in

PODATAK ZA ANALE: Bjelašnica službeno bez sniježnog pokrivača, prvi put u januaru nakon 1962.

Slatka-Tajna.Eu

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2023\/01\/bjelasnica.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2023\/01\/bjelasnica.jpg”,”caption”:”(Foto: BHMETEO.ba)”,”bg”:”27262f”}]

Zima 2022/23. nastavlja u toplom ritmu. Prije dvije večeri je vrh Bjelašnice službeno ostao bez sniježnog pokrivača što je veoma rijetka pojava za ovu planinu u januaru.

Zadnji put se to desilo još davne 1962. na početku januara. To najbolje dočarava koliko je ova zima u svom dosadašnjem dijelu topla, piše bhmeteo.ba.

Loša situacija sa snijegom zabilježena je i u januaru 1973. i 2016 uz minimalnu visinu snijega od svega pet centimetara, te 2014. kada je mjereno sedam centimetara. Januar ove godine te onaj iz 1962. ostat će upamćeni kao jedini januaru kada vrh Bjelašnice nije mjerio sniježni pokrivač.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


(Foto: BHEMETEO.ba)

Statistički najviše snijega na Bjelašnici se mjeri tek u martu, pa i u aprilu. Tako da ima vremena da se situacija barem malo popravi sa snijegom na planinama. Nadajmo se što prije snijegu na planinama koji je i više nego potreban, kako za zimski turizam tako i za samu prirodu.

 


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

SARMA, RUSKA SALATA, MIMOZA: Ovako Seka Aleksić slavi Božić, sve sija od luksuza

Maybe I’m the weird one… #shorts