in

Subota još razmjerno stabilna i većinom suha, ali i malo manje topla

Subota još razmjerno stabilna i većinom suha, ali i malo manje topla
Slatka-Tajna.Eu
Subota još razmjerno stabilna i većinom suha, ali i malo manje topla

Tomislava Hojsak

Foto: Vrijeme / HRT

“Jutarnji minusi i mraz u subotu u većini unutrašnjosti slaba su utjeha onima koji žude za uobičajenijim zimskim vremenom. U nedjelju će opet zajužiti i temperatura osjetno porasti. Pristizat će sve više oblaka iz kojih će kiša padati prije svega u gorskim krajevima i na Jadranu, na čijem je sjevernom dijelu poneka kap moguća već u subotu.

U ponedjeljak će na Jadranu puhati jako i olujno jugo, praćeno čestom i obilnom kišom, a kišovito će biti i u kontinentalnoj Hrvatskoj. U noći na utorak u gorju će pasti malo susnježice i snijega.

U nastavku tjedna stabilnije i svježije, osobito na Jadranu i sunčanije, kratkotrajno uz buru i sjeverozapadni vjetar. Vjerojatnost za kišu povećana je opet u četvrtak, osobito na Jadranu.”, sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ.

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U subotu još razmjerno stabilno i većinom suho, malo manje toplo, česta magla

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: “Subota će na istoku Hrvatske proteći pretežno sunčano. Jutro svježije nego u petak, a mjestimice bi moglo biti magle i slabog mraza. Dnevna temperatura oko 10 °C.

Podjednake vrijednosti temperature i u središnjoj Hrvatskoj, no magle i niskih oblaka bit će više. Ponegdje i dugotrajnijih, pa će o njima ovisiti rast temperature. Navečer će na sjeveru zapuhati jugozapadni vjetar.

U gorskim predjelima jugozapadnjak već popodne, dok će na sjevernom Jadranu vjetar većinom biti slab. Prevladavat će oblačno. Ujutro ponegdje magla, u drugom dijelu dana poneka kap kiše. Temperatura zraka od 8 do 13 °C, ujutro u gorju od -1 do 2 °C.

Slab vjetar i u Dalmaciji. Dan će početi sunčano, mjestimice u unutrašnjosti i uz maglu. Već prijepodne niski oblaci stići će na sjever Dalmacije, a do kraja dana bit će ih i južnije. Temperatura zraka između 12 i 16 °C, ujutro u unutrašnjosti oko 0 °C.

I na jugu Hrvatske iznadprosječno toplo, uz dnevnih oko 15 °C. Jutarnja temperatura zraka oko 9 °C, u zaobalju oko 3 °C. Prevladavat će sunčano, a ujutro bi nakratko mogla zapuhati slaba bura.”

Slijedi južina, kiša, u višem gorju i snijeg

“Idućih će dana opet zajužiti. Slijedi naoblačenje, a kiša će već u nedjelju padati u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije. U ponedjeljak diljem unutrašnjosti oblačno i kišovito, lokalno obilna oborina, potkraj dana u najvišem gorju susnježica i snijeg. U utorak smirivanje i barem djelomično razvedravanje. Sa sjevernim i sjeverozapadnim vjetrom malo će osvježiti.

U nedjelju na Jadranu jačanje juga, naoblačenje i mjestimična kiša. U ponedjeljak vjetrovito uz jako i olujno jugo te mnogima neugodnu toplinu. Prevladavat će oblačno s čestom i obilnom kišom, ponegdje praćenom grmljavinom. U noći na utorak zapuhat će bura i sjeverozapadni vjetar te donijeti stabilizaciju i malo nižu temperatura zraka.”, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Ko putuje češće i duže biće zdraviji

Ko putuje češće i duže biće zdraviji

MUZIČKI UGOĐAJ: Šaćir Ameti pripremio poseban repertoar za publiku u “Sindikatu”

MUZIČKI UGOĐAJ: Šaćir Ameti pripremio poseban repertoar za publiku u “Sindikatu”