da “bezuvjetno osuđuje” napad na brazilski Kongres, predsjedničku palaču i Vrhovni sud, te da pruža “posvemašnju potporu predsjedniku Luli da Silvi, kojeg su demokratski izabrali milijuni Brazilaca na slobodnim i poštenim izborima”.

Potporu mu je izrazio i Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell koji je rekao da je “zaprepašten” postupcima “nasilnih ekstremista”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Brazilska demokracija će pobijediti nasilje i ekstremizam, napisao je na Twitteru.

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola izrazila je krajnju zabrinutost.

– Demokracija se uvijek mora poštovati, napisala je na Twitteru na portugalskom, dodajući da je EP uz Da Silvu i “uz sve legitimne i demokratski izabrane institucije”.

Napad su osudile i Sjedinjene Države.

– Predsjednik Joe Biden pomno prati situaciju i naša podrška brazilskim demokratskim institucijama je nepokolebljiva. Brazilsku demokraciju neće uzdrmati nasilje, napisao je na Twitteru savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je u nedjelju na “poštovanje demokratskih ustanova” u Brazilu i istaknuo “čvrstu potporu Francuske” predsjedniku Luli.

– Volja brazilskog naroda i demokratskih institucija moraju se poštovati! Predsjednik Lula može računati na čvrstu potporu Francuske, napisao je Macron u objavi na Twitteru.

Napad su među ostalima osudili predsjednici Čilea i Kolumbije, inoministri Argentine i Meksika te premijer Španjolske, a portugalski inoministar Joao Gomes Cravinho rekao je da Bolsonaro snosi odgovornost.

– Ovaj besmisleni pokušaj nametanja volje silom neće uspjeti. Vlada saveznog okruga šalje pojačanje i snage kojima raspolažemo već djeluju, napisao je na Twitteru Flavio Dino, ministar pravosuđa i javne sigurnosti.

Mnogi prosvjednici osporavaju rezultate izbora 30. listopada na kojima je ljevičar Lula da Silva pobijedio Bolsonara. Bivši predsjednik opetovano je dovodio u pitanje, bez dokaza, vjerodostojnost elektroničkog sustava glasovanja u zemlji, a mnogi njegovi okorjeli pristaše vjeruju mu.

Bolsonarovi pristaše su odmah nakon poraza na izborima 30. listopada prosvjedovali ispred vojarni. Tražili su intervenciju vojske kako bi spriječili Lulin povratak na vlast, nakon dvaju mandata od 2003. do 2010.

Jair Bolsonaro, koji nije čestitao Luli na pobjedi i nije došao na polaganje prisege, otputovao je na Floridu, u Sjedinjenim Državama, dva dana prije kraja svog mandata.

Svečana inauguracija održana je 1. siječnja u Braziliji bez većeg izgreda, u nazočnosti više desetaka tisuća Lulinih pristaša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Prvo oglašavanje Milana Miloševića nakon napuštanja Pink televizije: Voditelj otkrio sve o prekidu ugovora, evo ko je donio odluku – Senzacija

Prvo oglašavanje Milana Miloševića nakon napuštanja Pink televizije: Voditelj otkrio sve o prekidu ugovora, evo ko je donio odluku – Senzacija

GRUDI SAMO ŠTO NE ISPADNU: Jelena Rozga pokazala bujni dekolte

GRUDI SAMO ŠTO NE ISPADNU: Jelena Rozga pokazala bujni dekolte