in

ZVIJEZDE IZ SEHARE GRUPA „SUNCOKRET“: Najbolja akustičarska grupa

ZVIJEZDE IZ SEHARE GRUPA „SUNCOKRET“: Najbolja akustičarska grupa
Slatka-Tajna.Eu

Grupa „Suncokret“ nekoć bješe jedna od najaktulenijih i najpopularnijih akustičara. Tih 70-tih kvalitetom vokala, kreativnim pristupom muzičkom izrazu, „stvorili“ su neprolazne kompozicije. Njihovo zajedničko predstavljanje u bendu bilo je kratko, ali plodno. Iz vremena Jugoslavije do danas, njihovi evergrini se narodu dopadaju. Rado se čuju te poetske poruke i zvuk koji prija.

Kritike medija

Grupu „Suncokret“ osnovao je Bora Đorđević, a uz njega su bili Snežana Jandrlić, Bata Sokić, Nenad Božić, Bilja Krstić, Gorica Popović. Kratko se tu našla tek na jednom singlu „Karamustafa“ Vesna Rakočević. Miodrag Sokić, dolaskom u bend 1976. godine u dotadašnji stil akustike provlači „električni“ zvuk.

Sa svojom nevjerovatnom energijom, njihovo muziciranje je stvaralo emotivni ambijent. Oglasili su se na beogradskom „Boom“ festivalu, beogradskom „Saboru“, Hit paradi, Omladinskom festivalu u Subotici i „Beogradskom proleću“, sve te 76. godine. Na svim mjestima briljirali, okupljali simpatizere i skupljali pozitivne kritike medija.

U grupu dolazi klavijaturista Duško Nikodijević i bubnjar Ljubinko Milošević. Prvi album, grupa „Suncokret“ snima u studiju RTV Ljubljana 1977. godine „Moje bube“ sa 11 numera. Rađa se i ogromni hit „Pada prvi sneg“ (Dolazi zima). Te godine su proglašeni najboljom jugoslovenskom akustičarskom grupom. Kompoziciju „Lutka sa naslovne strane“ koju autorizuje Bora Đorđević nisu htjeli da izvode. Bilja i Bora napuštaju bend, te odlazu u „Rani mraz“, ostaju Sneža, Bata, Dudo Bezuh, Dušan i Vladimir Nikodijević, pa nastavljaju sa radom. Na „Sarajevskom šlageru sezone“ nastupaju sa pjesmom „Noćna ptica“ a već 1979. godine se bend gasi.

Svaki od njih odlazi a ostali su singlovi „Gde ćeš biti lepa Kejo“, „Oj, Nevene“, „Imam pesmu za sve ljude“, „Dlakavo čudo“… kao i obrade „Karamustafa“i „Moj đerdane“. Nesuglasice među članovima su zapravo nastale zbog muzičkog stila.

Pomoć Jadranki

Istina da su se i članovi grupe često mijenjali, što je i uzrokovalo cijepanje benda, no svako od njih se priklonio svom muzičkom afinitetu. Okupljali su se ’95. u beogradsmom Domu mladih, potom 2011. na jubileju „Subotičkog festivala“, pa 2014. godine u jednoj od epizoda „Šou svih vremena“ u originalnoj postavi i 2015. na humanitarnom koncertu za pomoć kolegici Jadranki Stojaković.

Ljestvica najpopularnijih

Unikatni bend tih vremena u ex. Jugoslaviji na ljestvici najpopularnijih pjesama sa numerom „Pada prvi sneg“ zauzimali su 70. mjesto, a pjesma „Moje bube“ 78. mjesto, što je pokazatelj ogromne popularnosti na muzičkoj sceni u to doba.

Originalni omot

Omot za njihovu LP ploču bio je najatraktivniji sa slikom originalnog rada slikara Jugoslava Vladovića. 

Piše: Jasna Durić

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

PREPORODILA SAM SE: Maja Marijana blista od sreće

PREPORODILA SAM SE: Maja Marijana blista od sreće

ISLAM JE CIVILIZACIJA RIJEČI: Vodič kroz sedam stilova arapske kaligrafije

ISLAM JE CIVILIZACIJA RIJEČI: Vodič kroz sedam stilova arapske kaligrafije